icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

nivea777
9. jan 2018

@majusqa77 ďakujem

jannybond
9. jan 2018

@lenkafirka1 prosim ta ty si davala ziadost o materske v rovnaky den ako si mala uvedeny den zaciatku materskej? Rozmyslam ci je treba tam ist hned ten den, alebo par dni neskor ale mala by som vsetky potvrdenia. Lebo na upsvar mi neda hned ani rozhodnutie o odnati a ani potvrdenie dokedy som poberala, takze na socialke by som dala len ziadost, rodny list a dohodu rodicov - a tie papiere z upsvar neskor, nevadi to?

majusqa77
9. jan 2018

@jannybond ja som davala aj potvrdenu kopiu ziadosti o skoncenie rp

jannybond
9. jan 2018

@majusqa77 a za kolko dni si potom tie papiere z upsvar doniesla do socialky? Nevadilo im ze ich nemali hned? A prosim ta ked ide muz na matersku od 5.2, tak mam si dat odobrat rodicak K 4.2 alebo OD 5.2? Ktora formulacia je lepsia? Dakujem

majusqa77
9. jan 2018

@jannybond nevadilo, pockali si na ne. na vydanie rozhodnutia maju 60dni. a podla mna k 4.2.

jannybond
9. jan 2018

@majusqa77 a zaniest ziadost musi manzel osobne alebo mozem tam ist len ja?

majusqa77
9. jan 2018

@jannybond moj to dal zamestnavatelovi a ten to poslal. dohodu som posielala postou a potom potvrdenie z UP som niesla

evittam
9. jan 2018

@dankariska No evidovat ta mal rovnako-matka na RD. Ako som už písala.

jannybond
9. jan 2018

@majusqa77 tak zrejme staci ked to zanesiem ja, dakujem za info, toho 5.2 tam pojdem, papiere z upsvar dolozim neskor a rp si dam odnat k 4.2. Dakujem ze si mi poradila ... este ma napadla taka drobnost, ziadost s prilohami sa odovzdava pri okienku alebo v podatelni??? Dakujem

slniecko87
9. jan 2018

@natalienka12 áno to viem

emkei
9. jan 2018

Dohoda o prevzatí dieťaťa do starostlivosti na účely poberania materského - to vyriešim na UP alebo SP ? Zajtra chcem ísť na UP s manželkou pre pozastavenie RP od 4.2.2018 (vzdám sa odvolania) a potom do SP žiadať o materské od 5.2.2018 (stačí kópia - rodný list dcéry ? nič viac ? stačí im rozhodnutie od pozastavení RP neskôr ? alebo ako píšte aspoň kópia žiadosti ? )

BTW. kolegyňa mzdárka si trvá na svojom a odvody stiahla kolegom aj za december... Že volala do SP v Námestove a tam jej povedali, že robí dobre 🙂. Teda ako komu 😀

"Vraj" ak mám zmluvu pre inú spoločnosti ako beriem materskú tak tam odvody platím 🙂, jedine že keby som mal zmluvu na rovnakú firmu ale inú pozíciu tak vtedy neplatím. Tak už neviem, kde panuje väčšia schyzofrénia... Stačí zavolať na ústredie do BA a vsjo jasno, tety v NO asi zákony neštudovali posledných 6 rokov.

majusqa77
9. jan 2018

@emkei daj dotaz na socialku a odpoved jej vytlac. s tym, ze ak stiahne odvody, nahlasis ju na socialke, oni vdacne pridu na kontrolu 🙂
a dohodu davas na socialke, spolu so ziadostou

jannybond
9. jan 2018

@emkei tiez si chcem odnat rp k 4.2. Vcera som bola na upsvar a ziadost mi nezobrali, vraj ked sa to tyka februara tak mam prist vo februari

mergjana
9. jan 2018

Dobry den. Viete mi, prosim poradit? Bola som na MD po porode klasicky, ale hned po jej skonceni na MD nastupil mm. Avsak len na 3,5 mesiaca. Teraz som s tym istym dietatom na rodicovskom, ale aj pracujem vo svojej praci na ciastocny uvazok. Chceli by sme, ci moze opat mm nastupit na MD na to iste dieta na zvysnu dobu (cca 12 tyzdnov). Ci sa to da, ked uz bol, ale 1x len 16 tyzdnov, tak bolo aj rozhodnutie na konkretny datum sme ziadali koniec.

majusqa77
9. jan 2018

@mergjana podla mna nie

emkei
9. jan 2018

prídeme teda 2.2. aj tak mám na vtedy plánované voľno

zalka
9. jan 2018

@mergjana nedá sa lebo od prevzatia dieťaťa do starostlivosti otca uplynulo 28t .. takže už sa nedá vrátiť na MD a dočerpať.
Ani ty ako matka by si toto právo nemala, ukončiť skôr MD a potom žiadať dočerpať.

mergjana
9. jan 2018

@zalka Dakujem.

mergjana
9. jan 2018

@majusqa77 Dakujem.

dankariska
9. jan 2018

@zalka
@majusqa77
Prosim Vas zienky, este taka otazka. Ak je manzel na materskej a matka sa nevratila do prace, rodicak nepobera, moze byt na zdravotnej poistovni vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov - ak maju iba jedno dieta, na ktore muz pobera matersku?

Dochodkove - tyka sa jej novela od 1.1.2018 ak manzel nastupil na.matersku a ona zrusila rodicak este minuly rok v novembri?

hviezda21
9. jan 2018

@jannybond my sme tam, na SP ani neboli. len postou som presne v den nastupu na materske manzela (moze sa den skor) poslala ziadost o materske+dohodu o.prevzati dietata+kopiu RL+ kopiu ziadost o odnatie RP z upsvaru. Poslane R v den nastupu na MD. Rozhodnutie o odnati moze trvat 30-60dni (pri druhom vyse 2mes.) cize sa nato treba pripravit. Vsade daj niekde bokom svoj tel.kontakt oni volaju. Rozhodnutie o odnati mi tentoraz vynimocne urobili za tyzden(bez znamosti) a hned som kopiu toho poslala do SP. Takze jedine kde ti treba fyzicky ist je Uspvar.

majusqa77
9. jan 2018

@dankariska zdravotka - ano. socialka - neviem

jannybond
9. jan 2018

@hviezda21 dakujem za odpoved, toto som presne potrebovala vediet 😉

jaya47
9. jan 2018

@jannybond Mozno to budes mat ako ja (UPSVAR v BA v Technopole), ze manzel nastupuje na matersku 10.2., tak som dnes bola na UPSVARe a oni mi dali vypisat papier, na ktorom bolo priamo, ze si nechavam odnat rodicovsky prispevok kvoli tomu, ze "druha opravnena osoba nastupuje na matersku dna ...". Takze som nevypisovala, odkedy mi rusia rodicovsky, ale davala som tam datum, kedy nastupuje manzel na matersku.
Velmi milo ma tym prekvapili 🙂

totatimeka
9. jan 2018

Ahojte baby, viete mi prosim niektorá poradiť, manzelovi skončila materská (bol an nej od augusta do decembra) teraz dostal vyplatnu pasku kde ma o 5 dní dovolenky viac ako ma mat, je to možné ze by to súviselo s materskou, či je toto blbosť? Teraz sa nemá koho v práci spýtať...
Na materskú išiel z agentury a potom začal pracovať na tom istom mieste ale priamo pod firmou...

Ďakujem 😊

sorciera24
9. jan 2018

@totatimeka aj za matersku nabieha dovolenka

totatimeka
9. jan 2018

@sorciera24 áno to viem, aj mne ju preplatili 😊 len mi je cudne že ju má zaratanu u toho noveho zamestnavateľa, myslela som si ze to budebolo riesit ten starý od ktorého išiel na materskú

sorciera24
9. jan 2018

@totatimeka aha, no to by aj mal, mojmu to priratal stary a preplatil mu ju, kedze muz daval vypoved a tiez siel do novej prace....a kolko ma dni?

totatimeka
9. jan 2018

@sorciera24 ma 25 dni a ma mať len 20, ešte nemá vek na 25. No zajtra to pozistujeme 😊