icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
20. sep 2017

@nelca83 vsetko ako pises je mozne. O mesiaci pise zakonnik prace, kratsi cas dohodou

nelca83
20. sep 2017

@majusqa77 perfekt dakujem !

denisdenis
21. sep 2017

Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit. Manzel je zivnostnik a plati si odvody do SP okolo 200 eur mesacne. Neviete mi prosim povedat cca aka vyska materskej by mu vysla? Ci by sa nam oplatilo ak by isiel on na MD. Dakujem 🙂

evittam
21. sep 2017

@denisdenis No ved mu prišlo určite rozhodnutie v juli kolko ma platit-pozri tam VZ-a z toho cca 75% je MD. Podľa toho čo platí jeho VZ moze byt okolo 600Eur, cize MD cca 450Eur.

totatimeka
22. sep 2017

Ahojte, perosim baby po akej dobe vam asi prišlo rozhodnutie zo SP? Žiadost sme podávali 13.8.

majusqa77
22. sep 2017

@totatimeka cca 50 dni 🙂

totatimeka
22. sep 2017

@majusqa77 dakujem pekne za odpoved 🙂

majusqa77
22. sep 2017

@totatimeka ale u nas cakali na dolozenie papiera o skonceni RP. a € prisli skor

wigap
24. sep 2017

Ahojte, može ma zamestávateľ prepustiť zo zamestnania v období keď si požiadam o MD a kým ten dátum nabehne? som v ochrannej dobe ? Ďakujem

majusqa77
24. sep 2017

@wigap oznamila si tehotenstvo? Si v skusobnej dobe?

jancika24
27. sep 2017

Dobrý deň , chcela som sa ešte opýtať. Manžel je živnostník a chce isť na materskú od 15.10. 2017 vyratavať mu to budu z posledného daňového priznania?

zalka
27. sep 2017

@jancika24 NIE,
mng. platí odvody do SP z nejakého VZ , tak mu vyrátajú z VZ materskú ak platí viac ako 270 dní

denisdenis
28. sep 2017

Ahojte, ak je otec zivnostnik na MD, plati za neho stat odvody okrem SP aj odvody do zdravotnej poistovne? Dakujem 😉

majusqa77
28. sep 2017

@denisdenis nie. Zdravotka sa vzdy platia preddavky a potom je zuctovanie. Pocas md si moze preddavky nastavit na 0, ale ak bude mat prijem, v rocnom zuctovani mu vyjde nedoplatok

denisdenis
29. sep 2017

@majusqa77 Dakujem za odpoved. A co sa tyka platenia mojho zdravotneho poistenia pocas jeho MD, to si budem platit sama, alebo budem nadalej poistencom statu? Planujem ostat pocas jeho MD nadalej doma na RD. Dakujem 😉

pallacinka
29. sep 2017

Prosim aj ja o radu- na Slovensko sme sa pristahovali v auguste, neplatili sme tu ziadne poistenie, atd. Muz od 1.10. tu nastupuje do prace. Syn (2.5 roka) nam chodi do jasiel, ma muz narok na prispevok na jasle? Mne bezi dalej pracovna zmluva v zahranici. Dakujem (a ospravedlnujem sa, ak sa pytam hlupost, toto je pre mna uplna spanielska dedina).

majusqa77
29. sep 2017

@denisdenis mozes sa na zdravotke prihlasit ako osova starajuca sa o dieta do 6 rokov. Akurat dochodkove bude stat platit iba jednemu z vas

9lf9
30. sep 2017

@pallacinka ano moze pokial dieta navstevuje zariadenie na SR, podmienkou naroku na prispevok je vykonavanie prace, z ktorej musi byt povinne dochodkovo poisteny.

pallacinka
30. sep 2017

@9lf9 Ďakujem, to by sme mali vsetko spĺňať.

ninan2
10. okt 2017

Ahojte, chcem sa iba uistit, manzel je na MD od soboty 1.4.2017, ak som ratala dobre ze ma trvat 28 tyzdnov, tak mu konci akurat tento piatok 13.10.2017? Alebo sa to rata na cele tyzdne? Ziadost o obnovenie rodicaku si mam teda dat od 14.10.2017? Vopred dakujem!

evittam
10. okt 2017

@ninan2 Ráta sa to na dni. 28/7 je 196dní. Čiže tvojmu manželovi končí MD presne ako píšeš 13.102017. Za 13dní dostane ešte v novembri MD. Ty môžeš požiadať o RP od 14.10.2017. Dostaneš RP aj za október.

mimusss
13. okt 2017

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť v našej situácii? MD mi konci vo februári, manžel by chcel nastúpiť hneď po mne na MD, len by má zaujimalo z čoho sa mu bude rátať MD, nakoľko tento rok 2017 bol pol roka na PN, potom tri mesiace pracoval u jedného zamestnávateľa a teraz pracuje u ďalšieho, od tohto chce ísť aj na MD...viem že keby pracoval cely rok počíta sa to z toho ale neviem ako je to v prípade tej pn....(podmienku 270 dni má splnenú)

Čo sa týka mna, mám živnosť a som aj zamestnaná na tpp z ktorého čerpám materskú, čo vyplýva z toho pre mna keď on bude na materskej a ja pracovať na tpp nebudem ale budem si platiť odvody ako živnostník....pri ďalšom dieťati (možno o nejaký rok a pol) by som rada čerpala MD zo základu z toho tpp, je to možné a ako? Mám mat u zamestnávateľa neplatené voľno alebo ako inak to vyriešiť?

zalka
13. okt 2017

@mimusss u zamestnávateľa budeš evidovaná na rodičovskej dovolenke,
takže robiť nemusíš,
a mng. má odpracovaných v zamestnaní prvom 90 dní?
alebo do nástupu na MD stihne odpracovať v druhom zamestnaní 90 dní ?
podla toho bude záležať to z čoho mu MD vyrátajú .. či z prvého alebo druhého zamestnania alebo dostane len minimálnu

sticker
mimusss
13. okt 2017

@zalka rozumiem, budem evidovaná na rodičovskej ale reálne peniaze dostavať nebudem keďže muž bude na MD, to je fajn

V tomto novom zamestnaní odpracuje v roku 2017 cca 70dni a potom v roku 2018 dalších 60, takze áno ...čiže by sa to rátalo len z nového zamestnania?

zalka
13. okt 2017

@mimusss áno rátalo by sa len z nového zamestnania ... ak odpracuje 90 dní bez PN a OCR ... a bude sa rátať MD z obdobia od nástupu do zamestnania 2017- do 31.1.2018 ak nastúpi vo februári na MD
ak nastúpi na MD v marci tak sa bude rátať z týchto hrubých miezd od nástupu 2017- do 28.02.2018

nadula01
13. okt 2017

@zalka ahoj. Prosím ťa kamarátka sa pýta, keď chce ísť jej partner na MD na ich dieťa, musia byť zosobášili? Alebo stačí ak je dieťa v rodnom liste? Ďakujem 😘

mimusss
13. okt 2017

@zalka ďakujem krásne 😊

majusqa77
13. okt 2017

@nadula01 staci

nadula01
13. okt 2017

@majusqa77 ďakujem 😘

ninan2
13. okt 2017

@evittam Dakujem, este sa chcem spytat, ked si chcem obnovit rodicak, predpokladam ze potrebujem nejake potvrdenie zo SP o skonceni poberania materskeho, ze? Staci na manzela ci aj na mna? Vystavia to hned aj buduci tyzden?