Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Baby prosím poraďte. Manžel poberá materskú 3 mesiace, teraz je zamestnaný na zmluvu, ale šéf chce, aby išiel od januára na živnosť. Môže aj naďalej poberať materskú, nebude to problém ? Ďakujem
Ahojte.Vie mi,prosim,niekto poradit?Manzel pojde od marca 2018 na matersku s 2,5rocnym synom.Mame doma este 4,5rocneho syna.Mam ja este nejaku inu moznost ako ist na urad prace alebo do prace od toho marca?Ci mam cisto len tieto dve moznosti?Na neplatenej RD so starsim synom nemozem byt?Dakujem za kazdu odpoved.
Ahojte. Manžel je od 6.1.2016 zamestnaný, ale vo februári 2017 potrebuje ísť na operáciu a bude PN celý mesiac. Od marca by mal nastúpiť na MD a ja musim do práce. Schvalia mu MD ak bude PN resp.ukončí PN? Vopred ďakujem. Podobný prípad som v príspevku nenašla.
Sory, zamestnaný je od 2017 a PN by mal ísť február 2018...
@kaja01 Ano,uz v tom mam jasnejsie.Dakujem.Ale,jednu vec este.O skonceni som nic nenasla.Syn s ktorym muz bude na MD bude mat 27.8. 3roky.Tymto dnom muzovi konci MD a co potom?Co sa tym pre nas meni?Pre mna ako osobu starajucu sa o dieta do 6rokov bez poberania RP?A pre muza?Dakujem.
No potom sa vrátite do zamestnania.
@majusqa77 ahoj, prosim, oh;ladom toho dochodkoveho poistenia, je to teda tak, ze ak manzel cerpa materske a matka je doma s tym istym dietatom na RD bez prispevku, mozu byt obaja dochodkovo poisteni? My sme totiz mali taku situaciu a na socialnej poistovni mi povedali, ze s tym istym dietatom moze byt poisteny len jeden rodic.
@dasiacik Výpovedná lehota je 2 mesiace a začína plynúť od 1 dňa v mesiaci po doručení výpovede. V tvojom prípade ak podáš v júni, výpovedná lehota bude plynúť od 1.7. do 31.8. Syn má 27.8. tri roky, tie tri dni by si mohla čerpať dovolenku (určite tam nejakú máš) a k 31.8. by ti skončil pracovný pomer.

@kaja01 Dobrý deň, tak nasocialnom mi vraveli že ten VZ je z roku 2016 tam mal minimalny VZ. Ale nechápem keď v roku 2016 mal väščí príjem a od jula platí odvody 309 eur.