icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

amalka9
29. dec 2017

@majusqa77 no to mi je jasné, že nemožem poberať tú istú dávku 2x ale on materskú ešte nepoberal.

majusqa77
29. dec 2017

@amalka9 ale odovzdaval ziadost, kde mu matersku davku na vlastnu ziadost zamietli

amalka9
29. dec 2017

@majusqa77 ach jaj, to som nevedela, že sa nedá ísť z rodičáku na materskú.. budeme vedieť pri druhom.. dakujem

oskvarka
29. dec 2017

Ahojte baby tak ani som vam nenapisala ako som sa vzbavila... nastastie pani tentorkat tam bola zase ta ista ale vtedy pred 2 rokmi bola nova tentoraz nemala ziadnz problem k tlacivu o RP si yobrala aj kopiu rodneho listu a kopiu toho papierika so socialky ze uz som nastupila na novu matersku s tym ze mi este dala vyplnit 2 cestne prehlasenia k tomu nejake o davkach a bolo to cele... nemala ziacny problem... s tym ze mi volali pred par dnami ze este im mam doniest kopiu royhodnutia yo socialky ked mi pride kedze som im vysvetlila ze ho este nemam .. to ze som MD to je vsetko ziadny problem...pre tych co chceli ist vzbavovat RP na cas kraci ako mesiac moj muz bol do 22.11 na MD ja som 15.12 nstupila na svoju.... @ajja1
@kaja01
@evittam
snad som vas dobre oznacila

michalka91
30. dec 2017

caute babule , ja som 29.12. behala s muzom koli md , k 28.12. ma vypoved , a ide do novej prace 2.1, a ja mam k 28.12. zruseny RP. ...chcela sa som ist zaevidovat 29.12. do zdravotky ako osoba starajuca o dieta do 6r. ale mali dovolenku najblizsie su k dispo az 3.1. bude sa to dat spatne k 29.12. zaevidovat ? alebo co stymito dnami kedy som nikde nijako neni evidovana prosim vas ?

michalka91
30. dec 2017

on je od 29.12. na md, teda tak ma podanu ziadost.

leeenka26
30. dec 2017

@michalka91 podla mna uplne v pohode po sviatkoch ved jednak tam neboli a na vsetko su nejake lehoy. Sa mi zda ze do 7.dni odo dna vzniku/zaniku naroku a mozno aj viac.

michalka91
30. dec 2017

@leeenka26 dakujem dufam ze to bude ok , pridem tam hned 3.1. ...tam bude milion ludiiii vracat karticku , hlavne dufam ze to bude ok..

playka
Autor odpoveď zmazal
jannybond
1. jan 2018

Babule prosim, viem čo a kde mam ist vybavovat, ale neviem KEDY??? ked chce muž nastupit na matersku 5.2. tak kedy mam ist na upsvar odňat si rodičak? kedy mam na zdravotke sa prehlasit? a kedy ma zaniest muž žiadosť o materske do SP? pred tymto datumom, v ten den alebo až po tomto datume??? su nejake lehoty, alebo ako ste to robili vy? dakujem velmi za radu

demorez
1. jan 2018

@michalka91, RP mas aj tak zruseny od 1.1., nie? my sme tiez dali zrusit od 27.12., ale vyrozumenie prislo ze je zrusene az od 1.1.
v zdravotke mi povedali ze registrovat sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov mozes aj mailom (dovera), ale nejsom si isty ci to nie je v konflikte s vyhlasenim ktory sa dava do soc. poiistovne ze starostlivost o dieta prebral manzel...

lenkafirka1
2. jan 2018

@demorez a preslo vam to v pohode? Sice vyjadrenie este zo socialky asi nemate...manzel nastupuje dnes na matersku a ja som dala odnat o 1.2.,kedze za1.1. mam este narok na rodicak a presne som citala od viac ludi,ze je jedno aky datum uvedu do ziadost,oni pozastavia od 1.nasledujuci mesiac..bojim sa aby kvoli tomu nezamietli ziadost o materske

limetka713
2. jan 2018

Baby.poradte prosim lebo uz som domylena..ked sa zrusi rp k urcitemu datumu tak je to vratane toho dna alebo az od nasledujuceho to plati? Teda keby som chcela zrusit RP k 2.1 a muz by isiel od 3.1. na MD tak plati ze ten dnesny den som este poberatelkou rp? Chcem predist tomu aby mi ten 1 den nelietal ale zaroven aby nesli subezne aj materske aj rp..dakujem
@majuska77

michalka91
2. jan 2018

@demorez ano od 1.1. a potom dole mam este napisane ze je zruseny k 28.12. ale mam narok za cely december ...niekto tu pisal aby som si dala na datumy ze nesmie byt subeh md a rd ani jeden den ...tak som si tam napisala datum 28.12. aj ked som vedela ze dostanem cely..zajtra idem do zdravotky pisala som do dovery a odpisali ze mam narok a mozem sa zaevidovat ako osoba starajuca sa o dieta do 6r., uvidim ako dopadnem zajtra osobne na pobocke .. cast odpovede z dovore ---

Dobrý deň Michaela,

v prípade, ak už nebudete naďalej poberať rodičovský príspevok, pričom Vaše dieťa nenavštevuje predškolské zariadenie na viac než 4 hodiny denne, a je mladšie ako 6 rokov, môžete nás požiadať o zaevidovanie kategórie poistenca štátu - osoby, ktorá sa celodenne stará o dieťa do 6 rokov....

a vedia ze muz je na md od 29.12.

emkei
6. jan 2018

Pozdravujem, prešiel som si niekoľko strán diskusie, a poprosím o potvrdenie môjho predpokladu.

Manželka momentálne na RD rok, požiada o pozastavenie vyplácania RP od 2.2.2018, dúfam, že teta na podateľni bude mať dobrý deň a nebude ma super aktívna tlačiť do podania iba ku 1.2.2018 - teda prídeme o ~200€. Na to predsa nie je zákon že sa podáva len ku začiatku mesiaca či ? Však o tom je mega článkov ako ľudia prichádzajú o tých 200€ a zbytočne. To isté aj pri ukončení mojej MD po 196 dňoch, od 20.8.2018 požiada o RP, ak ju bude tlačiť do podania od 1.9.2018 ? Tak neviem či si najprv zavolať vedúcu odboru a potom ak by aj ona priečila tak políciu na zdokumentovanie trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, si vykladajú tety zákon ako sa im páči zrejme resp. dostávajú bonusy sa odrbávanie ľudí o €. Dostanem potvrdenie o ukončení poberania RP manželkou okamžite alebo to radšej už žiadať teraz a nečakať do konca Januára ? Potrebujem to potvrdenie na SP k žiadosti materskej ? Od 1.1. by si mali navzájom dávať vedieť nie ?

Ja "nastupujem" 5.2.2018 na MD ale budem ďalej pracovať pre inú našu firmu(máme ich v spoločnosti viac naše plus) na ďalšiu zmluvu rovnaká pozícia a plat, teda nebudem doma. Niekoľko kolegov tak funguje, niektorí už 2 resp. 3 krát to využívajú. Manželka zostane doma pri dcére naďalej.

Počas mojej MD nebudem platiť ŽIADNE zdravotné ani odvody z druhej zmluvy, jediné čo sa platí je úrazové aj to platí len zamestnávateľ - toto mám overené priamo na SP a u niekoľkých kvalitných mzdárok. Mimo iné na to upozorňuje aj p. Mihál, najlepšie, že tento týždeň som kolegovi povedal keď som to zistil ako to u nás v práci beží, ako nevedomky mzdárka posiela ich € (odvody a zdravotné) nášmu štátu a vôbec to nemá robiť, ja jej na rovinu poviem, že im nech to kľudne ďalej posiela, ale za mňa očakávam mzdu bez zrážky za odvody a zdravotné. Už to vidím ako mi iniciatívne štát potom vráti tie odvody. Zdravotné ešte ok tam je zrejme prehodnotenie ročné.

Opýtam sa ale na zdravotnú poisťovňu, manželka sa prihlási do 7 dní ako starajúca sa o dieťa do 6 r. - A tu mám rozpor z tetou na linke VŠZP, povedala mi, že ZMENU nahlasuje zamestnávateľ nie zamestnanec. A že teda musí volať do jej práce (ZŠ) a vysvetľovať im to aby to elektronicky zmenili/nahlásili či čo. Mne sa to zdá hlúposť. Všade tu čítam, že čo ich do toho.

ďakujem za odpovede dosť mi pomohli
@ajja1
@kaja01
@evittam

evittam
6. jan 2018

@emkei Zamestnavatel nahlasuje zmenu len v pripade, že sa meni "status" zamestnanca voci zamestnávateľovi, cize v tomto pripade nie,nakolko zena zostava nadalej voci zamestnávateľovi na RD. Prihlasuje sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov sama.

majusqa77
6. jan 2018

@emkei zdravotne sa na druhej zmluve plati. Neplatiasa odvody do socialky (teda len spominane urazove).
a teta povedala zle

majusqa77
6. jan 2018

@emkei a btw.kedykolvek mozu socialku poziadat o vratenie. Ja som pri prvom o oslobodeni nevedela, tak sme to riesili po 2 rokoch

ivushinka
Autor odpoveď zmazal
emkei
6. jan 2018

@majusqa77 ďakujem za vyjasnenie. Odvody ušetrím, zdravotné platím.Kolegom odkážem nech žiadajú € nazad.

majusqa77
6. jan 2018

@emkei to musi firma

emkei
6. jan 2018

@majusqa77 správne, tak som to myslel 🙂

michellevendero
6. jan 2018

Ahojte. Prosím Vás neviete, či pri čiastočnom invalidnom dôchodku, má význam zaplatiť dodatočne dôchodkové poistenie ? Iba v BA počítajú dôchodky. Nemáte tam nikoho 🤔

zuzinka58
7. jan 2018

@emkei ahoj prosim Ta, takze ked bude manzel na materskej a zaroven pracovat na dohodu odvody idu len do zdravotnej a do socialnej nie?

majusqa77
7. jan 2018

@zuzinka58 zdravotka ano, socialka - iba urazove (zamestnavatel)

zuzinka58
7. jan 2018

To plati iba pri materakej ci aj pri rodicaku?

majusqa77
7. jan 2018

@zuzinka58 iba pri materskej

zuzinka58
7. jan 2018

@majusqa77 a este prosim Ta treba to aj pripomenut v uctarni?

majusqa77
7. jan 2018

@zuzinka58 ja by som. Vela mzdarok o tom nevie

hviezda21
7. jan 2018

Kocky poprosim o radu. Manzel nastupil /podal ziadost o MD k 12.12.17/. Mne odnimaju RP od 1.1.18, rozhodnutie o odnati z Upsvar sme posielali medzi sviatkami. Ja som pracujuca v nasej sro ale do prace nenastupujem. Od noveho roka vraj plati ze poistencom statu v SP moze byt bud matka alebo otec, nie obaja. Cize otec na MD je, ja nie soc.poisteny na tych 196dni. ZP som planovala navstivit az ked mi pride rozhodnutie o materskom otca. Staci to alebo tam mam pekne krasne nacupikat cim skor s RL malej (o kt.sa bude starat muz na MD). A Mam ist aj do SP sa odhlasit teda ako poistenec statu? Kedy? S rozhodnutim o MD muza alebo odnati mojho RP? Alebo vobec netreba uz? Vdaka