icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lenkafirka1
13. jún 2017

@kaja01 ano,dakujem zrozumitelne 😀
Toto mi je jasne,ja skor mam na mysli ako to poriesit v praci,kedze po skonceni materskej musim nahlasit rodicovsku dovolenku ze ako,kedy a ako poriesit seba aby som mala vsetko ok...kde sa nahlasit,na zdravotke aa spol..

evittam
13. jún 2017

@kaja01 Ano, ale do práce musí dať aspon mesiac pred skončením RD oznamenie,ze vtedy a vtedy jej konci MD a vtedy a vtedy nastupuje na RD. Teda pokial nechce nastupit do prace.
@lenkafirka1

kaja01
13. jún 2017

@lenkafirka1 No tvoja rodičovská dovolenka nemá nič spoločné s materskou otca dieťaťa, už teraz môžeš napísať list do práce, že odo dňa keď ti končí materská budeš čerpať rodičovskú dovolenku.

lenkafirka1
13. jún 2017

@evittam
@kaja01 Dakujem vam...ale uvediem ten datum kedy ju ja ukoncim skor, nie kedy by mala skoncit oficialne,ano?
Ja si teda mam platit aj zdravotku,kym bude mm poberat materske,ci to viem nejako obist?

kocurikv
13. jún 2017

@oskvarka áno pôjdem to zajtra vybavovať tak sa urcite nenechám.. A popravde sme si to tak prepocitali aby mi vyšiel rodička aj po ukončení MD manžela

kocurikv
13. jún 2017

@evittam Ďakujem za typ pôjdem sa na to pýtať

oskvarka
13. jún 2017

@kocurikv spravne spravn... inak k tomu dodatocnemu vybavovaniu ako baby pisali da sa ist napr vybavovat ze po par mesiacoch vybavis za nejake obdobie co si nepoberala a ani muz nic nepoberal tak rodicak aj dodatocne vybavis.. ja som tak vybavovala co som isla z druhym synom na MD po muzovej MD ... 7 dni som tam mala dieru a to som si dodatocne vybavovala ... sice na mna kukali ako ze co chcem ale vybavila som 🙂

ayaska
13. jún 2017

@evittam takze mozem byt na starostlivosti o dieta a muz na materskej ano? Podla zakona? Ani vo vszp nevedeli poriadne :D

evittam
13. jún 2017

@ayaska Áno, len čo sa týka SP treba sa rozhodnúť za koho bude štát platiť dôchodkové.....

ayaska
13. jún 2017

@evittam ako za koho? Akoze ci za muza alebo za mna? To sa da vybrat? Ci ako?

evittam
13. jún 2017

@ayaska No ano. Ci sa bude ratat to obdobie do dochodku tebe al.manzelovi.
Dobre pisem - majusqa77, ci?😉

evittam
13. jún 2017

@majusqa77 😉

majusqa77
13. jún 2017

@evittam jj, bud sa dohodnete, alebo ten, kto sa prihlasil na dane dieta ako prvy

sanny01
13. jún 2017

Ahojte, ked uz je tu taka diskusia tak sa spytam☺.Chcem sa informovat ak mame 2 deti vo veku 2roky a druhe 8mesiacov...Moze ist otec s 2rocnym na MD a ja mozem byt na RD s 8mesacnym a potom sa to da prehodit? Dakujem za info a prepacte ak tu uz bola taka otazka, nepozerala som spatne😊

mmarry
14. jún 2017

Prosim Vas, moze dieta pocas otcovej materskej chodit do skolky? Dakujem

majusqa77
14. jún 2017

@mmarry moze
@sanny01 na RD byt mozes, RP poberat nemozes

mmarry
14. jún 2017

@majusqa77 dakujem

kocurikv
14. jún 2017

@majusqa77 ja som sa dnes bola pýtať na to dôchodkové a pani mi povedala že obidvaja môžeme byť poistený dôchodkovo. Že za mňa platí štát a za manžela bude platiť zamestnávateľ

kocurikv
14. jún 2017

@oskvarka Tak dnes som tam bola. To bolo tetuska ma prehovarala že to sa da iba k prvému v mesiaci ze to nie hocikedy .. A keď som jej povedala že ja som si to nacitala tak ostala ticho a iba mi povedala nech donesiem vyplnené tlačivo.

majusqa77
14. jún 2017

@kocurikv pocas md sa odvody pri dalsom pp neplatia. Takze nemoze platit zamestnavatel... (overene, riesila som to nedavno, zaplatene poistne nam vracali)

oskvarka
15. jún 2017

@kocurikv tak to si este dobre dopadla ja som musela pisat riaditelovy UPsvar mail nabruseny (ale bola som slusna a nepodavala som to ako staznost verila som ze poradi ako sa dostat k tomu co potrebujem) ze som tam bola 4 razi a pracovnicka mi odmietla vydat potvrdenie ze nepoberam rodicak dokonca mi odmietla prevziat ziadost ze take tlacivo pozadujem a na socialke mi povedali ze ak to urzchlene nedonesiem muzovu ziadost o materske zamietnu.. no som bola napalena ... rano o 9 na druhy den mi prisiel mail ze moja ziadost sa vybavuje.. o desiatej mi volalali ze si mozem prist po potvrdenie... a to ta pani na mna kricala vyslovene ze nic take mi nevydaju (a to som to uz pred 3 rokmi vybavovala a vybavila aj ked tiez som tam musela ist 3 krat) a ze citujem "ved vazmu muzovi to je jedno ze kedy na tu MD pojde" no po tejto vete ktoru na mna nakricala do mna taka zlost vosla ze ked som dosla domou musela som to hned dostat doma zo seba von tak som napisala ten mail.. este ze som tak urobila... a to nam na socialke tu ziadost zobrala len so slubom ze ved mi jej hned ten papier s UPSVAR donesieme a ked som jej dosla povedat ze mi nechce vydat ten papier tak nas presviedcala nech si to podanie vezmeme sper (na socialnej tetusky neradi zamietaju) ze aj tak nam to zamietnu .. ze si to potom mozeme podat ked nam ten papier vydaju .. tak jej vravim ze ok ze a s tym datumom co tam mam a ona ze nie to sa neda spatne (hlavne ze pred tromi rokmi sa to dalo... tak teraz sama neviem) ale tu ziadost som jej tam nechala aj tak nech sa na mna nehnevaju ja som tiez uradnicka a ziadost ktoru niekto donesie na nas urad by som sa teda neopovazila nezobrat...

evittam
15. jún 2017

@oskvarka No na to je jediná poznámka - "vivat Slovensko"!
Ja mám podobnú skúsenosť - potrebovali sme len potvrdiť tlačivo od DE úradu, že naše deti sú naše deti a staráme sa o ne v spoločnej domácnosti. Na UPSVaR sa vyjadrili, že s tým nič nemajú. Keď som volala na matriku, tak tam stále dookola ženuška "točila" o tom, že oni také potvrdenie nevydávajú - nechcela si ani na 10x nechať vysvetliť, že ja nechcem potvrdenie, že mám tlačivo a pohadzovali si ma ako "horúci zemiak" z matriky na evidenciu obyvateľov.....Keď som tam bola osobne pani vedúca sa vyjadrila, že mi nič také nepotvrdia....Tak som sa tiež na.rala, napísala som mail primátorovi mesta s tým, že ma mrzí, že ho otravujem ale teda nech ma informuje kam mám ísť a kto mi to potvrdí a poslala som mu aj scan toho potvrdenia. A zrazu sa všetko dalo - len bolo treba úradne preložiť to tlačivo.....A keď sme prišli na MsÚ tak sa všetci prišli na nás pozrieť ako na opičky v klietke "...á to ste vy".....a pani vedúca si neodpustila a musela na mňa vybehnúť s tým, že nabudúce nech to riešim cez Ministerstvo vnútra a že prečo a načo som to tak riešila (asi dostali pekne naložené z vrchu) - tak som jej slušne povedala, že nech na mňa nevyskakuje, že mi mohla povedať, že to treba len dať preložiť a nebol by problém a že ak bude nejaké nabudúce tak viem presne koho mám kontaktovať.
No proste dnes keď si neotvoríš ústa tak máš smolu a väčšina tých úradníčok (česť výnimkám) si myslí, že nie je nad ne.....😖

kocurikv
15. jún 2017

@majusqa77 tak čo sa mám ísť na to znovu pýtať? Pani vypýtala rodné číslo mňa aj manžela a povedala že sa nemusím odhlasovat ze za oboch sa bude platiť.

kaja01
15. jún 2017

@kocurikv Ak sa manžel neprihlásil, tak nikam chodiť nemusíš, za teba bude platiť štát a za neho tých 7 mesiacov nikto.

kocurikv
15. jún 2017

@kaja01 ďakujem takto to bude teda najjednoduchšie..

ayaska
15. jún 2017

Este sa opytam, uz nemam rodicovsky prispevok ake starostlivost o dieta do 6 rokov. Zda sa mi ale ze tetuska zo socialky mi kazala prist ak skoncim rodicak tusim. Moze byt? Niesom si ista naco tam mam chodit. Mozno kvoli dochodkovemu nevem teraz. Boli ste niekto?

sandey
15. jún 2017

@majusqa77 keď je.muž na MD a robí na dohodu, tak by teda nemal platiť odvody?

kaja01
15. jún 2017

@sandey Platí odvody na zdravotné poistenie.

majusqa77
16. jún 2017

@sandey neplati sa na socialku s vynimkou urazoveho (to plati iba zamestnavatel). zdrovotka sa plati vzdy