Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@emkei bude žena určite nemocensky poistena? Lebo moj muz tomu nechce verit ze budem
@evkagardian pocas rd plati stat len zdravotku a dochodkove
@evkagardian Zena nie je nemocensky poistena ani počas vlastnej MD, RD. Plati co pise
@majusqa77
@evkagardian Len teda NP trva ak trva PP alebo DNP.
@evittam hej som stale zamestnana takze budem aj teda nadalej nemocensky poistena
@evkagardian ppjdes na zdrav.poist. a pfehlasis sa ako osoba starakuca sa o dieta do 6rokov a tak by mal stat za teba platot zdravotku
Prosim vas,ak matka je osamela a tym padom pobera aj predlzene materske, moze teoreticky po case nastupit na md aj otec, ak by si to narokoval? Vdaka
@evittam Mozem teba aj ostatne pomahajuce poprosit o radu? Muz je od oktobra minuleho roka zamestnany na Slovensku, predtym sme boli dlhodobo v zahranici, kde si neplatil ekvivalent nasho nemocenskeho poistenia. Ak by tento rok nastupil na matersku (po splneni tej podmienky 270 dni), aky vysoky by mal vymeriavaci zaklad? Ak to mam napisat "polopate", ako tomu ja rozumiem, dostal by 75% z mesacneho platu, co mal za oktober/november/december alebo by sa bral do uvahy aj zvysok roka, kedy nemal na Slovensku ziadny prijem a tym padom by to bolo ovela menej? Snad som to napisala pochopitelne, dakujem 🙂
@ostap ano moze. Otazne je ci si osamela len papierovo. alebo naozaj. Na to aby mohol dostavat matersku musis mu dieta zverit do starostlivosti (staci spisat na papier, netreba to riesit sudom) , ak spolu nezijete, alebo nevychadzate dobre je to hakliva vec
@pallacinka bral by sa aj zvyšok roka, tj. od oktobra do mesiaca pred nástupom na MD
ak na MD by nastúpil v decembri 2018 tak by sa mu výška MD rátala z platov 10/2017- 11/2018
@marcelatje vdaka za odpoved. Pytam sa len teoreticky, nie je to uplne moj pripad🙂
@hobrlovakatka pomylila. to je ziadost o rp
@zalka Dakujem za odpoved- a keby nastupil na MD od 1.7. 2018? Tiez by sa ratal prijem od oktobra 2017 do nastupu? Ide mi len o to, ci nebude zohravat ulohu to, ze pred oktobrom 2017 nebol v slovenskom systeme a tym padol mal nulovy prijem.
@majusqa77 jasne som jej povedala, že chcem zrušiť, že manžel chce ísť na materskú
@hobrlovakatka uprav si to
Vec:
Žiadosť o odňatie Rodičovského príspevku
Dolu podpísaná/ý ............................................................................, nar: ......................................
r. č: ................................................., bytom ...................................................................................
tel: ...................................................
žiadam o odňatie rodičovského príspevku pri starostlivosti o dieťa: ............................................ nar: ............................, r. č: ......................................., bytom: ....................................................... z dôvodu uplatnenia si nároku na príspevok na starostlivosť o dieťa od:.....................................
Ak je na zmluve min.mzda / z kt.su platene odvody/ ale plat je o dost vyssi, chodi nnormalne na ucet v celku z kt.sumy sa rata tych 75%? z minimalky? dakujem
@majusqa77 ďakujem
OCR
Baby,som v nemocnici,manzel ostal doma s detmi,
Moze ist na OCR ked pobera matersku na jedno ale zaroven pracuje??? Dakujem za odpoved
@veaaa toto je veľmi na dlhé lakte, ale viem o holke čo mala MD a zároven z iného poistenia mala PN ... takže podla mna OCR by mohol mať zo zamestnania kde pracuje, treba požiadať o lekára, lebo pre muža je to ospravedlnenie do práce ... aby nedostal absenciu takže určite žiadať o OCR, ale na teba nemôže ty si v nemocnici, takže asi na to druhé na kt. nemá MD tak požiadať o OCR ..

@veaaa zalezi od dosiahnuteho zdanitelneho prijmu v roku 2017 a zaplatenej dane