icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

mimusss
8. jan 2018

Prosím vás o radu, je možné že manžel by išiel z PN rovno na materskú? Podmienky spĺňa...

majusqa77
8. jan 2018

@mimusss ak splna obe podmienky pre materske, samozrejme

mimusss
8. jan 2018

@majusqa77 ďakujem a ešte mi napadla jedna otázka, môže ísť z jednej materskej hneď na druhu (samozrejme ja už budem mat obe materské “vyčerpane”), alebo je tam nejaká podmienka že musí niečo odrobiť?

majusqa77
8. jan 2018

@mimusss moze - ak mu stale trva pp

slecna0071
8. jan 2018

Prosim vas...ak manzel pojde na MD z normalnej zmluvy, aku inu mu moze dat zamestnavatel,aby pracoval dalej??Vdaka

majusqa77
8. jan 2018

@slecna0071 novu zmluvu/dohodu, s inou naplnou prace

nivea777
8. jan 2018

Ahojte..chcem sa len v skratke opýtať,otec SZČO na MD si bude platiť ZP ale do SP platiť nemusí a može pracovať na živnosť na ďalej .. Moja otázka je :nevznikne mu nedoplatok alebo nedajú mu doplatiť, prípadne nezvýšia mesačne odvody ak za ten cas čo bude na MD a zároveň robiť zarobí okolo 14tisic?

dankariska
8. jan 2018

Pozdravujem. Viete mi poradit ako je to teraz s dochodkovym poistenim? Manzel od 2.1.2018 nastupil na MD. Ja som zamestnana ale do prace sa nevraciam, len sa mi zrusi rodicak. V zdravotnej budem prehlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Len neviem, co teraz s tou socialkou. Automaticky ma odhlasia z dochodkoveho? Aky vplyv to bude mat na moj dochodok? Po skonceni manzelovej MD sa tam musim znova prihlasit?
Vopred dakujem

majusqa77
8. jan 2018

@dankariska prihlas sa na dochodkove na starsie dieta

jannybond
8. jan 2018

Prosim vas ked muzovi potvrdi zamestnavatel matersku od 5.2.tak v tento den musi ziadost o materske doniest do socialnej poistovne, alebo staci az ked pride vyjadrenie o odnati mojho rodicaku, co bude okolo 15.2.? Nikde som nenasla info o tom dokedy treba ziadost zaniest, ale radsej by som pockala na potvrdenie z upsvar nech je ziadost komplet s prilohami. Prosim poradte, moc dakujem!!!

dankariska
8. jan 2018

@majusqa77 dakujem. Vies mi poradit aj od akeho datumu? Manzel nastupil na MD 2.1.2018, ja som ziadala odhlasenie rodicaku k 1.1.2018. Ale kedze este za ten jeden den dostanem rodicak za januar kazali mi na usvare aby som napisala datum 1.2.2018. preto teraz s istotou neviem ktory datum dochodkoveho by som uviedla. 2.1. alebo 1.2.?

lenkafirka1
8. jan 2018

@jannybond nam povedali,ze rozhodnutie z upsvar staci dodatocne...

majusqa77
8. jan 2018

@dankariska co najskor. Dodatocne ti odhlasku nezoberu

michalka91
8. jan 2018

Prosim Vas ja som s dochodkovym nerobila nic, neodhlasila som sa, muz od 29.12. by mal byt na md (este neprislo vyrozumenie ci to schvalili ) , isiel 1.1. do novej prace...ja ostavam doma, v ZP som zahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. mam sa ist odhlasit prosim vas? ci mozem ostat?

dankariska
8. jan 2018

@majusqa77 pockat, tak odhlasku ci prihlasku? Mam sa prihlasit na dochodkove s tym starsim dietatom.

majusqa77
8. jan 2018

@dankariska sorry, prihlasku. Odhlasku vezmu

dankariska
8. jan 2018

@majusqa77 dobre dakujem pekne 🙂

jannybond
8. jan 2018

Prosim vas ked ide muz na matersku od 5.2 tak v ziadosti o odnatie rodicaku mam napisat ze ho ziadam odnat OD 5.2 alebo lepsie je K 4.2???dakujem

hviezda21
8. jan 2018

@jannybond od 5.2. A daju ti este aj cely RP. Nepocuvaj pani z prveho kontaktu, ze musis spatne k 31.1. To je blbost. Mne pani co vydava rozhodnutie sama zavolala-zlata zena- ze si mam ist opravit ziadost ze ked muz nastupuje 10.v mesiaci ze mi patri predsa cely RP lebo tak je pisany zakon. Cize poziadaj od 5.2 a ako dovod uved ze od 5.2 nastupuje na MD manzel.

tulky
8. jan 2018

@dankariska davala si vediet zamestnavatelovi tuto zmenu?

jannybond
8. jan 2018

@hviezda21 ano, islo mi len o spravnu formulaciu ... ci mam dat OD 5.2 alebo K 4.2, lebo raz sa tu pise tak a raz inak ... nevies prosim ta ci hned toho 5.2 musim ist aj na socialku so ziadostou? ...ale nebudem mat este vyjadrenie od upsvar o rodicaku ... alebo mam pockat na to vyjadrenie a ist na socialku so vsetkym co treba? Dakujem

evittam
9. jan 2018

@tulky Na čo? Zamestnávateľ s tym nič nemá. Voci zamestnávateľovi si nadalej na RD jeho nezaujima ci poberás RP alebo nie.

dankariska
9. jan 2018

@tulky ano davala som vediet aj zamestnavatelovi, dohodli sme sa.

evittam
9. jan 2018

@dankariska Úplne zbytočne si niečo riesila so zamestnávateľom. Nemala si totiz co.

dankariska
9. jan 2018

@evittam tak islo o to ako ma budu evidovat. Tak mi povedala ze ma bude uvadzat ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Mozno som naozaj nemusela, ale uctovnicka je v podstate dobra kolegyna a mama je tiez ekonomka. Sice nerobi s ludmi ktori poberaju matersku atd, ale povedala mi aby som sa radsej dohodla u zamestnavatela.

slniecko87
9. jan 2018

Žienky môj manžel sa chystá za šéfkou a chce sa s ňou dohodnúť že by išiel na MD ale ďalej pracoval na novú zmluvu. Znamená to pre zamestnávateľa výdavky navyše? Jeho šéfka je dosť na peniaze :-/

majusqa77
9. jan 2018
natalienka12
9. jan 2018

@slniecko87 Ale to musi byt uplne ina pracovna pozicia.

nivea777
9. jan 2018

@majusqa77 ahoj,nevieš mi prosim ta poradiť?Chlap szco na materskej,nebude platiť odvody do SP a pocas doby MD zarobi okolo 14tisic?nevznikne nejaky nedoplatok??

majusqa77
9. jan 2018

@nivea777 sp zatial nema rocne zuctovanie