Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ja ešte doplním príbeh, kolega na materskej bol fyzicky v SP a povedali mu že mali za neho platiť tie odvody, že je všetko ako má byť 🙂.
Kolegyne zo mzdového pár dní po tom, boli na školení a samozrejme mi potvrdili pravdu o odvodoch ktoré sa neodvádzajú. SP a zamestnanci v Námestove sú zjavne preškolení.
Budú im to hromadne vracať a firma si bude žiadať tiež nemálo € nazad.
Ludia otazka: manzel nastupuje od 1.2. na matersku, cakam uz len na papier z uradu prace o zruseni, ja by som od 1.2. natuspila naspat do roboty, do konca marca, potom rusi sef predajnu tak by som bola uz doma....a manzel chce riesit aj novu zmluvu od 1.2., akurat po precitani tejto diskusie sme si nie celkom isti ci nam to prejde 😀 s detmi bude svokra ked ja budem v robote a poobede manzel ked pridu z roboty....da sa to? ci nam to rovno zamietnu?
dakujem za odpoved ak niekto bude vediet
Ahojte, máme podanú žiadosť o MD otca. Ja zostanem doma a RD bez príspevku. Stačí mi ísť na zdravotku sa prehlásiť a odhlásiť zo SP keď príde rozhodnutie o MD? Alebo mám ísť už teraz?
A ešte otázocka..muž je SZCO a tým že bude na MD nemusí platiť odvody do SP..len neviem ako to prebieha, to stačí len že zastaví trvalý príkaz alebo mu automaticky zastavia? Ďakujem
Dieta moze byt napr.v jasliach a otec na MD/práca a matka v práci...
@cathy26 tvoj pripad je rovnaky ako nas. preco sa chces odhlasovat zo socialky? tam sa ikde neodhlasujes ak dobre viem len na zdravotke sa musis prehlasit aby aj zdravotku za teba platil stat. a odvody si muz zrusi sam na ucte, nastupuje od 5.2 teda v marci uz nebude platit za februar ale len alikvotnu ciastku za tie 4 dni, tak mu povedali na soc.
Prosim viete mi poradit ci zdravotna poistovna povazuje otca na materskej ako osobu na rd alebo osobu na md??? Potrebujem vediet ako tam treba muza nahlasit, a v tych ich kodoch som stratena. ..prip. je tu nejaka personalistka ktora ma skusenosti s nahlasovanim/odhlasovanim muza do tychto statnych institucii -sp, zp??? Prosim poradte, dakujem velmi!
@martuska2 ahoj, len my sme žiadosť o MD podali už k 16.1 preto som sa pýtala na tie mužove odvody...a odhlasit preto lebo pokiaľ viem tak , za matku by počas otcovej materskej štát nemal platiť dôchodkové poistenie. Tak som bola v tom,že keďže som teraz evidovaná ako poistenec štátu tak sa musím odhlásiť keď pôjde muž na MD.
a este mam jednu otazku, ak by niekto vedel nahodou....mame dve deti, starsia ide mat v maji 3roky, tak najprv od toho 1.2. by isiel na starsiu, potom by presiel na mladsieho....to nam povedali na socialke ze sa to tak da v pohode spravit, ale ak by mal tu novu zmluvu tak tu druhu matersku mu budu pocitat z minuleho roka zo starej zmluvy, alebo uz z tej novej?
@cathy26 aj my sme ziadost ns soc. Odovzdali tento tyzden. Ale ze kym mi nepride rozhodnutie z upsvar s nedolozime oni s tym nic nebudu robit. Zobrali ale ze kym nedolozime rozhodnutie nic sa s tou ziadostou nerobi. A mne pani na socislke ktora robi dochodky vravela ze nic si u nich nemam menit. Tak snad napise nkekto kto to uz ma sbsolvovane. Moja svagrinato absolvo ali a ona si platila len zdravotku lebo nevedela ze to nemusi
@martuska2 ja mam dve deti. Na mladsie zobral.manzel.matersku a na starsie idem ja ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Na socialke sme zaskrtli zmenu, s tym, ze sa teda odhlasujem z dochodkoveho ktore sa mi pocitalo na prve dieta a prihlasujem sa na starsie dieta, aby sa mi dochodok pocital aj v tomto obdobi. Je to takto mozne, aj pani za priehradkou si to obvolavala a zistovala a je to teda takto v poriadku.
@majusqa77 Ahoj, este ma napadla taka otazka. V skratke nasa situacia: Manzel je na MD s mladsim dietatom, ja som so starsim ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Na upsvare som dala ziadost o odnatie Rodicovskeho a na Zdravotnej p sa tiez prihlasujem ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Aaaale.
Kto vlastne za mna tu zdravotku bude platit? Je potrebne to uviest do tlaciva. Ja som.nedavala ziadost na upsvar ze sa budem starat o dieta do 6 rokov. Teraz neviem ci som spravila chybu alebo je to ok? Prosím o usmernenie.
@dankariska UPSVaR s tym nic nema, staci sa prihlasit na zdravotke
@dankariska ked budes vediet napises nam to tu? inak podla mna stat, ale to je len moj nazor, ja som este k tomu kroku nedosla.
Inak baby muz na materskej neplati ani socialke ani zdravotke odvody vsak? ani jedno...