Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@nivea777 dobre potom..som kludnejsia🙂 odnesieme na socialku buduci tyzddn. Este sa musime popytat kedy stopnut platenie odvodov. Szco nemusi platit odvody do socialky a co zdravotnymi odvodmi nevies nahodou? A kedy pojdes ty na zdravotnu poistovnu? Bojim sa zexeste tam bude zmatok..
@nivea777
Ahoj, mozem sa pripojit. Na zdravotke si sa bola prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r alebo ako samoplatca? Pokial mam iba 1 dieta a na MD pojde muz (nadalej bude pracovat) tak ja si budem platit ZP a pripadne SP tych 28 tyzdnov sama? V tomto mam zmatok ako to realne funguje.
@evittam dokonca ja som sa nemuseli ani ist prihlasovat lebo ze ma eviduju ako studenta.. vraj do 26 rokov neskumaju formu studia.. mimochodom,na evidenciu na urad budu co odo mna potrebovat? Zmluva mi skoncila este minuly rok a par dni na to som isla na MD...potom RD a teraz neplatena RD
@majusqa77 ahoj...prosim ta mozem sa opytat. Na radu tu v skupine som na ziadost o odnatie rodicovskeho dala datum 2.2.2018 a zaniesla na UPSVaR...manzel dal rovnaky datum 2.2.2018 aj ako datum nastupu na MD. Mne odnali rodicak k 1.3.2018...manzelovi rozhodnutie este neprislo. Myslis ze nam to zamietnu kvoli tomu totoznemu datumu? Vieme s tym este dodatocne nieco urobit?
Manzel od 5.2.2018 pracuje na novu zmluvu
@nivea777 prečo si myslis ze nam to neschvalia? Mne prislo rozhodnutie z UPSVaR ze mi odnimaju rodicak k 1.3.2018...manzel nastupil na MD 2.2.2018...je pravda ze rozhodnutie zo socialky nam este neprislo preto som teraz zostala zaskocena. Riadila som sa radami zo skupiny ☹
@slniecko87 tazko povedat. Ale moze sa stat, ze ano, kedze 2.2.mas este ty rodicak
@majusqa77 no tak som zvedava ☹ uz je tu tolko rad ze clovek uz ani nevie, ktora rada je dobra a ktora nie. No budem dufat ze nam to uznaju. Kamaratkinmu muzovi to uznali aj ked mali totozny datum
@majusqa77 a v podstate ja mam rodicak este cely mesiac kedze mi ho odnimaju az od 1.3.2018
Uz som z toho jeleň
@slniecko87 myslím si to pre to lebo nie je možný súbeh a mužovi vzniká nárok na MD až keď ty nepoberas RP a v deň jeho nástupu na MD si ho ešte poberala..ale uvidíš
@slniecko87 mne robí kamarátka na ÚPSVaR, tiež mi ukončila RP 10.2. (to znamená, že žiadam odnať RP od 10.2. čiže 10-tého už nie som na RD) a manžel nastupuje na MD od 10.2. Upozorňovala som ju, že prečo nenapíše 9.2., keď manžel ide 10.2. na MD. Povedala, že takto to má byť. Tak hádam vie čo robí
Ahojte,dnes idem na upsvar podat ziadost na odnatie..takze mam dat nakoniec oba datumy rovnake??a ak ukoncujem k 1.3 tak dostanem este v aprili rodicak,ci mam dat radsej 2.3?a 2.3 aj muz zaroven nastupuje na md
Mamičky poradíte mi , koľko musí dať muž vediet dopredu v zamestávaní že ide na materskú?
A jemu dajú papiere? Alebo stačí ísť na socialku sa nahlásiť? A seba odhlásiť z úradu že poberám rodičovský?
Mamičky neviete náhodou keď otec nastúpi na matersku môže dieta začať chodit do škôlky ?
Výmena s manželom na MD
Baby aké sú podmienky ak by manžel chcel ísť na matersku. Je možné to urobiť tak že dá výpoveď zamestná sa na novú pozíciu s vysokým prijimom na 90 dni(ak som to pochopila dobre) A ja ostanem so starším na RD dá sa? Malého nemôžeme tak ostať? Ja do prace ale nastúpiť nechcem a ani výpoveď nechcem dať.Mala má 4 mesiace a starší 17 mesiacov. Alebo ja budem na neplatenej rodičovskej? Keby sme mali jedno tak by som asi tak vedela ale toto druhé má trosku metie. Ja aj on sme na TP doba neurcita. Ďakujem

@martuska2 neprislo este..som tam bola 2.2 .. ale tiez pride tak ze odnimaju od 1.3..aj na tej ziadosti to tak mam napisane co mu dali