Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
dievcata ako ste dokladovali SOC.P. ukonzcenie poberania rodicaka? zajtra idem na Upsvar zrusit poberanie rodicaka, a ako citam nedaju mi ziadne potvrdenie o zruseni ze si ziadam, tak ako mam dt doklad ku ziadosti otca na materske?
Baby este poradte prosim, muz nastup na matersku 15.1.2018, nova zmluva v praci k 15.1.2018( stale ten isty zamestnavatel, len ma zmluvu na dohodu), moze to tak byt?
Tie pani na uradoch vedia pekne vytocit cloveka. Dnes na Upsvare az v tretich dverach mi potvrdili odnatie rodicaku od 5.2. aj to len kvoli tomu, ze cudzie zeny ma stale odpalkovali inde z som sa dostala ku dobrej amaratke, co som ani nevdela ze tam robi a potvrdila mi to🙂
Potom na Socialke mi pani dala dalsie tlacivo co musi muz podpisat a vcera na inej pobocke socialky mu to nedalo, naschval siel vcera aby sme mali vsetko vyplnene a dnes viem odovzdat, tak jasne ze nie...este dali cestne vyhlasenie aby podpisal ze matka nepobera materske. Plus, ze mi to nevezmu kym im nedam aj potvrdenie z Upsvaru o odnati rodicaku, ze to co mi dnes dali nestaci, tak darmo som pani hovorila ze na to maju 30 dni a ked mi to dojde ze im to doposlem...ach jaj esteze je konik a toto forum
Dievčatá ked sa odovzdaju vsetky ziadosti na Socialke, kedy mam ist do zdravotnej prehlasit sa ako osba starajuca sa o dieta do 6 rokov? A toto staci na to, aby som si nemusela sama platit zdravotku?
A este bonus dnes v 3 dverach na urade prace, ze ci idem do evidencie do roboty ci budem samoplatca, hovorim ani jedno...
@martuska2 ja som to tak isto mala, prišlo mi rozhodnutie do dvoch týždňov z upsvaru, tak celá rada že už môžme to vybaviť pred sviatkami ale aj tak sme žiadosť mohli podať až 29.12. teda vlastne od dátumu od kedy si žiada o md , a aj tak som sa musela na upsvar vracať po 1.1. kedy mi reálne skončil RD aby mi dali potvrdenie že nepozerám RD lebo oni to nevedia skôr , a to rozhodnutie mi bolo treba ešte do zdravotky poslať o čom som dopredu nevedela a ja som ho dolozila toho 29.12. k mužovej žiadostí takže som písala mail potom ešte či mi to nascenuju do mailu a chvalabohu nascenovali ...som rada že už je to za nami , bolo to veľa vybavovania ale som rada že sa to podarilo.
*nepoberam
@michalka91 a ked muz nastupuje na md priklad 12.2,tak do socialky mam odniest ziadost 12,ci skor?
@michalka91 takže mi radis aby som pockala na rozhodnutie z Upsvaru a az potom zaniesla na socialku?
Mne dnes dali potvrdenu ziadost ze si ziadam ukoncit rodicak, tebe to nedali? alebo preco si musela ist zas na upsvar ked ti doslo domov rozhodnutie? Naco tam trebalo ist??
takže to rozhodnutie si radsej prefotit aj do zdravotky. Podla teba do zdravtky mam kedy ist? Uz teraz alebo az vo februari?
On menil zamestnanie takže čerpal MD z ochrannej lehoty , skôr ako v evidencii nebude svietiť ako bez zamestnania sme nemohli prísť lebo by to zamietli tak mi to odvovodnila pani na sociálke ... Áno to aj mne okopirovala že som požiadala ale nemohli sme to podať skôr ako 29.12. , vtedy som prišla s RL,žiadosťou, dohodou a tým rozhodnutím a podali žiadosť a hneď nám povedala že nám budú aj tak volať po 1.1. lebo budú potrebovať potvrdenie z upsvaru že už ten RD naozaj nepoberam ...áno prefot , ja som vyriešila zdravotku mailom cca 3-4.1. už si presne nepamätám a tam odomna chceli žiadosť ktorú som si z ich stranky vytlačila , vypísala, nascenovala aj RL dieťaťa som im scenovala , to bol prvý mail , na ktorý mi odpísali že potrebujú ešte nascenovala rozhodnutie čo mi prišlo poštou , tak som ho cez mail prosila na sociálke či mi ho okopiruju keďže som original dala k ziadosti...mám dôveru.
@michalka91 dakujem aj ja mam doveru. takze kludne mam pockat kym mi pride rozhodnutie - mozu mi to aj zamietnut???
A potom vo febr. odnesiem vsetko na socialku a vo febr tiez do zdravotky. Tak sa bojim aby som nieco nevynechala
@martuska2 aj ja som sa bála a veľmi , taký kameň mi padol zo srdca keď pipla prvá md ...áno teraz by si mala čakať , nemáš už čo v januári poriešiť keď už máš požiadané o koniec RD...držím palce
Baby a mozem požiadať o odnatie aj v januari a musia mi odnat od datumu ako som poziadala?Manzel pojde na MD zaciatkom februara.ja som chcela ist na upsvar az vo feb,aby sa nestalo ze mi odnimu rp od 1.2 cize za feb uz rp nedostanem

@jeinabe áno, akurát dnes mi prišlo aj rozhodnutie do schránky, držím palce aj ja som bola v strese z toho .