icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

veaaa
29. jan 2018

@zalka podpisoval novu zmluvu,aby mohol aj pracovat aj poberat materske...myslite,ze tam neni soc.poistenie? Resp neplati sa zan?

zalka
29. jan 2018

@veaaa nemalo by sa platiť, lebo je na MD z iného poistenia

gabka76
30. jan 2018

Mám otázku. Keď budem počas mužovej matetskej ja ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov možem si privyrobiť prácou doma-konkrétne plnením kinder vajíčok? Budem musieť dajaké odvody či dane platiť?Vopred ďakujem za odpoveď.

sasesoe
30. jan 2018

@evkagardian ahoj. Pls uz vies odpoved na svoju otazku - ci manzelova md a to ze budes osoba starajuca sa o dieta do 6r ovplyvni tvoju dalsiu retazovu matersku? Tiez ma to zaujima. Neoplatilo by sa manzelovi ist na md az ked skoncis ty svoju s mladsim? Ci uz potom nestiha? Dakujem

sasesoe
Autor odpoveď zmazal
evkagardian
30. jan 2018

@sasesoe volala som na socialku a povedali mi že stále budem na RD teda aj na UPSVaRe len bez poberanis RP..len nakoniec muz nejde teraz na MD ale az po narodeni druhého a ukončení mojej MD..môže ist aj potom do veku 3 rokov dieťaťa..to som nevedela napr..poradila mi to @zalka..ďakujem jej

sasesoe
30. jan 2018

@evkagardian dik. Tak to budes mat presne tak ako aj ja spekulujem/planujem. Tretie zatial neplanujeme,ale ani nevylucujeme, tak si ma potesila, ze by to nebol problem. Vdaka

rubka1985
30. jan 2018

Dobry vecer chcela by som sa opytat ci ak by mm siel na MD od 2.2 dostanem este rodicak za februar ja a on matersku ci iba ob matersku? A ake vsetky papuere su potrebne pre manzela? Diki

petul13
31. jan 2018

Ahojte,ja sa chcem este opytat,ze ako sa potom v roku 2019 bude muzovi robit danove?kedze v nom mu chodi potom aj banovy bonus..ze od januara do marca zo starej zmluvy a potom od aprila z tej novej zmluvy???dakujem

margaretka_
1. feb 2018

Ahojte. Moze ist muz na matersku s dietatom do 3 rokov a nasledne ist aj s mladsim?

evkagardian
1. feb 2018

@margaretka_
Ano moze 🙂 aj my tak ideme

margaretka_
1. feb 2018

@evkagardian dakujem

grilazka
1. feb 2018

Baby,a mozem ist zajtra ziadat o zastavenie vyplacania RP so zajtrajsim datumom a manzel nastupuje na MD (SZCO) 3.2.?Moze nastupit aj v so?Asi blba otazka,ale radsej 😀

majusqa77
1. feb 2018

@grilazka moze

grilazka
1. feb 2018

@majusqa77 Dakujem

grilazka
1. feb 2018

@grilazka Ak mozem este jednu otazku...Zajtra,ked zrusim poberanie RP,tak mame ist hned na zdravotnu a socialnu alebo to mozeme ist az ked mi pride z UP papier o zruseni?

grilazka
1. feb 2018

@majusqa77 To malo byt tebe,haha

majusqa77
1. feb 2018

@grilazka zdravotku by som riesila urcite hned

hobrlovakatka
1. feb 2018

@majusqa77 poradíš mi? Manžel chce 10.2. nastúpiť na MD. Od 12.2. začne pracovať na novú zmluvu, na inej pozícii. Je to tak správne? A nevieš či môže manžel zaniesť moju prefotenú žiadosť o zrušenie RP so svojou žiadosťou o MD na soc. poisťovňu? Rozhodnutie im zanesiem, keď príde. Zoberú mu tú žiadosť?

elka7
2. feb 2018

Ahojte manžel poberá materskú z predchádzajúceho zamestnania a počas nej sa zamestnal v novej firme. Takže by nemal platiť odvody do SP. Mzdová mu povedala že z ich pracovného pomeru ich musí platiť. Tak som to zle pochopila, alebo kde sa to dá jasne vyčítať ?

evittam
2. feb 2018

@elka7 Ty si to pochopila správne. Mzdarka nemá potrebné vedomosti. Plati sa len do SP úrazové poistenie a garancne poistenie. Ak bude odvádzať odvody tak ich potom bude musieť vypýtať spat. Nech si poriadne naštuduje zakony a btw.ona tebe nech preukáže na základe coho tie odvody mieni odvadzat.😉

elka7
2. feb 2018

@evittam Ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď! Škoda že nemám nejaký dôveryhodný článok jej poskytnúť alebo niečo.

evittam
2. feb 2018

@elka7 Ale prečo ty chces nieco poskytovať?!

elka7
2. feb 2018

@evittam Aby to bolo správne a ona nemala prácu naviac. Lenže na základe čoho ich vypýta späť keďže si myslí že ich treba odvádzať, SP sa ozve?

evittam
2. feb 2018

@elka7 Nie, musí opraviť svoju chybu a bude mať oveľa práce naviac.
A prepac, ale ty chces uľahčovať niekomu jeho prácu,za ktorú je platena?!

zuzka56
2. feb 2018

Mohli by ste mi prosim poradit. Rozmyslame, ze muz pojde na MD a bude mat novu PZ s novou prac poziciou, ale v lete maju 2 tyzdnovu odstavku cize dovolenku. Ako sa riesi dovolenka kedze na povodnej zmluve bude na MD a dovolenku cerpat nemoze a z novej zmluvy este nebude mat narok na tolko dni dovolenky. A co s dovolenkou z novej zmluvy tu kedy vycerpa? A ako je to s danovym bonusom, bude si ho moct uplatnit aj na novej PZ? Dakujem za odpoved

evittam
2. feb 2018

@elka7 Mzdárka čo nepozná sociálny zákon a nie je ochotná si ho naštudovať nemá čo robiť na svojom pracovnom mieste.
Otec však môže mať príjem z iného zamestnania, z ktorého materské nepoberá. Napríklad z novo uzatvoreného pracovného pomeru (aj u toho istého zamestnávateľa – pozor, podľa § 50 Zákonníka práce musí ísť o iný druh práce) alebo z dohody, môže si založiť živnosť a pod. V čase, kedy bude poberať materské a bude mať príjem z iného zamestnania, resp. iného pracovnoprávneho vzťahu, sa podľa § 140 ZSP platí do Sociálnej poisťovne len poistné na úrazové poistenie (ktoré platí zamestnávateľ).
§140 Zákona o SP:

§ 140 Vylúčenie povinnosti platiť poistné poistencom a zamestnávateľom

§ 140

Vylúčenie povinnosti platiť poistné poistencom a zamestnávateľom

(1) Zamestnanec, povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba a dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti nie sú povinní platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti

a) v období, počas ktorého sa im poskytuje materské,

b) od prvého dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby uvedenej v § 39 ods. 1 písm. a) alebo potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa uvedené v § 39 ods. 1 písm. b) do skončenia potreby tohto ošetrovania alebo potreby tejto starostlivosti, najdlhšie do desiateho dňa potreby tohto ošetrovania alebo potreby tejto starostlivosti.

c) zrušené od 1.1.2008.

(2) Zamestnanec nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti ani v období, počas ktorého je uznaný za dočasne práceneschopného, v období, počas ktorého sa vypláca rehabilitačné alebo rekvalifikačné, a v období, počas ktorého má ospravedlnenú neprítomnosť v práci z dôvodu jeho účasti na štrajku.

(3) Povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba nie je povinná platiť poistné na nemocenské poistenie a poistné na dôchodkové poistenie ani v období, počas ktorého je uznaná za dočasne práceneschopnú alebo má nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu. 50)

(4) Dobrovoľne nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba, dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti nie je povinná platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti ani v období, počas ktorého sa jej poskytuje nemocenské.

(5) Povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba a dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba nie sú povinné platiť poistenie do rezervného fondu solidarity v období, počas ktorého nie sú povinné platiť poistné na dôchodkové poistenie.

(6) Zamestnávateľ nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie, poistné na garančné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti a poistné do rezervného fondu solidarity v období, počas ktorého jeho zamestnanec nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti.

6) § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov.

35) § 19 ods. 1 písm. n) a § 40 zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

36) Zákon č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

50) § 11 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z.z. o ochrane zdravia ľudí.

61) § 214 až 216 zákona č. 311/2001 Z.z.

elka7
2. feb 2018

@evittam máš pravdu, tak toto jej pošlem. Ďakujem ešte raz!!

elka7
2. feb 2018

@elka7 teda ten § 140 😉

evittam
2. feb 2018

@elka7 Ako chces. Ja by som jej len povedala nech si poriadne naštuduje zakon o SP-je to jej práca.😉