icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

m.i.r.i
14. feb 2017

@sonnya nie je to ziadne zneuzivanie...platime si odvody a niektori veru nemale a na materske mame narok..a ma na neho narok tak mama ako aj otec...materske sa plati zo socialnej poistovne na zaklade odvedenych odvodov z prac pomeru...nie je to ziadna plosna davka, ako rodicak, ktory sa rozdava hocikomu kto do statu ani nikdy nic neodviedol..mne sa zda tato moznost daleko logickejsia ako to, ze matky poberaju plosne rodicaky 3 roky...a zas, no a co ze otec dalej pracuje a pobera materske..? vtedy matka nepobera nic...musi byt robit a dalej odvadzat odvody alebo je doma s dietatom bez naroku na nic..takze uplne pohoda...

evittam
14. feb 2017

@m.i.r.i Presne tak. Radsej by mali konecne lepsie nastavit tento system a nie,ze sa moze stat,ze zena co odvadzala odvody 10rokov za urcitych okolnosti nedostane vobec MD a ta,ktora sa zamestna napr.len na 270dni tak dostane a ak je sikovna tak aj maximum....😒

marcelatje
14. feb 2017

@sonnya ake vyuzivanie? Ved ak ten otec pocas materskej aj pracuje, zasa len odvadza peniaze.
Aspon nejaka satisfakcia za roky platenia odvodov.
My sme nikdy nevyuzili ziadne davky od statu okrem materskej a rodicovskej. Toto je normalne legalne, tak preco to nevyuzit?

sorciera24
14. feb 2017

@lauricka nikde v zakone to nie je.....moze byt na cely den....

evittam
14. feb 2017

@lauricka V akej skolke? Ved MD moze otec poberat len do 3rokov a teda okrem sukromnych skolok ti malokedy statna vezme mladsie dieta a teraz este po tom schvalenom "jaslickovom zakone" bohvie ako to bude.....A do jasli moze ist dieta len ak obaja rodicia pracuju....

sorciera24
14. feb 2017

@katarinka289 nemas pravdu, voebc nemusi dat vypoved, moze ostat zamestnany, anstuoit na matersku a kludne sa zmestnat u noveho zamestnavatela (zakon nikde nepise, ze nemozes amt viac zamestnavatelov....mozes), dokonca mozes pracovat aj u toho siteho zamestnavatela na novu zmluvu, prip. na dohodu....

sorciera24
14. feb 2017

@evittam sukromne skolky su od 2 rokov, moze v nej byt bez obmedzenia...moje je

marcelatje
14. feb 2017

@evittam u nas beru aj od 2,5 roka ak je dieta bez plienky

evittam
14. feb 2017

@sorciera24 Aha,to som nevedela....Myslela som,ze to su jasle...

evittam
14. feb 2017

@marcelatje U nas bez sance....pokial nema 3roky do 31.8.v dany rok a potom este aj mat stastie,ze sa dostane medzi prijatych....

sorciera24
14. feb 2017

@sonnya ake vyuzivanie?....za to, ze roky dre, odvadza odvody, dane a neviem, co tomuto statu?......ine soc. pripady a ich vyuzivanie vsetkych "prispevkov" tu nikomu nevadia a ak slusny clovek robi 10 rokov a teraz si uplne legalne a zakonne vezme na vlastne dieta matersku je vyuzivanie?....... co je na tom vyuzivanie?.......kazdy tu moznost dokonca ma a moze ju vyuzit.....

katarinka289
14. feb 2017

@sonnya ake vyuzivanie? Malo statu platime? Moj manzel ako zivnostnik dava mesacne cez 200€. A co z toho ma? Ked chce ist na dovolenku, alebo potrebuje PN,tak je doma zadarmo.Take nieco povie len clovek, co to sam nevyuzil, lebo o tom nevedel...

evittam
14. feb 2017

@katarinka289 Tou poslednou vetou si to pekne vystihla.😉

katarinka289
14. feb 2017

@sonnya a este tolko...mm mala koncit materska teraz 31.1, no bol si poziaadat, aby mu ju ukoncili k 30.1...a vies preco? Lebo ked nastupim na rodicovsky 30.1, tak mi vyplatia aj januarovy....podla mna je to len moucha oproti tomu, ako nase dane rozkradaju politici.A pokial bude vacsina Slovakov ako ty, tak im to stale bude prechadzat

evittam
14. feb 2017

👍👏

katarinka289
14. feb 2017

@sonnya tato veta ma rozculila, az sa mi tlak zvysil....toto je hrozné využívanie zákona... v SP by so už mali uvedomiť a dať prísnejšie podmienky, lebo je toho čoraz viac... ako keď zrušili dobrovoľné poistenie... Co to platis zo svojho???????????????? A pre tvoju info , aj DNP som vyuzila. Pri starsej dcere som mala maximalnu matersku a to som to DNP zaplatila len 3x, lebo som od 3 mesiaca bola PN

majusqa77
14. feb 2017

@marcelatje akuratze pocas md sa odvody neplatia 🙂

marcelatje
14. feb 2017

@majusqa77 ani ak robi pre ineho zamestnavatela?

majusqa77
14. feb 2017

@marcelatje nie, iba zdravotka a tusim urazove

marcelatje
14. feb 2017

@evittam asi podla kapacity. U nas je nova skolka (+stara) takze miesta je zatial dost.

marcelatje
14. feb 2017

@majusqa77 no vidis, este sa tu aj nieco naucim. Nevadi aj napriek tomu to nevnimam ako zneuzivanie

evittam
14. feb 2017

@marcelatje Tak samozrejme,ze podla toho.😉 My mame na sidlisku 6 skolok a bez sance....😒

evittam
14. feb 2017

@marcelatje Coho?

marcelatje
14. feb 2017

majusqa77
14. feb 2017

@evittam mna najviac irituju dve zavrete co mam pod oknami.. ..krpec bude mat o chvilu 3 a to sa bojim, ci ho v septembri do statnej vezmu...

evittam
14. feb 2017

@marcelatje Prepac. Som si precitala, ze to "beries ako zneuzivanie"..….Nic som sa nepytala.😇

marcelatje
14. feb 2017

@evittam ja si tu hlavu lamem ze coho sa to tykalo 😂

sonnya
15. feb 2017

@katarinka289 áno je to využívanie... malo by to byť pre rodičov - otcov ktorý naozaj musia ostať na materskej lebo manželka ide do práce a dieťa do škôlky ešte nezoberú, ale nie také že matka pracuje, otec pracuje v pohode ďalej a dieťa v škôlke... a neplatím to ja, platíme to všetci

zdena12345
autor
15. feb 2017

@sonnya do určitej miery chápem, ako to myslíte. Ale ruku na srdce, ak máme tú možnosť, prečo to nevyužiť? Zaplatila som kopu odvodov štátu, bola som ako živnostník. Pri prvej materskej som si zrušila živnosť a druhá materská mi nevyšla. Mal som v úmysle si zaplatiť dobrovolnú, no pre zlé informácie priamo od úradníčky, mi to nevyšlo časovo. Takže som ostala s 200e doma pri dvoch deťoch. Prečo by nemohol ísť manžel na materskú, keď môže? Aj keď len formálne?
Ruku na srdce, vy by ste to nevyužili, keby ste mohli?
Koľko peňazí manžel odvádza, kde končia ani boh nevie. Aké veľké peniaze sa prelievajú inde než by mali a tu sa budeme handrkovať o drobné. Veď tú materskú nepoberá roky. Je to len na 6 mesiacov. Malé prilepšenie keď máme malé deti. Ani to behanie po úradoch a vybavovanie, že čo zatiaľ... ako to má žena riešiť medzi časom a len čo sa to vybaví, môže sa behať znova, kôli ukončeniu...
Radšej by sa malo riešiť to, že koľko občanov neplatí nič, chodia na čierno na brigády... a poberajú dávky. Tam sa radšej treba obrátiť, keď už nie na politiku🙂

katarinka289
15. feb 2017

@sonnya ...tak ako aj matka na platenej predlzenej rodicovskej xo zdr.dovodov.Dieta je na pol dna v skolke a matka v praci.Chod prosim ta do ulic a pytaj sa asocialov kolko odviedli do poistovne a ake dostavaju davky...a pis do parlamentu nech laskavo prestanu kradnut.Sorry.no tvoje argumenty mi pridu trapne.My diprilepsime o par 100€ ,no tam sa kradnu miliardy...a to ti ocividne nevadi