icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

michalka91
19. jan 2018

ahojte, prosim vas mna napadlo, treba novemu zamestnavatelovi oznamit ze pobera md zo starej zmluvy ?aby za nho neplatili odvody v plnej vyske?

nivea777
19. jan 2018

@martuska2 nemusi platit ani zdravotku ale potom pri zúčtovaní bude mat nedoplatok

martuska2
19. jan 2018

@nivea777 a co by si teda odporucala? platit a ked tak preplatok sa mu vrati?

nivea777
19. jan 2018

@martuska2 ja si myslim,ze ked bude normaln robit ako doteraz tak preplatok ani nebude mat

martuska2
19. jan 2018

@nivea777 on si sam odvadza rovnaku sumu szco

dankariska
19. jan 2018

@martuska2 pockat a co mam napisat ak budem vediet?

nicolkae
19. jan 2018

AHOJTE, CÍTIM SA AKO RYBA V MORI A BUDEM VĎAČNÁ ZA KAŽDÚ RADU. Momentálne som na RD s 20m dcérou, chceme aby manžel nastúpil na MD od 4.3.2018. Ja mam teda podať žiadosť o odňatie RP k 3.32018? Ci k 4.3.2018?
Ďalej plánujem dat výpoveď u zamestnávateľa a poberať zatiaľ podporu v nezamestnanosti k akému dátumu mam dat výpoveď a k akému dátumu sa môžem prihlásiť na úrad práce a žiadať o podporu? Dátumy som navrhla sama takže ak niečo treba zmeniť povedzte. Ešte sa spýtam manžel ide bude na hlavnú zmluvu teda na MD a odkedy môže uzavrieť dohodu s tým istým zamestnávateľom? Alebo to už není podstatne?

petul13
19. jan 2018

Ahojte,este si chcem upresnit jednu vec..druha prac.zmluva pre otca,sa uzatvara na dobu urcitu/neurcitu???a teda koncim rodicak 4.2,nadtup na md je 5.2,nova zmluva od 8.2 a vyssi datum?dakujem

petul13
19. jan 2018

A ked materska mu skonci 20.9 tak ja sa znova nahlasujem od 21.9?

emkei
20. jan 2018

@martuska2 dik za vyjasnenie, hádam všetko dopadne OK

gabka76
20. jan 2018

Mozno tu najdem podobny pripad...Manzel od 5.3.ide na matersku. Zamestnavatel teraz prave stopol vytvaranie "novych prac.pozicii" kvoli kontrole zo socialky. Takze manzel bude na materskej a doma. Ale popri zamestnani ma aj zivnost a chcem sa spytat ako postupovat ked chce aj nadalej v podnikani pokracovat. Da sa? Ake odvody bude musiet odvadzat? Kam to vsade treba nahlasovat? Dakujem vopred za rady.

sticker
evittam
20. jan 2018

@gabka76 Nikam nic nenahlasuje, ved bude na MD, odvody do SP nemusí platiť, do ZP zalezi od príjmu-platit nemusí ale v rocnom zúčtovaní bude mat nedoplatok pokial bude pracovať na živnosť, cize odporucam platiť mesacne aspon minimalne.

gabka76
20. jan 2018

@evittam .Presne toto som potrebovala vediet. Pomohli ste mi, srdečna vdaka

sticker
dankariska
20. jan 2018

@nicolkae ja viem odpovedat len k tomu, ze z rodicovskeho ta odhlasia az k 1. dnu v mesici, kedze sa vyplaca vzdy za cely mesic. V tvojom.pripade to bude k 1.4.2018. pretoze za marec rodicovsky dostanes.

evittam
20. jan 2018

@dankariska To tvrdis preto lebo ti to tak "nakukali" na UPSVaR. Ale nemáš pravdu.😉

dankariska
21. jan 2018

@evittam tak neviem, lebo vzdy ti napisu datum 1.1., 1.2. ....to je jedno k akemu dnu sa odhlasis. Ja som sa odhlasovala k 1.1.2018 a preto ze kvoli tomu jednemu dnu dostanem rodicak za cely mesiac,tak mi oficialne pisu datum ukoncenia RD 1.2.2018

nicolkae
21. jan 2018

@dankariska čiže tvoj manžel nastupuje na MD od 1.2. Koli tomu?

martuska2
21. jan 2018

@dankariska musi sa dat aj k inemu datumu...ani mne nechcelipotvrdit iny datum, ale mi to odovodnili s tym ze oni zvyknu len ku 1.stale. ale napisali sme dovod ze preco k 5.2

nadula01
21. jan 2018

@martuska2 a aký dôvod ste dali?

martuska2
21. jan 2018

@nadula01 ze manzel nastuuje 5.2na matersku dovolenku, tak mi tu radili dievcata. najprv som chcela napisat 2.2 ale co som tu citala viacej dievct davalao 5.2 tak ma inspirovali

lety17
21. jan 2018

Baby poradtte prosim,ak manzel nastupi pocas materskej k inemu zamestnavatelovi,aj tam musi byt zmluva na dobu urcitu? Lebo rozmyslame tak,ze uz sa do povodnej nevrati,kedze mu nevysli v ustrety a pocas materskej by tam dal vypoved (ak sa da aj pocas materskej dat vypoved). Preto by sa mu oplatilo radsej na neurcito v novej praci.Dakujem krasne

majusqa77
21. jan 2018

@lety17 ani u povodneho nemusi byt na dobu urcitu

nicolkae
Autor odpoveď zmazal
lety17
21. jan 2018

@majusqa77 dakujem 🙂

ijaamajo
Autor odpoveď zmazal
ijaamajo
21. jan 2018

Ahojte žienky, začali sme sa síce trošku neskoro riešiť, ale predsa, o tom, že by šiel manžel na materskú...dcéra bude mať 21.mája 3 roky, zajtra má manžel sedenie so šéfom, a chcel by mu navrhnúť, aby s ním počas jeho materskej uzatvoril súbežne druhú zmluvu pod inou pracov. pozíciou na dobu určitú (do 21.mája), aby teda mohol poberať materskú. Ja ale mám 21.mája termín pôrodu ďalšieho dieťaťa, takže ja by som sa mala teoreticky požiadať o odňatie rodičáku aby mm mohol poberať materskú. A ja by som chcela ostať dobrovoľne nezamestnaná, keďže na úrad práce sa mi asi neoplatí skrz tehotenstvo pravidelne chodiť. Čo všetko si musím platiť, aby som nebola "ochudobnená"o dôchodok? (predtým som nikde nepracovala, hneď po škole som šla na rodičovskú)
A neviete či chodia nejaké kontroly, keď bude mm na materskej, pretože chceme aby popritom pracoval ale bude musieť odísť vo februári na služobku? nebude mať s tým sociálka problém, že ja sa budem starať o dieťa a on bude poberať materskú? Ďakujem krásne za info

sticker
martuska2
21. jan 2018

@ijaamajo ale ked ty nastupis na matersku red porodom tych par tyzdnov manzel vtedy uz nemoze poberat matersku. na ostatne tvoje odpovede neviem odpoved ale toto viem urcite..lebo nam davali podpisovat papier ze zena nepobera za ten cas matersku

ijaamajo
21. jan 2018

@martuska2 ale ja nepoberám materskú, lebo nemám na ňu nárok, skrz toho, že som nikde nepracovala

evittam
22. jan 2018

@ijaamajo Prečítaj si diskusiu. Odporúčam. A najdes odpoveď na svoje otazky. Nie,kontrola nechodí. Nechodi ani matkám na MD, je na MD nie na PN.

dankariska
22. jan 2018

@nicolkae nie, moj manzel sa s ekonomkou dohodol ze nastupi 2.1. a ja sa odhlasim ku dnu 1.1. (pozor - nie 31.12.). Takze za januar este dostanem rodicovsky vdaka tomu jednemu dnu. Ale oficialny datum ukoncenia mi na upsvare dali 1.2.