icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

kaja01
8. dec 2017

@kvetinkakk Tak 10 dní by nepracoval, ono nemôžete chcieť všetko naraz, aj MD, aj plat aj hypo. Neviem aké staré máte dieťa, ale ak idete brať hypo, tak by som si najprv vybavila hypo a potom riešila MD.

kikundela
8. dec 2017

Prosim vas ak manzel da papiere ze ide na matersku v january.,materska mu dojde prva vo february?a ak dam v january papier ze sa vzdavam rodicovskeho vo february uz nedojde?

kvetinkakk
8. dec 2017

@kaja01 10dni nerobit, to by nepreslo, kedze su to mala firma. Hypo v lete. Teda zmena pracovnej pozicie

kaja01
8. dec 2017

@kvetinkakk Malá, nemalá firma, ja v pozícii zamestnávateľa vášho manžela by som so zmenou pozície nesúhlasila. Bude mať v novej zmluve servisný technik, bude jazdiť na kamióne a niečo sa stane (havária, vykradnutie kamióna) tak mu poisťovňa nič nepreplatí. Pozerajte sa na to aj s pohľadu zamestnávateľa.

sandey
8. dec 2017

@kvetinkakk tak toto si myslim ze az tak neriesia

limetka713
11. dec 2017

@michellevendero prosím ťa, vedela by si mi poradiť? chceme to s mužom spraviť tak, že dnes pôjdem zrušiť vyplácanie RP k 2.1. 2018 ( hádam to akceptuju, ak nie tak k 1.1.2018), muž by požiadal o MD k 3.1.2018.. kedže by ju čerpal tých 28 týždnov, koniec vychádza na 18.7.2018.. ako potom postupovať ked ja som momentálne tehotná s druhým a termín mám 9.7.2018? Ked ma dr. vypíše na MD tých 6 týždnov pred pôrodom - na ktorú už ale nemám nárok, lebo už nemám TPP, tak by som za normálnych okolností šla na UPSVaR požiadať o RP od začiatku, ale takto ako? počkať až kým to muž vyčerpá a potom ísť na UP? nič nenosiť ani na SP? vďaka

evittam
11. dec 2017

@limetka713 Na RP mas narok az od narodenia dieťaťa a nie od nástupu na MD.😉

limetka713
11. dec 2017

@evittam ok, diky, len ked sa druhé narodí tak muž bude ešte na MD, takže si začnem všetko vybavovať až po pôrode prosím?

oskvarka
11. dec 2017

@limetka713 žiadaj o zastavenie RP od 3.1 (nenechavaj si tam den lietat.... to im bude robit chaos v systeme...)
s tym nastupom na MD aj ked nebudes doatavat matersku oficialne budes na MD tak vtedy uz nemoze byt muz podla mna... ja som to robila tak ze ja som sa na gyn. dohodla ze ma oktorka vypise az neskorej (asi o 2 tyzdne lebo ja som na MD narok mala len som chcela este potiahnut skoro do konca mesiaca nech ma muz co najdlhsie) potom sme spisali novu ziadost o prebratia dietatta do starostlivosti + muz dal rucnu ziadost na socialku ze ziada o ukoncenie MD z dovodu ze ja som prebrala dieta do starostlivosti... MD mi ukoncili tusim 29.teho na konci mesiaca a 3tieho som nastupovala na MD ja a este som si od 30teho do druheho za 3 dni bola vybavit 2 mesiace rodicaku ;)
@limetka713 zajdi sa podla mna opytat na socialku podla mna kedze je to jeden urad tak by mu to mali automaticky zrusit on to uy nedocerpa pravdepodobne... ale teoreticky by to mali vediet automaticky mu ukoncit skorej ked nastupis na MD ty alebo ked sa babo narodi... .. ale urcite nesmies nastupit na MD aj ked nemas narok na ziadnu davku podla mna....lebo nemozete byt obaja na MD to zakon neumoznuje

gab1sol
11. dec 2017

@limetka713 ja som podobný prípad, akurát u nás to budú až tri mesiace cca. Manžel teraz nastúpil na MD a ja rodím v apríli. Pýtali sme sa na dvoch pobočkách, dali nám rozdielne info - najskôr, že muž si dočerpá svoju MD, ja až potom, ale už len alikvotnú časť. Na druhej pobočke mi dali info, že ja musím odovzdať papiere k pôrodu, je to moja povinnosť, vôbec, aby dieťatko zaregistrovali (bez ohľadu, či tým chcem poberať MD alebo nie) a automaticky ukončia mužovu MD a ja nastúpim na MD - čo nechceme, keďže mužovi vychádza vyššia suma... Volala som na centrálu, tam mi povedali, že toto v ich metodike nie je špecifikované, takže to je v kompetencii tej ktorej pobočky, na individuálnom posúdení. My sme to nakoniec doriešili tak, že to máme na papieri, na oficiálnom liste (že muž dočerpá svoju MD a až tak ja nastúpim), tak snáď to uznajú. Ale to zistíme až v marci/apríli.

majusqa77
11. dec 2017

@gab1sol fuha, daj potom info. ja by som povedala, ze dnom porodu na md nastupit musis. ale teda sama som zvedava 🙂

oskvarka
11. dec 2017

@gab1sol podla mna ty musis podla zakona nastupit na matersku najnoekosej narodenim dietata a musis na nej byt nejake tyzdne (6 ci 8 to si nepametam ale oplati sa ti vybrat celu aj ked mas menej ako muz lebo muz aj ked ty vbycerpas celu tbude mat nasledne z dalsim deietatom narok na celych 28 tyzdnou) jedine co zakon nema dobre doriesene je to ze gynekologycka nebude vediet ako ti to dat na papier... s tym ze neviem ako by to bolo keby ze prenasas a chces na MD nastupit teda neskor ako mas planovany TP... podla zakona ta gyn. vypise na MD 8-6 tyzdnou pred porodom vecssinou to inak nerobia... zakon o takejto moznosti nepise ale zaroven upravuje postup co vtedy ak sa tak stane...- teda minimalne riesi pocet dni tvojho naroku na MD ze to uz nieje 34 tyzdnou ale len dni do porodu plus 28 tyzdnou po porode... na socialke si to riesia tak ze ked vidia ze je to menej ako 6 tyzdnou ako TP (pise sa to na ten listok o MD pre teba) tak oni potom cakaju ze im donesies rodny list dietata aby vedeli urcit do kedy tvoja materska trva.. ale aj tak im z toho zblbnu vsetky systemi :D:D... musia to skratka rucne prepisat do systemu lebo oni tam uz maju nejaku automatiku...
podla mna ti zle poradili ze mm docerpa MD .. nemoze uz cerpat MD ked mas ty (minimalne porodom) jednoznacny narok na MD z dalsim dietatom.. to je v rozpore zo zakonom...

oskvarka
11. dec 2017

@gab1sol osobne si myslim ze realne to je ze mm na MD do porodu a potom ty max. 28 tyzdnou od porodu (zakon stanovuje nejake minimalne tyzdne MD na zaciatku z dietatom neviem presne ale kolegyna tak bola nejakych 6 tusim) a potom uz ty nasledne moze zase muz s tym ze ak pojde hned tak ty uz potom nemas narok docerpat si svoj vymeskane tyzdne ... uz jedine RD a RP

gab1sol
11. dec 2017

@majusqa77
@oskvarka tak mi to povedala aj pani v jednej pobočke (v ZA), že matka je uprednostnená, pred otcom, lebo je to MATERSKÉ, čo je určené MATKE. Otec môže tiež čerpať, ale pre neho je to oficiálne nemocenská dávka. Žiaľ, my sme to robili tak, že muž si vyčerpá celú MD, keďže on bude mať plnú sumu, zatiaľ, čo ja budem zamestnaná, ale plnú sumu nedostanem (ak bude nárok), takže nám sa finančne oplatí, ak muž doberie svoju MD, ja len alikvotnú časť a keď tak, tak do troch rokov druhého dieťaťa muž môže ešte čerpať opäť MD, ale na druhé dieťa. Všetko bolo komunikované s SP (v BA), preto sme to tak riešili... Ale keď som sa išla odhlásiť z dôchodkového poistenia, tak som sa len opýtala, ako mám postupovať, keďže bude muž na MD a dali mi teda druhú informáciu, že jemu bude ukončená MD a ja nastúpim normálne na MD/RD (aj keby som nemala nárok - keďže pred touto zmluvou, čo mám teraz, som bola ako nezamestnaná na RD, čiže nie som si istá, či splním podmienku 270 dní, keďže mi ti rozhodne +/- pár dní). Následne som volala na centrálu, tam mi dali info, čo som písala vyššie, písomne sme to riešili s pobočkou v BA a odtiaľ máme vyrozumenie (oficiálne stanovisko), že muž si môže dočerpať MD - zamestnávatel patrí pod BA, preto to tam riešime. Takže sama som zvedavá, ako to bude, ale na to si musím počkať do apríla.

michalka91
11. dec 2017

Ahojte baby , ostali sme na mrtvom bode ... muz uz ma podanu vypoved k 28.12., ja mam doma papiere ze mi odnimaju od 28.12 rodicak, aj dohodu vypisanu , aj cast C v ziadosti o md , dnes to chcel muz podat , ale isiel sam a prekecol sa ze jee vo vypovednej a tak mu povedali ze ma prist najskor 29.12. a ziadat bude z ochrannej lehoty md, ze musi ist aj do zdravotky potom nahlasit zmeny ... ale on nepovedal ze od 1.1. je zamestnany inde... aky je dalsi postup prosim vas ? Poda to 29.12.?pojde aj do zdravotky sa nahlasit ze je na md...ma to niekde aj hovorit ze uz ma slubenu inu robotu ?..a potom nastupi do prace a pojde sa ponahlasovat na socialku a do zdravotky ako zamestnany ? mozu mu to koli tomu zamietnut ? ja som dostala pocas pnky skrz hroziaci potrat po dvoch rokoch vypoved , takze ja som poberala matersku tiez z ochrannej doby,,,co bude somnou ? necham sa na dochodkovom stale poistena ? vycitala som ze by som mohla aj nemohla , a do zdravotky sa nahlasim 29.12. ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. (oto iste dieta na ktore by muz poberal md?

oskvarka
11. dec 2017

@michalka91 vsetko si napisala dobre v pohode ani sa nemusi mm s tou zdravotkou ponahlat (teda myslim ze tyzden dva vydrzia ak budu sviatkovat alebo cosi... nerobia s tym az taku vedu.. max. mu pride pripomienaka ze nema zaplatene dva dni ale to ked tam dojde tak to vyriesi ... nic dramaticke) .. a na socialku sa bude nahlasovat s novou pracou ale to mu mozno aj zamestnavatel spravi ak nebude na zovnost... jedine ze tebe by mali rodicak odnimat az od 29. teda ale tak to je jedno z ich strany lebo sa dava za mesiac... v pohode nevidim ziadny problem v tej zdravotke je to tak ako pises nahlasis sa aby si nemusela platit .. dochodkove na socialnej si niesom ista ci mas narok to sa zajdi opytat zase ku tomu ich konkretnemu okienku lebo na socialke kazdy robi nieco ine a mam pocit ze sami nevedia co robi ten druhy (u nasje na tieto veci dokonca ina budova) tak tam zajdi to sa da aj dopredu keby nieco odhlasit ze podas ziadost od 29... ja som nastupovala do prace tak som sa odhlasovala...

limetka713
11. dec 2017

@oskvarka ok, dnes som na UP nestihla ísť, ponáhlala som sa kvôli malému, muž chce požiadať k 3.1. tak ja tiež odhlásiť RP k 3.1.?? nie den predtým k 2.1.?
@gab1sol no inak, ja som tiež zo ZA, a na SP som dnes stihla ísť a zhodou okolností bola za okienkom moja známa a tá mi to zisťovala aj telefonovala a výsledok je taký, že muž môže dočerpať MD v celom rozsahu, ja prinesiem papiere od dr. ale s tým, že MD nebudem dostávať a po vyčerpaní mužovej MD ja pôjdem požiadať na UP o rodičák.. rozdiel medzi nami dvoma je ten, že ty si zamestnaná, mne ukončili PP pred nástupom na prvú materskú, takže mi bolo vysvetlené, že kedže ja nárok na MD nemám muž si to môže dočerpať dokonca, ale keby som bola stále zamestnaná tak mužovi ukončia MD v tom termíne ked ja by som začala dostávať MD- teda 6 týždnov pred pôrodom

nivea777
11. dec 2017

@majusqa77 ahoj,mala by som otazku..zena zatial pobera RP,chce ale vycerpat podporu cize RP by chcela prehlasit na manzela..lenze manzel zmenil pracu a chce mat 90dni NP aby si zvysil matersku,na ktoru chce ist..moze on poberat prispevok?nepokazi mu to matersku? plati vlastne u muzov to co u matiek za ked chce mat vyssiu MD musi zmenit pracu?dakujem

gab1sol
11. dec 2017

@limetka713 no, lenže aj ja v deň nástupu na MD možno nebudem mať splnenú podmienku na nárok na materské. Fakt to mám tak na hrane (mne skončila pracovná zmluva na určito asi dva týždne, čo som nastúpila na RD), teraz mám úplne novú zmluvu u nového zamestnávateľa. No, ale teda tvoja známa dala už tretiu informáciu, ako to posudzujú.

majusqa77
11. dec 2017

@nivea777 nemoze. akonahle raz zacne brat RP na dieta, uz nemoze potom brat materske na to iste

limetka713
11. dec 2017

@gab1sol no vidis a este telefonovala aby si to overila 😀 a ty si bola na ktorych pobockach? Ja vedla auparku

oskvarka
11. dec 2017

@limetka713 zavisi od toho ako to do tej ziadosti napises ze ziadas o ukoncenie v termine do 2.ho alebo o ukoncenie v termine od 3.tieho .. aby to bolo zrozumitelne.. ja som to pisala tak ze som prilozila aj tu jednu dohodu o prebrati dietata do starostlivosti a napisala som ze ziadam o zrusenie vyplacania od datumu (v tvojom pripade 3.tieho) lebo mm od 3tieho nastupuje na MD .. oni ti potom daju papier ze si poberala rodicak od niekedy do 2heho a ze od tretieho nepoberas,... a rozhodnutie ti aj tak pride ze mas rodicak az do konca mesiaca ale to oni vzdy tak davaju to nemusis riesit... a ano je velmi pravdepodobne ze sa budu tvarit ze mas podat ziadost ku prvemu ale nemusis nedaj sa zmiast niektore zamestnankyne sa budu tvrait ze to tak musis urobit...vypytaj sa za veducimi pracovnickami.. inak asi lepsie je to vybavovat az toho druheho a mas pokoj nebudu ta moct tlacit do spatnej ziadosti.. 🙂

oskvarka
11. dec 2017

@majusqa77 hmm zaujimave to som nevedela ze mm nemoze mat RP a potom MD dobre vediet..

nivea777
11. dec 2017

@majusqa77 dakujem ti krásne.vobec mi nenapadlo,resp. zabudla som na to,ze MD je prednostna dávka

limetka713
11. dec 2017

@oskvarka jasné, dakujem.. aj na to som myslela, len potom ma napadlo, že či nebudu oni aj tak "trvať" na tom dátume 1.1.2018 vzhladom k tomu, že prvého je sviatok, takže reálne sa tam ani nedá ísť na UP.. chápeš, keby bol 1.-ho normálny pracovný deň, tak ma nemôžu tlačiť do spatného dátumu ako píšeš, ale ked je sviatok..

oskvarka
11. dec 2017

@limetka713 no stat sa ti moze cokolvek treba sa na to pripravit mne to jedna zamestnankyna uplne odmietla vydat so slovami ze rodicak sa vyplaca za mesiac cely tak si treba ziadat ku koncu mesiaca inak sa neda a zacala po mne dokonca kricat ako by mi ten jeden navyse rodicak mala vyplatit so svojej vyplaty so slovami ze ako si to predstavujem ze ja budem mat rodicak a muz matersku...

majusqa77
11. dec 2017

@oskvarka pri ziadosti RP musis davat doklad, ze nema narok na md. ak raz taky papier zo socialky dostanes, uz ti znova materske na to iste dieta nepriznaju, kedze sa jej de facto vzdas

oskvarka
11. dec 2017

@majusqa77 som tusila ze to bude takato nejaka finta ...

gab1sol
11. dec 2017

@limetka713 ja som bola tiež pri Auparku a v BA to riešime na Záhradníckej ulici a potom som ešte volala na centrálu.

limetka713
11. dec 2017

@gab1sol aha, a inak ešte sa chcem spýtať na UP si bola v ZA či BA? myslím podať žiadosť o zrušenie poberania RP? ak v ZA, dali ti ho napočkanie? lebo mám aj také info