Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte baby, chcem sa spytat. Priatel by chcel ist na MD s nasim 2 rocnym synom a ja zostanem s nasou 10mesacnou dcerou na RD. RD mi odoberu, ale budu za mna odvadzat? A chcem sa spytat, ak muz by chcel zostat aj pracovat u toho isteho zamestnavatela musi zmenit prac. zmluvu na dohodu?
Ahojte. Chcela by som poprosiť o radu v takejto situacii:.
Manžel by chcel nastúpiť na materskú. Časom by pracoval pocas materskej. Z jeho strany je mi to jasne. Ja som momentálne na RD s 2r.dietatom. naskytla sa mi možnosť pracovať na skrátený úväzok u iného zamestnávateľa. Dieta bude navstevovat MŠ. Otázky su:
musím u pôvodného zamestnávateľa dať výpoveď? Aky status budem mat u povodneho zamestnavatela? Aké inštitúcie navštíviť? Do 3.rokov dietata by som chcela pôvodného zamestnávateľa nechat ako "poistku". Je to možné?
S manželom máme rovnakého povodneho zamestnávateľa, takže majú s tym problém, ze co v tom prípade so mnou, ze nemôžme byť obaja doma s tym istým dietatom. Viete mi prosim vas poradiť, ako postupovať v tomto prípade?
Dakujem
Prosim Vas chcem sa este spytat, ako je to s vypocitanim materskej u otca? Bude sa mu to vypocitavat teraz za poslednych 9 mesiacov alebo za minuly rok ? Dakujem
Ahojte baby, idem k Vám po radu. Manžel chce nastúpiť na materskú dovolenku 4.9.2017. Boli sme požiadať o zrušenie rodičovského príspevku k 3.9.2017 na úrade práce. Chcem sa spýtať do kedy je nutné doniesť žiadosť o materské do Sociálnej poisťovne. Musí to byť pred nástupom (4.9) alebo sa to dá aj spätne. Ďakujem
Ahojte mamicky, chcem sa spytat...moj manzel si asi pred 5 rokmi zalozil zivnost, pred tym bol zamestnanec, a vtedy splnal podmienku 270 dni poistenia.. Keby nastupil na MD, moze si narokovat na materske z oboch poisteni? Aj ako zamestnanec aj zo zivosti? Nie je ta doba pridlha (5r.)aby si z toho narokoval? Dakujem vam vopred 😊
Prosim vas vedeli by ste mi poradit, ci sa rata rodicovska alebo materska dovolenka , ked by som chcela ist na podporu po skonceni rodicaku? Bola som zamestnana tak asi rok pred nastupom na matersku. Som este zamestnana / momentalne na rodicovskej/ no moje miesto sa rusi. Tak teraz neviem ci mam narok na podporu.
Pjytam sa preto,ze manzel by siel na matersku a ja neviem co mam robit ja.
Evittam .Ano trva, no nieje to podmienene neakymi dnami? Ked mam 365 dni odpracovanych cca a potom som bola na materskej, teraz mi skoncila materska a mesiac som na rodicovskom. Zo zamestnania som dostala avizo, ze od noveho roku 2018 , moje miesto konci, takze asi dostanem vypoved.
Zienky neviete nahodou poradit? Syncek ma 2 a pol roka a manzel ide na pol roka na matersku ( chceme to vyuzit,lebo poisteny je,zivnostnik je,proste moze). Lenze otazka znie....co bude somnou za ten polrok,kam sa mam ja prihlasit,ked som nezamestnana (prepustili ma este vtedy davno ked sa dozvedeli ze som tehotna). Ci sa mam evidovat na urad prace ako nezamestnana,alebo kam. Kamaratka tvrdi ze mam pravo byt do troch rokov dietata doma,ale potom teda co na socialku nejaky papier. Nemali ste to niektora takto podobne? Dakujem 🙂

@totatimeka nie