Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@grilazka ahoj, mňa si sa síce nepýtala,ale ja som tiež bola až keď mi prišiel papier o odňatí RP a nebol žiaden problém. Pani si vypýtala kópiu rozhodnutia o odňatí, vyplnila som tlačivo a bolo vybavené. Jedine na čo má upozornila,že dieťa v tomto prípade môže byť v škôlke len 4 hodiny a akúkoľvek zmenu mám hlásiť.
Mohli by ste mi prosim poradit. Rozmyslame, ze muz pojde na MD a bude mat novu PZ s novou prac poziciou, ale v lete maju 2 tyzdnovu odstavku cize dovolenku. Ako sa riesi dovolenka kedze na povodnej zmluve bude na MD a dovolenku cerpat nemoze a z novej zmluvy este nebude mat narok na tolko dni dovolenky. A co s dovolenkou z novej zmluvy tu kedy vycerpa? A ako je to s danovym bonusom, bude si ho moct uplatnit aj na novej PZ? Dakujem za odpoved
@evittam vies mi prosim poradit, dakujem
Ahojte.
Manžel ide od 2.3. na MD.Všetko nám je jasné,len nevieme od akého dátumu by mal mať novú pracovnú zmluvu?
Ďakujem.
@evittam
Prosím ťa,chcem sa spýtať.Písala som vyššie,ale nikto nereaguje.Muž nastupuje od 2.3.na MD.Len nevie ako v robote.Má dohodnuté,že bude mať druhú prac.zmluvu s inou pozíciou,ale nevie od akého dátumu ju treba dať.A ďalšia vec,tá zmluva musí byť na dohodu alebo...?Je tam nejaký obmedzený počet odpracovaných hodín alebo platové obmedzenie?
Veľmi pekne ďakujem.
Ahojtr ak je mm na MD od 5.2 a cca od 15.2nastupuje spet do prace na novu zmluvu moze ist mala do jasly?
Ahojte potrebujem poradiť. Manžel si podal daňove priznanie s tým že si chce dať znižiť daň na mňa ako manželku alebo tak nejako. Potreboval papiere zo socialky kvôli MD a z UP kvôli RD to všetko odovzdal, ale ekonomka od neho chce nejaké potvrdenie že som bola evidovana na UP ako že som na rodičaku aj keď mi ho nevyplacali nakoľko on bol na MD. Čo si mám pýtať na UP? Ďakujem snaď som to napisala zrozumitelne
@evittam ahoj.. takze ked je muz szco na MD a ja som na neplatenej RD tak si nabuduci rok za tento cas nebude moct uplatnit nic.. ale keby sa ja teraz nahlasim na urad? tak by si mohol uplatnit za cely rok a nevadi ze by si uplatnoval aj za cas svojej MD ?? snad som to dobre napisala
ako dlho trvá kým mi príde potvrdenie o výpočte materskej ? žiadosť šla pred 2 týždňami. ďakujem
@emkei pokial viem maju na to 60dni. Ale peniaze casto pridu skor ako samotne rozhodnutie 😉
@emkei Ako pise
@evittam
@lenkafirka1 a ked muz nastupuje od 2.3 a maju na to 60 dni,tak prva “materska” by mala prist v aprili a to pride?lebo ak by neprisla,tak by som zostala bez prijmu,kedze to bude namiesto mojho rodicaku;(

@majusqa77 Ahoj,tak dnes som pozastavila poberanie rodicovskeho prispevku.Isla som sa prehlasit na zdravotku ako osoba starajuca sa o dieta do 6 r. a pani mi povedala,ze nevie od kedy ma ma prehlasit,tak ze mozem prist az s tym papierom z UP.Som sa jej pytala ci nevadi,ze ked pridem az o mesiac,a ona ze nie.Len baby tu pisu,ze do 8 dni musim hlasit zmeny,tak teraz neviem.