icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
24. jan 2018

@veaaa zalezi od dosiahnuteho zdanitelneho prijmu v roku 2017 a zaplatenej dane

veaaa
Autor odpoveď zmazal
veaaa
24. jan 2018

@majusqa77 a ako to je? K tomu prijmu a co potom jeho materska,to sa rata ako jeho prijem? A cisto len na mna si moze 3800?

veaaa
24. jan 2018

@majusqa77 fakt som z toho mesuge prepac...

majusqa77
24. jan 2018

@veaaa materska nieje zdanitelny prijem

evkagardian
24. jan 2018

@emkei bude žena určite nemocensky poistena? Lebo moj muz tomu nechce verit ze budem

majusqa77
24. jan 2018

@evkagardian pocas rd plati stat len zdravotku a dochodkove

evittam
24. jan 2018

@evkagardian Zena nie je nemocensky poistena ani počas vlastnej MD, RD. Plati co pise
@majusqa77

evittam
24. jan 2018

@evkagardian Len teda NP trva ak trva PP alebo DNP.

evkagardian
24. jan 2018

@evittam hej som stale zamestnana takze budem aj teda nadalej nemocensky poistena

martuska2
24. jan 2018

@evkagardian ppjdes na zdrav.poist. a pfehlasis sa ako osoba starakuca sa o dieta do 6rokov a tak by mal stat za teba platot zdravotku

ostap
25. jan 2018

Prosim vas,ak matka je osamela a tym padom pobera aj predlzene materske, moze teoreticky po case nastupit na md aj otec, ak by si to narokoval? Vdaka

pallacinka
25. jan 2018

@evittam Mozem teba aj ostatne pomahajuce poprosit o radu? Muz je od oktobra minuleho roka zamestnany na Slovensku, predtym sme boli dlhodobo v zahranici, kde si neplatil ekvivalent nasho nemocenskeho poistenia. Ak by tento rok nastupil na matersku (po splneni tej podmienky 270 dni), aky vysoky by mal vymeriavaci zaklad? Ak to mam napisat "polopate", ako tomu ja rozumiem, dostal by 75% z mesacneho platu, co mal za oktober/november/december alebo by sa bral do uvahy aj zvysok roka, kedy nemal na Slovensku ziadny prijem a tym padom by to bolo ovela menej? Snad som to napisala pochopitelne, dakujem 🙂

marcelatje
26. jan 2018

@ostap ano moze. Otazne je ci si osamela len papierovo. alebo naozaj. Na to aby mohol dostavat matersku musis mu dieta zverit do starostlivosti (staci spisat na papier, netreba to riesit sudom) , ak spolu nezijete, alebo nevychadzate dobre je to hakliva vec

hobrlovakatka
26. jan 2018

Dnes som bola po papier na zrušenie RP. Pani mi dala toto. Až doma som si všimla, že je to Žiadosť o rodičovský príspevok. Pomýlila sa?

zalka
26. jan 2018

@pallacinka bral by sa aj zvyšok roka, tj. od oktobra do mesiaca pred nástupom na MD
ak na MD by nastúpil v decembri 2018 tak by sa mu výška MD rátala z platov 10/2017- 11/2018

ostap
26. jan 2018

@marcelatje vdaka za odpoved. Pytam sa len teoreticky, nie je to uplne moj pripad🙂

majusqa77
26. jan 2018

@hobrlovakatka pomylila. to je ziadost o rp

pallacinka
26. jan 2018

@zalka Dakujem za odpoved- a keby nastupil na MD od 1.7. 2018? Tiez by sa ratal prijem od oktobra 2017 do nastupu? Ide mi len o to, ci nebude zohravat ulohu to, ze pred oktobrom 2017 nebol v slovenskom systeme a tym padol mal nulovy prijem.

hobrlovakatka
26. jan 2018

@majusqa77 jasne som jej povedala, že chcem zrušiť, že manžel chce ísť na materskú

majusqa77
26. jan 2018

@hobrlovakatka uprav si to
Vec:
Žiadosť o odňatie Rodičovského príspevku

Dolu podpísaná/ý ............................................................................, nar: ......................................
r. č: ................................................., bytom ...................................................................................
tel: ...................................................
žiadam o odňatie rodičovského príspevku pri starostlivosti o dieťa: ............................................ nar: ............................, r. č: ......................................., bytom: ....................................................... z dôvodu uplatnenia si nároku na príspevok na starostlivosť o dieťa od:.....................................

iizzaa123
26. jan 2018

Ak je na zmluve min.mzda / z kt.su platene odvody/ ale plat je o dost vyssi, chodi nnormalne na ucet v celku z kt.sumy sa rata tych 75%? z minimalky? dakujem

zalka
26. jan 2018

@iizzaa123 75% z hrubej mzdy z ktorej sa platia odvody ...

hobrlovakatka
26. jan 2018

@majusqa77 ďakujem

veaaa
29. jan 2018

OCR
Baby,som v nemocnici,manzel ostal doma s detmi,
Moze ist na OCR ked pobera matersku na jedno ale zaroven pracuje??? Dakujem za odpoved

veaaa
29. jan 2018

@majusqa77
OCR
Baby,som v nemocnici,manzel ostal doma s detmi,
Moze ist na OCR ked pobera matersku na jedno ale zaroven pracuje??? Dakujem za odpoved

zalka
29. jan 2018

@veaaa toto je veľmi na dlhé lakte, ale viem o holke čo mala MD a zároven z iného poistenia mala PN ... takže podla mna OCR by mohol mať zo zamestnania kde pracuje, treba požiadať o lekára, lebo pre muža je to ospravedlnenie do práce ... aby nedostal absenciu takže určite žiadať o OCR, ale na teba nemôže ty si v nemocnici, takže asi na to druhé na kt. nemá MD tak požiadať o OCR ..

veaaa
29. jan 2018

@zalka stara sa o deti,uz bol takto na ocr,len to ze je aj na MD a aj pracuje,tak asi ocr by sla z tej aktualnej pozicie?

zalka
29. jan 2018

@veaaa áno z aktuálnej pozície ak je zamestnaný na zmluvu, ale vlastne on nemá nárok, lebo nemal by počas MD platiť odvody na poistenie v SP .. ak je zamestnancom ...

zalka
29. jan 2018

@veaaa v podstate ako nech si OCR dá vypísať, dá zamestnávateľovi pre neho je to doklad ospravedlnenie zamestnanca, zamestnávateľ to posunie do SP a SP rozhodne či zaplatí alebo nie .. potom sa bude riešiť dalej.