icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

mmarry
9. jún 2017

@evittam ano plati 61,81 nepamatala som si to presne. Cize ak zarobi tych 11 000 aj v tomto roku ked bude pol roka na materskej, tiez bude mu vznikne nedoplatok?

evittam
9. jún 2017

@mmarry 11tis.bude hruby prijem alebo bude mat CZD 11tis.

evittam
9. jún 2017

@mmarry Vypocitas to tu:
http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-pois...
Neviem kolko zaplati SP,ZP....

kaja01
9. jún 2017

@evittam Ak je SZČO na PN a neplatí, a má vyšší príjem ako minimálny tak v konečnom dôsledku ich aj tak doplatí pri ročnom zúčtovaní zo skutočného príjmu. Ešte sa mi nestalo, že keď niekto má vyššie preddavky, platí celý rok a je PN napr. pol roka aby mu niečo zdravotka vrátila.

evittam
9. jún 2017

@kaja01 Tak pri vyssom prijme ano. Len som napisala skutocnost. Nic viac.

evittam
9. jún 2017

@kaja01 No ved vratit mu nemusia, ale vlastne plati aj on aj stat....

oskvarka
9. jún 2017

@janjochmann my sme pisali aj to opetovne prevzatie dietata do starostlivosti matky ale to len za to ze mm koncil matersku skorej inak staci ist s potvrdenim o poberani materskeho otca (konkretne pre urad prace od socialnej poistovne podobne davaju aj k rocnemu zuctovaniu chlapovi ale toto je tusim priamo napisane ze pre urad prace) a s tym treba aby manzelka sla na urad prace (neviem ako na socialke tam sa u nas vybavi clovek aj s obcianskzm muzovim) tak tam maju u nas radsej ked pride clovek osobne a treba tam povyplnat milion divnych papierikov - nejake vyhlasenia a tak a este teda vyplnene tlacivo o ziadost o rodicovsky prispevok da sa tusim na nete stiahnut... ale inak tie prilohy to treba podla aktualneho pozadovania tam co budu chciet bo to zo skusenosti kadejake listy este k tomu potrebuju vzdy ine.. inak ak uy rodicak poberala tak uz asi ani nepotrebuje rodny list (pre istotu ale zober) lebo nechcu uz brat listiny ked nieco uz pred tym mali za to ze uz vsetko skenuju do systemu, ale tak clovek nikdy nevie... a inak mate cas narok jej vynika hned po ukonceni tvojej materskej ale da sa narokovat vyplacanie spetne tusim do 2 rokov... ja som vtedy po par dnoch nastupovala na novu MD tak som to vybavovala len za 7 dni (ktore ale prechadzali cez dva mesiace) a uz som na tej MD oficialne bola lebo sa mi to pocas tych 7dni nepodarilo vybavit - pracovnicka mala dovolenku a bolo mi povedane ze ved to mozem aj dodatocne ze ma to cas.. tak to potom bola trochu haluz bo nevedeli co a ako.. aj tak rataj ze budu trochu zacudovany u nas su s tymito MD otca stale absolutne neochotny na urade tak je to narocne vybavit.. hlavne sa nedat odbit..

mmarry
9. jún 2017

@evittam
@kaja01 dakujem pekne za odpovede. 11 000 je hruby prijem. Ak bude na materskej tak sa tato doba nezarata do poctu mesiacov vykonu podnikania, ze?

Tym padom mi vyslo, ze by mal platit ZP 140 eur/mesacne

kaja01
9. jún 2017

@mmarry Doba materskej sa zaratáva, normálne sa príjem bude deliť 12.

mmarry
10. jún 2017

@kaja01 super, dakujem krasne

kocurikv
11. jún 2017

Ahojte. Mám otázku. Manžel by chcel ísť cca od 17.7. na MD a ja by som ostala na neplatenom rodičovskom. Bol sa pýtať na socialke ešte nejaké veci a tam mu povedali že mne aj keď poziadam k 16.7 z UPSVaR o zastavenie vyplacania rodicaku tak to uznaju az k poslednému v mesiaci. To znamená že on od toho 17.7 nebude mať vyplatenú MD zo socialky? Ďakujem

sorciera24
11. jún 2017

@kocurikv bude...len rodicak sa vyplaca za cely emsiac, rpeto to musia ukoncit az ku koncu, ty ale uved v zaidosti datum ukoncenia k 16.7., prave rpeto, aby on mohol zacat poberat materske od 17.7. ....je to ok......aj my sme to tak mali

kocurikv
11. jún 2017

@sorciera24 Ďakujem. Tak si to teda začneme vybavovať. A ja si vlastne už teraz môžem ísť podať žiadosť že k 16.7 chcem ukončiť poberanie prispevku alebo az tesne prd tým.

sorciera24
11. jún 2017

@kocurikv uz mozes.....lebo muz bude k ziadosti potrebovat potom potvrdenie/rozhodnutie, ze dokedy si poberala rodicovsky

kocurikv
11. jún 2017

A ešte by som sa chcela spýtať. Jedna mamička pisala že po skončení manželovej MD sa da požiadať o vyplatenie rodičovského príspevku za predchádzajúce obdobie keď bol otec na MD. Poculi ste už o tom? Lebo mne sa tato informácia nezdá.

olivienka28
11. jún 2017

@kocurikv to je hlupost. bud mas materske alebo rodicovske. neda sa poberat obe

kocurikv
11. jún 2017

@olivienka28 veď toto . lebo sa mi to vôbec nezdalo že by sa to dalo.. A určite by to tu niekto spomenul..

olivienka28
11. jún 2017

@kocurikv urcite nie. spatne ti vyplatia len ak mas narok na to, ze si nepoberala nic co by nahradzalo rodicovsky prispevok. ale ak manzel alebo ty poberate materske tak rodicak proste mat nemozes. vyplatia ti az po ukonceni md ale az normalne nasledujuci jeden mesiac odkedy poziadas. napr. md konci v july tak poziadas za august a len od augusta ti budu vyplacat..akoze logicky , tradicne 🙂

kocurikv
11. jún 2017

@olivienka28 Takto logicky to chapem aj ja neviem odkial to ma ona. 🙂

kocurikv
11. jún 2017

@olivienka28 tak som sa jej na to pytala a že to ma priamo z úradu prace a socialky že sa na to osobne pytala..

olivienka28
11. jún 2017

@kocurikv jedine ak to nepochopila 🙂

ayaska
12. jún 2017

@kocurikv mozem sa opytat ako to ty potom riesis? Budes si platit zdravotku?

kocurikv
12. jún 2017

@ayaska no chcela by som si prehlasit na poistovni z rodicaku na starostlivosť o dieťa do 6 r. Ale už som sa raz na to pýtala konkrétne v Dovere a bolo mi povedané že sa to už nedá podľa ich interných informácií.. Ak to nepôjde tak si budem platiť ešte stále sa nám to oplatí

oskvarka
13. jún 2017

@kocurikv treba sa nedat odbyt najlepsie to vybavovat v jeden den vsetko a hned na UPsvare pytat papier ze si podala ziadost o ukoncenie ku 16.temu... lebo ak si das od prveho pripravis sa zbytocne o jeden rodicak a oni ta budu tlacit do toho aby muz isiel na MD od prveho ze ved mu je to jedno a tak .. ze oni vyplacuju za cele mesiace ale ma narok ist hockedy a oplati sa ti ist na zaciatku alebo v polke mesiaca ... dostane MD a ty este cely rodicak... ja mam skusenost ze na upsvare s tym maju vzdy problem ako by davali zo svojho ale narok na to mas netreba sa dat odbyt...

evittam
13. jún 2017

@kocurikv Si pýtaj nech ti ta pracovníčka co ti to v ZP povedala dala tu internú smernicu aspon k nahliadnutiu.😉 Prípadne nech ti to da pisomne,ze to nie je možné.

lenkafirka1
13. jún 2017

Ahojte baby..viete mi prosim poradit? Som momentalne na MD so 7 tyzdnovou dcerou. Manzel ale planuje dat vypoved a nastupit do novej prace,pravdepodobne o dva mesiace ked mu uplynie vypovedna doba. Je mozne aby som ja prerusila poberanie materskej ked on po vypovedi bude v ochrannej dobe a poberal by matersku on tych 28 tyzdnov a zaroven pracoval v novej praci..a ja by som pokracovala v materskej nasledne kym si ju nevycerpam... co by som potom pripadne ja musela urobit..nahlasit sa na zdravotku? Mame este jedno dieta 5 rocne ktore chodi do skolky.

majusqa77
13. jún 2017

@lenkafirka1 no, ja pokial viem, tak nieje mozne takto prerusit matersku.. ..ale sama som zvedava na ine odpovede

kaja01
13. jún 2017

@lenkafirka1 Ak zrušíš materskú, tak už pokračovať v poberaní materskej nemôžeš.

lenkafirka1
13. jún 2017

@majusqa77
@kaja01 vdaka..praveze som myslela ze sa to v pohode da...nevadi aj tak sa viac oplati ked pojde tato v septembri, to mne uz bude skoro koncit...a ako je to so mnou? Ja mam tpp...o rodicovsku dovolenku mam poziadat hned ako zrusim materske a prihlasit sa na platenie zdravotky?ci? 😕

kaja01
13. jún 2017

@lenkafirka1 Všetko záleží od toho či tato pôjde na materskú, ak pôjde na materskú hneď ako ty skončíš materskú, tak žiadať o rodičák nepôjdeš (len si pôjdeš zobrať papier, že nepoberáš rodičovský príspevok), ty požiadať až keď on skončí poberanie materskej. Ak bude manželova materská nebude hneď nasledovať po skončení tvojej materskej, tak pôjdeš žiadať o rodičovský príspevok a keď pôjde on na materskú pôjdeš požiadať o zrušenie rodičovského. Píšem ako hotentot, ale snáď je to zrozumiteľné.