Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
dnes prišlo odňatie príspevku manželke, ani to nejako dlho netrvalo... v stredu odnesiem papiere do SP a môžem sa tešiť na 196dní príspevkov 🙂
No ja som dnes bola na úrade a tvrdili mi ze ak RD neskončim k 28.2 ale k 3.3., s tým že manžel nastúpi od 4.3. Na MD tak mu ju nemusia schváliť lebo to môžu brat ako súbeh, tak ja neviem ci na tom netrvat ci to risknut :/
ku 5.2. materské, a odňatie od 2.2., odňatie bude od 1.3., teda február príde.
S manželkou ideme na ZP v stredu, od 5.2. sa prihlási do 6 rokov pokiaľ mne bude trvať MD.
@nivea777 odňatie je aj tak k 1.3. je jedno či som napísal k 2,3, alebo 4. Ohľadom zdravotnej, povinnosť platí až od dňa kedy ja nastúpim na MD, teda od 5.2. dovtedy má status manželka RD, na ZP pôjdeme v stredu pani určite pochopí odkedy ju má prehlásiť.
@petul13 áno mesiac dopredu, v práci som dal vedieť, že chcem ešte v decembri, ale oficiálne som to začal riešiť na začiatku Januára. Žiadosť na UPSVAR šla 10.1. a dnes je 22.1, a 21.1. prišlo vyjadrenie o odňatí. Takže rýchlo. Mne je vlastne jedno kedy by som šiel MD, dcéra ma dnes rok, takže kopa mesiacov do troch rokov. Ja som pôvodne myslel, že manželka bude mať naťahovačky zo zamestnávateľom - neplatené voľno, platit si zdravotné atď. Tu som sa dozvedel, že to tak vôbec nie je a rovno som to všetko vybavil. 🙂 Som rád, že toto vlákno existuje a radí tu kopec šikovných ľudí.
@emkei prosim Ta takze zhrnutie pre mna: ak ty si na materskej, manzelka si vybavla zrušenie RD na UPSVaRe a na zdravotke sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a zdravotka za ny plati všetko poistne,ano?
@evkagardian Nie, ZP nic za teba neplati. Stat za teba plati ZP.
správne 🙂
@majusqa77
@evittam
@zalka
Baby po precitani tychto stranok vas prosim o radu ci som to spravne pochopila a moze to takto byt?
Ja si pojdem dat v priebehu februara pozastavit RP k 1.3. Pockam na potvrdenie z Upsvaru o pozastaveni a spolu s dohodou o prevzati dietata do star. a s rodnym listom si manzel potom poziada o matersku od 2.3.a od 5.3. nastupi do prace na novu zmluvu u toho isteho zamestnavatela. Ja by som teda mala dostat rodicovsky aj za marec. A manzelovi by nova zmluva na socialke mala prejst v poriadku ak tam bude 2 dni pauza medzi nastupom na MD a novou zmluvou? (3.3 a 4.3. je vikend). A nevadi ak na socialku pojdeme az v priebehu marca ziadat o matersku spatne ak by sme nahodou dovtedy nemali rozhodnutie o zruseni RP? Vopred dakujem.
@mesiu3 tam musi byt pauza nejaká medzi nastupom MD a novou zmluvou?
@evkagardian mne povedali dva dni pauza.
@mesiu3 žiadal by som odňatie RP od 2.3.2018, nástup na MD od 5.3.2018 a do novej práce od 7.3.2018, neprídeš tak o jeden RP za marec. Môžete žiadať aj neskôr začiatkom marca aj tak sa vyplatí materská až v apríli.
Teoreticky by sa dalo odňatie RP od 2.3.2018
nástup na MD od 3.3.2018 (Sobota)
a do novej práce od 5.3.2018 (po dvoch dňoch So,Ne)
@evkagardian manzelka si zrusi Rp prispevok nie Rd dovolenku
@martuska2 no tak osm myslela..veru ideme podla teba to vybavovat..takze najskor musí požiadať az potom nová zmluva?a rozdiel aspon 2 dni?
@evkagardian tu som sa to docitala a aj jedna mzdarka mi to potvrdila že to dava logiku aspon 1 den pauza
Manžel ide nastúpiť k 5.3 a ja som si dnes chcela dat žiadosť o zrušenie k 4.3. A mam prísť až 2.3 ze skorej nič nevybavim ako ste na tom vy? Mne sa to zdá strašne neskoro
@emkei prosím ťa a o materskú môže otec žiadať, až keď ja budem mať papier o odňatí RD? Bez tohto papiera sa nepohneme? Ináč som si myslela, že to mi vystavia hneď
@nicolkae zrusenie RP si vybav skor aspon vo februari a na soialku treba ist az s rozhodnutim z upsvar ktore ti pride o odnati RP, my sme dali skor, rozhodnutie este neprislo, ale az ked dolozime zacne to socialka risit, zatial to lezi na stole
@hobrlovakatka ziadat moze ale kym ti nepride to rozhodnutie nic s tym nebudu robit,bude stat na stole akoze..az ked dolozite rozhodnutie tak to budu riesit, my tamk mame a cakame na rozhodnute o odnati RP
My sme to tiež využili..nakolko ja som po materskej (co trva tych 34ci kolko tyzdnov) mala narok na podporu v nezamestananosti lebo som dala mojej firme vypoved..a tak manzel bol s nami doma a poberal cca 600eur a ja som poberala 210e davku v nezamestananosti..dokopy 7 mesiacov sme boli doma s peniazmi od statu aj on si oddychol od prace aj mne pomohol s malou..
@martuska2 lenže aký mám dať dátum ukončenia materskej? Manžel chcel ísť začiatkom februára na materskú. Zajtra sa chce dohodnúť so šéfom. Ak chcem zrušiť 10.2. a manžel chce ísť 11.2. na materskú. Čo ak do vtedy nepríde ukončenie?
@hobrlovakatka tak poziadate spätne,nic sa nestane alebo tam odovzdas vsetko co mas a poton dolozis zrušenie
@hobrlovakatka ja som davala ukoncenie rp dodatocne, ked uz ziadost bola na sp

@martuska2 preto pisu stale k 1.dnu alebo teda k 31. dnu lebo davka sa posiela za cely mesiac, nie za dni ako materska. Aj ja co som si pozerala vypis ohladom materskej a prestupov na rodicak (to mam za sebou uz dve materske) a napriek tomu ze mi MD koncila 16.12. tak zaciatok RD je pisany od 1.12. kedze uz za ten mesiac december som rodicovsky dostala. Nenapisali.mi ze moja RD zacina 17.12. ale 1.12.