icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

martuska2
26. nov 2019

@dai

@liduska12 to sa asi neoplati prerusit ked pred mesiacom len zacal matersku nie? Hm..spadol ako utekal za malym,doma sa posmykol a zlomil si klucnu kost,trebalo operovat,

luliu
26. nov 2019

@martuska2 materská sa nedá prerušiť. Jedine ukoncit

martuska2
27. nov 2019

@luliu ale vyposat ho moze nie? A pride akurat papier ze nema narok na davku pocas praceneschopnosti...aby aj do ppistovne sme mohli dat papier ze bol oraceneschopny kvoli urazu

monikka22
5. dec 2019

Zeny kto poradi da sa o rodicovsky poziadat spatne? Ked ja som ho uz brala potom isiel muz na md a stal sa mu uraz je na pn no potom by mal ist na rodicak moze si trebars v aprili poziadat o vyplatenie od decembra??

lavender21
5. dec 2019

@monikka22 dá sa spätne 6 mesiacov.

monikka22
5. dec 2019

@lavender21 a je jedno ci chlap alebo zena netreba nic teda teraz nahlasovat ze sme skoncili s materskou na socialke som bola

lavender21
5. dec 2019

@monikka22 malo by to byť jedno...

michelleryan
5. dec 2019

Ahojte mam otazocku viete mi poradit niekto? 😁 Som momentalne na rodicovskej lebo materska mi skoncila v septembri. V maji 2020 chce ist priatel na matersku. To by bolo v poriadku ale planujeme aj druhe babo a otazka teda znie ak pojde priatel na matersku a ja ostanem doma (som zamestnana) po jeho materskej sa vratim na rodicovsku budem mat narok znova na matersku ? Neviem ci ma pochopite 😂 Viem ze pri retazovom porode to tak je len nikde neni pisane ked aa vystriedame a ja sa do prace nevratim ci mam aj tak narok znova na tu vysku materskej co som mala. Dakujem krasne 🍀

evittam
6. dec 2019

@michelleryan Ano. Pokial PP trva

michelleryan
7. dec 2019

@evittam cize ak pojde v maji na matersku a ja ostanem s nim doma a on sa po pol roku vrati do prace a ja by som otehotnela a bla bla tak mam znova narok na vysku materskej co som mala aj ked ostanem s nim doma hej? Jasne ze budem zamestnana neplanujem dat vypoved 😁 mas to overene? 🍀 Viem ze ked ze a porodi do 3 rokov dne deti automaticky ma tu matersku co mala len ked ja prerusim rodicak a budem v podstane doma a este si budem odvadzat do zdravotky ci to je aj tak tak 😁

evittam
7. dec 2019

@michelleryan Ano ako píšem. Ty si voči zamestnávateľovi nadalej na RD. Bodka.

liduska12
7. dec 2019

@michelleryan neplet si rodicak, materske a rodicovsku dovolenku. Tzv. retazova materska znamena, ze zena pocas jednej rodicovskej dovolenky (z prace) nastupi na matersku dovolenku, nasledne rodicovsku dovolenku, znovu na matersku dovolenku a opat znovu na rodicovsku dovolenku. To, ci ty poberas materske ako davku alebo rodicovsky prispevok alebo tvoj partner pobera materske vobec neovplyvnuje tvoju matersku/rodicovsku dovolenku v praci. To su proste davky, ktore realne tvojho zamestnavatela nemusia zaujimat. To, ci ti vznikne narok na materske a v akej vyske zavisi len od toho, z ktoreho rozhodujuceho obdobia sa ti bude pocitat a ci tvoj pracovny pomer trva. Mne napr. druhe materske vyslo vyssie ako prve, lebo prve sa mi ratalo z jedneho roku a dalsie materske z dalsieho roku, v ktorom som mala vyssi prijem aj odmeny. Ja som mala medzi detmi rozdiel 16mesiacov, preto to tak vyslo.

michelleryan
8. dec 2019

@liduska12 aha dakujem krasne uz mam jasno 🙏🏻

martuska2
1. jan 2020

Baby prosim pomoc. Muz szco je na materskej od oktobra. Koncom novembra si zlomil klucnu kost a uz je mesiac na pn a bude este vela mesiacov lebo ho caka dalsia operacia. Ja za ten cas rodicak nepoberam a on pnku nedostane kedze pobera matersku. Co mi odporucate? Da sa jeho materska stopnut a poziadat o polroka dalej do tych 28tyzdnov? A ja by som si obnovila rodicak a on by mal pnku. Ci blbost?

luliu
1. jan 2020

@martuska2 materská sa prerušiť neda

martuska2
1. jan 2020

@luliu aha takze bud ukoncit skir a poberat pnku a ja rodicak alebo nechat len jebo matersku a ine nic. Ide o minimalne rozdiely kedze platil minimalne odvody takze pnka je minimalna,materska jeho vycgadzala o 100e viac ako doterajsi rodicak. A zas teraz rodicak zvysovali dost

martuska2
Autor odpoveď zmazal
martuska2
1. jan 2020

martuska2

Dnes o 13:24
Rodicak by bol 370e ktory teraz nemam
Muzova pnka by bola cca 290e
Platil by odvody 168e takze by sme mali 492e.
Teraz
Neplati odvody usetrenych 168e
A matersku dostava 335e
Takze 500e takze je to asi uplne jedno nakoniec
Ale este je aj urazovy priplatpk z Sp,netusim ci ho dostane lu materskej

evittam
1. jan 2020

@martuska2 Ak platil minimalne odvody tak MD ma cca 342Eur, PN bude mat cca 262Eur. Ak mas narok na vyssi RP tak sa viac oplatí aby zrusil MD a isiel na PN. Prípadne ak ty nie tak on bude mat narok na vyssi RP.

evittam
1. jan 2020

@martuska2 Prečo by platil odvody počas PN?

martuska2
1. jan 2020

@evittam a na pn sa neplatia odvody? O tom som.nevedela. ja mozem poberat vyssi rodicak. No zajtra zavolam na socialku aspon zistit ten urazovy kedy moze dostat. Sranda doma si zlomit klucnu kost iduc za malym sa posmykol a toto ztoho vzniklo.

evittam
1. jan 2020

@martuska2 Nie počas PN sa neplatia odvody. Pozor-co sa tyka ZP treba mat potvrdenie ze ma nárok na platenú PN.

koleskoo
17. jan 2020

Ahojte, chcem sa poinformovat ohľadom otca na materskej, 02/2020 mi konci materská a chceli by sme aby išiel otec na materskú ktorý je SZCO, je možné popri tom aby naďalej vykonval svoju činnosť? Popravde do prace nemienim nastúpiť, zostanem pri malom ja len pro forma bude pokračovať v materskej otec. Je to celé takto mozne? Ďakujem za rady moc sa tomu nerozumiem

monikka22
3. feb 2020

@koleskoo je ale ty si musis platit zdravotne

monikka22
3. feb 2020

Baby nemate skusenost kamoska nema narok na zvyseny rp a chcela to dat na manzela ale pani jej povedala ze moze ist muz az ked bude poberat aj matersku je to tak?? On je zamestnany a nedaju mu inu zmluvu aby siel na md nemoze aj tak poberat rp

evittam
3. feb 2020

@monikka22 Ano je to tak. Podmienkou nároku na RP vo vyske 370Eur je poberanie MD. Vid novela zakona. Ved moze ist len na den, týžden...

evittam
3. feb 2020

Rodičovský príspevok vo výške 370 eur mesačne sa bude vyplácať tej oprávnenej osobe, ktorá o rodičovský príspevok požiadala a ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte.

Nie je podstatné, či oprávnená osoba pred tým pracovala alebo podnikala, čiže aj keď bolo materské poberané na základe SZČO alebo ochrannej lehoty, vzniká nárok na vyšší rodičovský príspevok.

Pre oprávnenú osobu, ktorá už pred rokom 2020 poberala rodičovský príspevok platí, že o zvýšený rodičovský príspevok v sume 370 eur od januára 2020 nie je potrebné nijako špeciálne požiadať, ale po splnení podmienok bude tejto osobe vyplatený automaticky.

monikka22
Autor odpoveď zmazal
monikka22
3. feb 2020

@evittam dakujem... No ked pojde aj na den tyzden musi menit zmluvu a to nie vsade povolia...

evittam
3. feb 2020

@monikka22 No tak nezmeni.Nepojde týžden do prace. Akoby bol na PN ci dovolenka...