icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

michalka91
15. jan 2018

@jeinabe áno, akurát dnes mi prišlo aj rozhodnutie do schránky, držím palce aj ja som bola v strese z toho .

majusqa77
15. jan 2018

@veaaa vsetko zavisi od vysky prijmov. Vlastny prijem manzelky = prijmy z prace + nemocenske davky (vratane materskej) + podpora

majusqa77
15. jan 2018

@jannybond nevadi

jannybond
15. jan 2018

@majusqa77 dakujem, takze posledny den prace je vzdy den, pred nastupom na md??? Chapem to spravne ? Dakujem

martuska2
15. jan 2018

dievcata ako ste dokladovali SOC.P. ukonzcenie poberania rodicaka? zajtra idem na Upsvar zrusit poberanie rodicaka, a ako citam nedaju mi ziadne potvrdenie o zruseni ze si ziadam, tak ako mam dt doklad ku ziadosti otca na materske?

veaaa
15. jan 2018

@majusqa77 kolko je teraz max vyska prijmu manzelky? A rodicak sa tam nerata,vsak

cathy26
15. jan 2018

@martuska2 ahoj, mne dnes tu žiadosť o zrušenie RP potvrdila a okopírovala s tým že to má muž priložiť k žiadosti o MD. Že zatiaľ im to stačí a keď mi príde rozhodnutie o zrušení RD tak to tam potom dodatočne prinesieme.

zuzinka58
15. jan 2018

Baby este poradte prosim, muz nastup na matersku 15.1.2018, nova zmluva v praci k 15.1.2018( stale ten isty zamestnavatel, len ma zmluvu na dohodu), moze to tak byt?

majusqa77
15. jan 2018

@veaaa rodicak nie a 3803

majusqa77
15. jan 2018

@zuzinka58 nieje vypadok prijmu. Poistovna to moze vyhodnotit aj negativne

zuzinka58
15. jan 2018

@majusqa77 tak mam cakat na vyjadrenie alebo nejako riesit?

majusqa77
15. jan 2018

@zuzinka58 netusim. Zalezi kto to chyti do ruky

zuzinka58
15. jan 2018

@majusqa77 a myslis ze ked zamietnu, tak moze poziadat potom este raz?

veaaa
15. jan 2018
martuska2
16. jan 2018

Tie pani na uradoch vedia pekne vytocit cloveka. Dnes na Upsvare az v tretich dverach mi potvrdili odnatie rodicaku od 5.2. aj to len kvoli tomu, ze cudzie zeny ma stale odpalkovali inde z som sa dostala ku dobrej amaratke, co som ani nevdela ze tam robi a potvrdila mi to🙂
Potom na Socialke mi pani dala dalsie tlacivo co musi muz podpisat a vcera na inej pobocke socialky mu to nedalo, naschval siel vcera aby sme mali vsetko vyplnene a dnes viem odovzdat, tak jasne ze nie...este dali cestne vyhlasenie aby podpisal ze matka nepobera materske. Plus, ze mi to nevezmu kym im nedam aj potvrdenie z Upsvaru o odnati rodicaku, ze to co mi dnes dali nestaci, tak darmo som pani hovorila ze na to maju 30 dni a ked mi to dojde ze im to doposlem...ach jaj esteze je konik a toto forum

martuska2
16. jan 2018

Dievčatá ked sa odovzdaju vsetky ziadosti na Socialke, kedy mam ist do zdravotnej prehlasit sa ako osba starajuca sa o dieta do 6 rokov? A toto staci na to, aby som si nemusela sama platit zdravotku?
A este bonus dnes v 3 dverach na urade prace, ze ci idem do evidencie do roboty ci budem samoplatca, hovorim ani jedno...

michalka91
16. jan 2018

@martuska2 ja som to tak isto mala, prišlo mi rozhodnutie do dvoch týždňov z upsvaru, tak celá rada že už môžme to vybaviť pred sviatkami ale aj tak sme žiadosť mohli podať až 29.12. teda vlastne od dátumu od kedy si žiada o md , a aj tak som sa musela na upsvar vracať po 1.1. kedy mi reálne skončil RD aby mi dali potvrdenie že nepozerám RD lebo oni to nevedia skôr , a to rozhodnutie mi bolo treba ešte do zdravotky poslať o čom som dopredu nevedela a ja som ho dolozila toho 29.12. k mužovej žiadostí takže som písala mail potom ešte či mi to nascenuju do mailu a chvalabohu nascenovali ...som rada že už je to za nami , bolo to veľa vybavovania ale som rada že sa to podarilo.

michalka91
16. jan 2018

*nepoberam

petul13
16. jan 2018

@michalka91 a ked muz nastupuje na md priklad 12.2,tak do socialky mam odniest ziadost 12,ci skor?

martuska2
16. jan 2018

@petul13 mne dnes povedali ze hocikedy vo februari...

martuska2
16. jan 2018

@michalka91 takže mi radis aby som pockala na rozhodnutie z Upsvaru a az potom zaniesla na socialku?
Mne dnes dali potvrdenu ziadost ze si ziadam ukoncit rodicak, tebe to nedali? alebo preco si musela ist zas na upsvar ked ti doslo domov rozhodnutie? Naco tam trebalo ist??
takže to rozhodnutie si radsej prefotit aj do zdravotky. Podla teba do zdravtky mam kedy ist? Uz teraz alebo az vo februari?

michalka91
17. jan 2018

On menil zamestnanie takže čerpal MD z ochrannej lehoty , skôr ako v evidencii nebude svietiť ako bez zamestnania sme nemohli prísť lebo by to zamietli tak mi to odvovodnila pani na sociálke ... Áno to aj mne okopirovala že som požiadala ale nemohli sme to podať skôr ako 29.12. , vtedy som prišla s RL,žiadosťou, dohodou a tým rozhodnutím a podali žiadosť a hneď nám povedala že nám budú aj tak volať po 1.1. lebo budú potrebovať potvrdenie z upsvaru že už ten RD naozaj nepoberam ...áno prefot , ja som vyriešila zdravotku mailom cca 3-4.1. už si presne nepamätám a tam odomna chceli žiadosť ktorú som si z ich stranky vytlačila , vypísala, nascenovala aj RL dieťaťa som im scenovala , to bol prvý mail , na ktorý mi odpísali že potrebujú ešte nascenovala rozhodnutie čo mi prišlo poštou , tak som ho cez mail prosila na sociálke či mi ho okopiruju keďže som original dala k ziadosti...mám dôveru.

martuska2
17. jan 2018

@michalka91 dakujem aj ja mam doveru. takze kludne mam pockat kym mi pride rozhodnutie - mozu mi to aj zamietnut???
A potom vo febr. odnesiem vsetko na socialku a vo febr tiez do zdravotky. Tak sa bojim aby som nieco nevynechala

michalka91
17. jan 2018

@martuska2 aj ja som sa bála a veľmi , taký kameň mi padol zo srdca keď pipla prvá md ...áno teraz by si mala čakať , nemáš už čo v januári poriešiť keď už máš požiadané o koniec RD...držím palce

nivea777
17. jan 2018

Baby a mozem požiadať o odnatie aj v januari a musia mi odnat od datumu ako som poziadala?Manzel pojde na MD zaciatkom februara.ja som chcela ist na upsvar az vo feb,aby sa nestalo ze mi odnimu rp od 1.2 cize za feb uz rp nedostanem

9lf9
17. jan 2018

@nivea777 rp vzdy zo zakona musia odnat od prveho dna v mesiaci ale v odovodneni bude uvedenybdivid zevid datumu xy nastupuje na matersku otec dietats.

nivea777
17. jan 2018

@9lf9 to viem ale tak myslim ze ..pojdem tam v januári ze chcem odnat od 5'2 napr lebo muz ide na MD a nechcem aby mi spravili to ze mi ho odnimu uz od 1.2 a nie od 5.2

martuska2
17. jan 2018

@nivea777
@9lf9 ja som bola teraz v januari ze chcem odnat ku 4.2 lebo od 5.2 ide otec na matersku. samozrejme ikomu sa to am nepacilo ze nie od prveho. odpinkovalo ma 3 zien...tak dufam, ze mi to schvalia

9lf9
17. jan 2018

@nivea777 odnimat budu od 1.3 takze by som tam sla zaciatkom februara to staci

9lf9
17. jan 2018

@martuska2 isnimu od 1.3 v odovodneni bude dovod a datum nastupu na MD ak si spravne podala odnatie a to ci sa im to pacilo teba trapit nemusi su to peniaze na ktore mas narok preco to nevyuzit