Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@monikk1901 u nas to tak bolo. tym, ze sa vyplacal RP, tak sme cakali. a ano, doplatili potom matersku spatne
@majusqa77 dakujem moc krasne za vsetky odpovede...ak sa este mozem opytat to dochodkove poistenie...to sa neda spravit tak ze ja by som sa neodhlasovala a muzovi by to plynulo z novej zmluvy nie z tej na ktoru bude poberat matersku?
@monikk1901 z novej zmluvy - pocas poberania materskeho z ineho PP nevznika povinnost platit odvody do socialnej poistovne
@majusqa77 ahaa takze sa v tomto pripaade neda nic robit. Jeden bude druhy nie. Dakujem a do zdravotky tam to staci len prist oznamit az ked mi pride rozhodnutie o pozastaveni rodicaku....tam nic netreba vypisovat?
@monikk1901 oni davaju podpisat cestne prehlasenie
@majusqa77 a potom po skonceni materskej sa da normalne pokracovat v rodicovskom?
@monikk1901 ano
@majusqa77 lebo ma tu zacali urciti ludia miast...radsej som si to overila...dakujem za cas a ochotu...zacinam to vybavovat..dufam ze nebude vadit ked este v pripade nejasnosti pootravujem trochu ;)
@monikk1901 nato sme tu ;)
Baby pomozte. Muz nastupuje na MD 7.8. Ja idem do prace 21.8. Visia mi 2 tyzdne. Ako presne postupovat ? Ist na UPSVAR a zrusit RP. Na ZP sa odhlasit ako osoba poberajuca RP.Nahlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta. A potom ? Dostanem asi nejake potvrdenie o zruseni a s nim ide manzel vybavit MD, alebo to za nho nahlasuje zamestnavatel ?
A kedze po dvoch tyzdnoch od nstupu manzela na MD nastupim do prace, potrebujem este nieco vybavovat ?
Chcem sa spýtať: manžel je szco a neplatca dph,ma nárok na materskú ,ale povedali nam že nesmie mat príjem zo živnosti, ked bude poberať materské.no ja som na internete čítala ze prijem mať môže. Ako je to vlastne????? Na materskú nastupi 1.8. 2017 a syn bude mat 20.2.2018 3roky. Ja sa idem nahlásiť na upsvar.
@lola292 nárok na materské má, pokiaľ má splnené podmienky, nemá nedoplatky a má sa mu z čoho vypočítať 😉 a súčasne ako SZCO môže naďalej mať príjem z tejto činnosti. Dobré je si najprv overiť na soc.poist.ci mu nárok vzniká až tak podať žiadosť, lebo údajne keď sa raz podá a bol by napr . hoci len cent nedoplatok, nárok zanikne a už sa nedá opäť žiadať, ani po zaplatení.
@evittam
Ahoj, tiez zistujem nejake info ohladom otca na materskej a aby som neopakovala otazky, citam tuto diskusiu. Ty si tu napisala toto:
Na ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov, nic neplatís. A co sa tyka SP buď ostaneš ty prihlasena na dochodkovom alebo sa odhlasis a prihlasi sa manzel. SP zapocitava len jednému z rodičov.
Mozes mi to prosim Ta blizsie objasnit? Pretoze ked sa dopatravam informacie ohladom tohoto na nete, v kazdom jednom clanku je napisane, ze matka musi byt pocas doby, co nedostava rodicovsky prispevok bud evidovana na urade prace, alebo dobrovolne nezamestnana a poistenie si platit sama. Ako je to teda v reale? Na zdravotke som si uz overila, ze naozaj nemusim platit poistenie, ked sa staram o dieta do 6 rokov, ale nechapem to s tou socialkou. Ja naozaj mozem ostat prihlasena na dochodkovom poisteni a bude ho dalej za mna platit stat? A ako to v tom pripade bude mat manzel? Podla coho budu na socialke vediet, ze mu nemaju prispievat na dochodkove poistenie? Sparuju si to podla dietata? Ci pokial sa vyslovene neprihlasi, tak mu to platit nebudu a pokial by sa chcel ist prihlasit, tak mu povedia, ze na to dieta uz je niekto dochodkovo poisteny? Nemozem dostat nejaku pokutu za to, ze som sa z toho dochodkoveho poistenia neodhlasila? 🙂
Manzel sucasne nastupuje do novej prace. Ako je to potom s odvodmi z tejto novej prace? Zohladnuju nejako pri odvodoch do socialky, ze je sucasne na materskej? Alebo to na vysku odvodov z novych vyplat nema vplyv?
Budem Ti moc vdacna ak mi poradis 🙂
@najk Ahoj, keď ostaneš na SP prihlásená ty, tak štát bude platiť za tebe poistné, manžel sa neprihlási, tak mu nikto platiť nebude, nepárujú podľa dieťaťa. Manžel nastúpi do novej práve v ktorej oznámi, že poberá materské od - do, za toto obdobie bude platiť on aj zamestnávateľ zdravotné poistenie a zamestnávateľ ešte do SP dva druhy poistenia.
Chcem sa spýtať či sa musim prihlásiť na upsvar keď manžel nastúpi na materskú, alebo mi stačí len na zdravotke oznámiť, starostlivosť o dieťa do 6 rokov????a štát za mňa zaplatí zdravotné poistenie.
Lebo som nezamestnaná.
@kaja01 Dakujem za odpoved. Iba nechapem tie dva druhy poistenia, ktore bude platit za manzela zamestnavatel do SP. Ake dva druhy?
Ja som ten isty pripad ako pise lola292. Tiez som nezamestnana a jej radis, ze by mala lepsie ist na urad prace, aby si mohol manzel na nu uplatnit ulavu na dani. Je to fakt vyhodnejsie? Ja som v tom, ze ulava na dani zavisi od realneho prijmu manzelky a nie od toho, ci je, alebo nie je evidovana na urade prace. Nehovoriac o tom, ze na urade prace by som musela neustale dokladovat, ze si hladam pracu, nosit potvrdenia, chodit tam. A ked je clovek na urade prace, tak za neho nie je platene dochodkove poistenie (alebo v tomto pripade je?) Ja v tom moc vyhodu nevidim, ale rada sa necham poucit, lebo manzel nastupuje na matersku aj do novej prace teraz od augusta, tak nechceme nieco zanedbat, alebo spravit tak, aby to pre nas nebolo vyhodne.
@najk Keď otec dieťaťa poberá materské a zároveň pracuje, tak on aj zamestnávateľ platia zdravotné poistenie a zamestnávateľ ešte aj úrazové poistenie.
Áno, úľavu na dani závisí od príjmu manželky, ale keď nepracuje nemá príjem, vtedy si môže manžel uplatniť úľavu v plnej výške, ale jedine za tie mesiace keď manželka poberá rodičovský príspevok alebo príspevok za opatrovanie alebo je evidovaná na úrade práce. Áno, keď je človek na úrade práce nie je zaňho platené dôchodkové poistenie, ale hovoríme o 7 mesiacoch, kedy otec dieťaťa poberá materské a to je tak zanedbateľné obdobie pri výpočte dôchodku, že to neriešim.
@kaja01 a nie je toto hlupost? Ked zena nema prijem, ako si moze na seba uplatnit odpis z dani? Z akych dani ked danove nepodava? Podla mna automativky ked nema zena odpis z dani na seba, by mal ist muzovi.
@marlenka222 No na seba si nic neuplatni, nema co. A ak chce aby si mohol manzel započítat nezdanitelnu cast tak plati co napisala
@kaja01 . Keby bola dobrovolne nezamestnana neevidovana na UPSVaR nemôže si manzel uplatnit nic.
@marlenka222 Tak, ale ja som nikde nepísala, že ona si bude uplatňovať úľavu na dani, písala som, že manžel si bude môcť uplatniť úľavu na dani a kedy.
@evittam dobrovolne nezamestnana je aj v dobe ked manzel pracuje a pobera MD a ona je osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku?
@marlenka222 Myslim,ze už sme ti tu odpovedali obe.
@marlenka222 Nie vtedy je na účely zdravotného poistenia osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku, na účely dane z príjmov a uplatnenia úľavy na dani nespĺňa podmienky a manžel si úľavu uplatniť nemôže, lebo ako som písala vyššie úľavu si možno uplatniť len ak poberá rodičovský príspevok, príspevok za opatrovanie prípadne je evidovaná na úrade práce.
V zakonoch k tomuto pisu ze malolete vyzivovane dieta. Tak je to pre mna dake nelogicke ked sama na seba si neodratam nic a manzel si odpoc.polozku na mna tiez nesmie odratat lebo som kvazi dobrovolne nezamestnana s tym rozdielom ze mi stat plati socku a zdravotku

@majusqa77 fuhaaa cize keby ziadame od 2.8 matersku pre muza...tak to rozhodnutie mi pride az v septembri lebo by mi vyplacali este aj za ten jeden den matersku za august ak dobre chapem...a jemu by doplatili potom matersku az v oktobri za august a september?