icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evkagardian
23. jan 2018

@martuska2
@emkei a ake potvrdenie bude mat o tom ze nastupil na matersku? Asi si musi papiere zo socialky zobrat dopredu a odovzdat 2.2.aj bez rozhodnutia z UPSVaRu, tak?

najk
23. jan 2018

Ahojte, mozem poprosit aj ja o radu? Manzelovi 13.2 konci materska a ja by som chcela zacat od 14.2 poberat znova rodicovsky prispevok. Co vsetko je potrebne vybavit na urade? Treba dolozit nejaky papier, ze mu skoncila materska? Pripadne znova napisat prehlasenie, ze preberam dieta do svojej starostlivosti? Znova odniest potvrdenie, ze budem na rodicovskej do zdravotnej poistovne? Pripadne este nieco dalsie?

majusqa77
23. jan 2018

@najk potvrdenie o skonceni md muza a s tym ziadas o rp

petul13
23. jan 2018

A ja by som sa chcela este spytat mamiciek,co uz oteckovia absolvovali matersku a boli prihlasene na zdr.p ako osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov,ci nikto nemal problem a nedosiel nikomu nedoplatok na zdravotke?dakujem

petul13
23. jan 2018

Lebo mne kamaratka stale tvrdi,ze si zdravotku musim platit potom sama,lebo budem mat vraj nedopltok

majusqa77
23. jan 2018

@petul13 kamaratka nech si to dostuduje

petul13
23. jan 2018

@majusqa77 ona mi to stale,stale hovori..ze na milion percent si to budem musiet platit..oni tiez matersku poberali,ale tusim v 2017 a zdravotku si sama platila..kedy sa to zmenilo?

majusqa77
23. jan 2018

@petul13 ale to je jej chyba

najk
23. jan 2018

@majusqa77 dakujem. A to potvrdenie mu po skonceni materskej pride, alebo si ho musi ist vyziadat?

majusqa77
23. jan 2018

@najk moja skusenost je vyziadat a nedaju skor ako v posledny den poberania davky

najk
23. jan 2018

@majusqa77 aha a mozem hned od dalsieho dna ziadat o ten rodicovsky? Alebo da sa to aj spatne v priebehu nasledujucich dni, kedze to potvrdenie skor nedostaneme? Nechcela by som prist o rodicak za februar 🙂

veaaa
23. jan 2018

@majusqa77ahoj,prosim ta,ohladom zuctovania dane,opat,moj prijem-materska,ani 3tis,zahrna sa tam aj rodicak? A este ak chce manzel vratenie dani za mna,ale od 1.11 pobera aj on matersku,rata sa tam aj to? Dakujem

majusqa77
23. jan 2018

@najk do pol roka

majusqa77
23. jan 2018

@veaaa nie, rp sa nerata do prijmu. Ked si bude robit sam na seba, tak jeho materska nie

evkagardian
Autor odpoveď zmazal
evkagardian
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
23. jan 2018
evkagardian
23. jan 2018

Baby ked manzel teraz nastúpi na matersku a ja budem osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a 22.7. tento rok mastupujem na druhu reťazovú materskú, nie je to problem pri vypocte novej materskej , ze nebudem na klasickom rodičovskom ale budem ta osoba?manzel ani nevyberie asi celých 28 tyzdnov materskej, to by nevadilo, len nech ja nemam problem s materskou

evkagardian
23. jan 2018

@majusqa77 dakujem

ivanalinetova
23. jan 2018

Ahojte som na MD no zvažujem že využijeme z manželom nárok na MD pre neho.Moja otázka je : Keďže ja som pred MD bola zamestnana na neurčito čiže stále som vo firme či sa budem musieť vrátiť do práce ak by manžel šiel na MD?

ivanalinetova
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
24. jan 2018
evittam
24. jan 2018

@majusqa77 🙄

evittam
24. jan 2018

@ivanalinetova Nie.
Btw.co takto si prečítat diskusiu a nepýtat sa dookola na to iste.😉

emkei
24. jan 2018

presne tak, prečítať diskusiu a všetky odpovede sú tu. Dnes som odovzdal žiadosť na SP, akurát to budú posielať do Námestova, nakoľko to plati SP tam kde je zamestnávateľ. Ja som podával v RK. Zdravotnú sme boli tiež všetko v pohode tety boli rozumné a ochotné 🙂.
@evkagardian potrebuješ na niečo ešte odpoveď ?, videl som otázky na 57 strane na mňa.

emkei
24. jan 2018

@hobrlovakatka áno materskú žiadať až s potvrdením

emkei
24. jan 2018

@mesiu3 správne stačí jeden deň, všimnite si potom odôvodnenie rozhodnutia, že zákon stanovuje že stačí aj časť mesiaca a dostávate plný mesiac, teda ak žiadosť bude od 2. v mesiaci neskôr vždy dostanete celý mesiac.

veaaa
24. jan 2018

@majusqa77 prosim,este,uplne posledna otazka,co vracaju dane,tych 3800 plati iba na manzela/ku,alebo sa do toho rata aj materska otca? Pytam sa,ci sa nam to oplati podavat,dakujem

majusqa77
24. jan 2018

@veaaa nechapem. chces si ty uplatnit za otca na materskej?

veaaa
24. jan 2018

@majusqa77 ja sa do toho moc nevyznam,viem.len,ze to uplatnoval na mna pocas predchadzajucej materskej,vratili nam dane,ale ako je to teraz kedze je aj on v r.17 na MD? Neovplyvnuje to?