Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte, mozem poprosit aj ja o radu? Manzelovi 13.2 konci materska a ja by som chcela zacat od 14.2 poberat znova rodicovsky prispevok. Co vsetko je potrebne vybavit na urade? Treba dolozit nejaky papier, ze mu skoncila materska? Pripadne znova napisat prehlasenie, ze preberam dieta do svojej starostlivosti? Znova odniest potvrdenie, ze budem na rodicovskej do zdravotnej poistovne? Pripadne este nieco dalsie?
A ja by som sa chcela este spytat mamiciek,co uz oteckovia absolvovali matersku a boli prihlasene na zdr.p ako osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov,ci nikto nemal problem a nedosiel nikomu nedoplatok na zdravotke?dakujem
Lebo mne kamaratka stale tvrdi,ze si zdravotku musim platit potom sama,lebo budem mat vraj nedopltok
@majusqa77ahoj,prosim ta,ohladom zuctovania dane,opat,moj prijem-materska,ani 3tis,zahrna sa tam aj rodicak? A este ak chce manzel vratenie dani za mna,ale od 1.11 pobera aj on matersku,rata sa tam aj to? Dakujem
@evkagardian nie
Baby ked manzel teraz nastúpi na matersku a ja budem osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a 22.7. tento rok mastupujem na druhu reťazovú materskú, nie je to problem pri vypocte novej materskej , ze nebudem na klasickom rodičovskom ale budem ta osoba?manzel ani nevyberie asi celých 28 tyzdnov materskej, to by nevadilo, len nech ja nemam problem s materskou
@majusqa77 dakujem
Ahojte som na MD no zvažujem že využijeme z manželom nárok na MD pre neho.Moja otázka je : Keďže ja som pred MD bola zamestnana na neurčito čiže stále som vo firme či sa budem musieť vrátiť do práce ak by manžel šiel na MD?
@ivanalinetova nie
@ivanalinetova Nie.
Btw.co takto si prečítat diskusiu a nepýtat sa dookola na to iste.😉
presne tak, prečítať diskusiu a všetky odpovede sú tu. Dnes som odovzdal žiadosť na SP, akurát to budú posielať do Námestova, nakoľko to plati SP tam kde je zamestnávateľ. Ja som podával v RK. Zdravotnú sme boli tiež všetko v pohode tety boli rozumné a ochotné 🙂.
@evkagardian potrebuješ na niečo ešte odpoveď ?, videl som otázky na 57 strane na mňa.
@hobrlovakatka áno materskú žiadať až s potvrdením

@martuska2
@emkei a ake potvrdenie bude mat o tom ze nastupil na matersku? Asi si musi papiere zo socialky zobrat dopredu a odovzdat 2.2.aj bez rozhodnutia z UPSVaRu, tak?