Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam a aké sú to podmienky? Živnosť má asi tak 4 roky, odvody plati do SP 179 cca , samozrejme pravidelne to kontrolujem ja i keď niekedy s oneskorením ako 8 mesiaci 😊 . Teraz od 1.9 .2017 nastúpil na zmluvu do tej istej firmy. Keď chceme tu najvyššiu materskú tak stačí mať plat 3 mesiace 1200? Má si zrušiť živnosť a potom ju otvorit pocas materskej? Si zlatá že takto pomahas, som ti vďačná 🙂
@jajagaja ak chce mng. mať MD z platu 1200e tak musí ukončiť živnosť ... nastúpiť na MD zo zamestnania ... a potom obnoví živnosť a môže dalej robiť ... ak neukončí alebo nepozastaví živnosť tak mu MD vyrátajú z VZ zo živnosti tj. ak nemá dlžoby ako szčo na poistnom ..
čo sa týka teba, tak napíš kedy by si chcela ísť na UP .. a kedy si nastúpila na MD ... bez presných dátumov ti nepôjde poradiť, kedže dieťa nemá ešte tri roky ... tj. nie si na RD 2 roky a tak ti jeden den dovolenky vôbec nemusí pomôcť, takže napíš presné dátumy čo a ako ... a niečo vymyslíme @evittam
*zruší
@zalka ja by som to chcela neskôr spojiť, až mám prísť o zamestnanie tak nech to stojí zato 😉. Na materskú som šla 4.12.2016 ukončená bola 29.7.2017 teraz mám rodicak. Manžel je SZČO a od 1.9.2017 už aj zamestnanec v rovnakej firme. Pravdepodobne od januára 2018 končím v zamestnaní keďže mi rušia miesto. Chcela by som ísť napríklad 2.1. 2018 zrušiť RD manzel by šiel na Materskú a ja nastúpiť do práce na jeden deň a potom ísť na podporu.
@jajagaja no tak teoreticky ... 2.1. zrušíš RD
3.1. práca .. 4.1. UP
podporu vyrátajú z obdobia od 4.1.16 do 3.1.18
čiže si tam mala v roku ... čiže si pracovala , nepíšeš či si bola na PN ... takže podpora sa ti vyráta ako 50% z hrubých miezd za posledné dva roky .. s tým, že dni na PN, MD, RD sa vylúčia ... takže ty ak si nemala plat bajočkom 1766e pred MD tak nedosiahneš max. podporu
Fuha, no tak to asi nebude ktovie co zamestnana som bola od juna 2015 do 15.1.2016 za 550. Potom som bola Pn do marca. Od 9.3. Dohoda - do augusta nepravidelny prijem / schvalili mi predlzeny rodicovsky/ 15. 8. - 4.12.2016 zamestnana 1200, materska od 4.12 - 29.7. 2017 maximum a teraz rodicovska. A teraz to ako bude vyzerat? Samozrejme to zamestnanie za 1200 trva.
@jajagaja no veľmi z hruba ..
10 dní z januára 2016 ... plat tam mohol byť cca 180e
od 15.8 plat tak pol mesiac 600
9,10,11 = 3600
12 = plat cca 150e
no a dokopy 180+600+3600+150 / 10+17+30+31+30+4 = 4530e /122 dní = 37,13e podpora z toho 50% tj. 18,56e na den na mesiac cca 556e
ak aj budeš čerpať dovolenku napr. 2 dni a máš 20 dní dovolenky tak
4530+1200 / 122+2 = 5730/124 = 46,2e podpora 50% 23,10e na den na mesiac 693 e
takže trošku to navýši ak pár dní budeš čerpať ber to ako hrubý výpočet, pretože najpresnejšie to vyrátaš cez výplatné pásky
@evittam ahoj, prosim ta este taka blba otazka,to ze sa staram o dieta do 6rokov sa nahlasuje v akej Zdravotnej poistovni,priamo v tej mojej? Mam Doveru. Alebo existuje nejaka spolocna kde sa toto riesi. A zienky nahodou nemate vzor cestneho prehlasenia,co si maju spisat manzelia medzi sebou ked muz ide na matersku? to musi manzel odovzdat socialnej poistovni.Dakujeem
@zalka jej ďakujem 😀 skúsim si to porátať ak ovšem nájdem vyplatne pásky. Aj to je niečo, som si myslela že klesnem na menej ako je rodičovská. Ozaj a koľko je teraz najvyššia možná podpora? A vôbec môžem ja poberať podporu, manžel materskú a zároveň pracovať na živnosť? Zdá sa mi to také neuveriteľné 😃
A mohla by som ju aj ja dosiahnuť? Napríklad na mesiac si zaplatiť to najvyššie poistenie v SP?
@zalka to mas pravdu, no som aspon rada, ze mam aspon narok na podporu, ze mozem zaplatat aspon dieru co bude somnou ked muz pojde na matersku. Este by som sa chcela opytat ak by som dostala vypoved a ostala len cisto na rodicovskom, muz by siel na matersku, aku mam este moznost? Kam by som mohla ist? Na UP ako dobrovolne nezamestnana, alebo ako matka starajuca sa o druhe dieta?? Podporu by som si vybrala az potom ked mala dosiahne 3 roky.
Asi moc premýšľam dopredu, nebudem to komplikovat.
ahojte môjmu manželovi končí tento mesiac materská - 20.9.2017, od 21.9 by som chcela poberať príspevok na jasličky(dieťa má 2 a pol roka), kedže už chodím do práce. Myslíte že mi ho vyplatia aj za celý september, tak ako by mi vyplatili RD?alebo mám ísť na RD od toho 21.9, a príspevok na jasle si zažiadať až od októbra?
pardon RP nie RD 🙂
Ahojte, prosim o radu: MD s tretim dietatkom mi konci 11.10.2017 a chela by som, aby manzel hned nastupil na MD po mne, ale najskor s druhym dietatkom (dcerka kt bude mat 30.1.2018 3 roky) takze bude na MD s nou do 30.1 a potom by siel hned na dalsiu MD s tretim dietatkom. Moje otazky: mozeme to dat tak, ze ja skoncim 11.10 MD, "zhrabnem" RD za 1 den a (12.10) a 13.10 poziadam o odnatie a muz nastupi na MD 13.10?
dalej, moze muz ist z jednej MD hned na druhu MD bez toho aby znova siel do prace?
ako skoro treba dat v jeho praci vediet ze chce nastupit na MD? musi byt minimalne mesiac dopredu?
@zalka prosim ak mas cas sa na toto mrknut, lebo ty si mi vzdy super poradila tak skusim znova otravovat, dakujem vopred:-*

@evittam dakujem,napisala si to tak jednoducho a vystizne. Na urade vobec nevedia poradit,tam ma hned zaradili do evidencie ako nezamestnanu,lebo som bola zastavit RP. Ale mam dolozit papiere este,tak to pojdem zrusit a nahlasim sa len do ZP. Dakujem 🙂