icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
8. feb 2018

@petul13 No, tak to ja neviem kedy ti príde MD, kedy to spracujú.

petul13
8. feb 2018

@nivea777 vlastne ano,teraz ma to napadlo..a ked v aprili este materska nepride,tak v maji doplatia potom ?

nivea777
8. feb 2018

@petul13 doplatia

petul13
8. feb 2018

@nivea777 dakujem 😉

petul13
8. feb 2018

@emkei daj potom vediet,ci ti prisla uz tento mesiac

petul13
8. feb 2018

@emkei myslim €

emkei
8. feb 2018

najbližšie príde materská v Marci, ja som od 5.2.

Chcel som oznámenie doma kvôli tým odvodom, mzdárky totiž chcú potvrdenie o materskej zo SP že som na jednej firme na materskej a na druhej mám zmluvu.

Hádam im dám čestné prehlásenie dokým budem mať papier zo SP. Nechce sa mi ťahať odvody nazad zo SP...

petul13
8. feb 2018

@emkei myslis,ze pride aj ked este nemas potvrdenie?

nivea777
8. feb 2018

@petul13 mne prisli peniaze a vymer mi prisiel az o mesiac

emkei
8. feb 2018

to isté mi povedal aj kolega dnes, najprv dostal prvú materskú až potom prišlo potvrdenie, dohodnem sa s kolegyňami nech neštrajkujú a dajú mi mzdu bez odvodov dám im to dodatočne

majusqa77
8. feb 2018

@emkei a naco im to je? Mne s tym nerobili problem

zuzka56
8. feb 2018

@emkei
Mozem sa opytat ci ste si na novu zmluvu uplatnovali danovy bonus na dieta? Dakujem

emkei
9. feb 2018

@majusqa77 pravda, môžem aj dodatočne

@zuzka56 áno uplatňoval

grilazka
9. feb 2018

Baby,teraz som ostala neista...2.2.som ziadala na UP o prerusenie vyplacania rodic.prispevku.Lebo manzel nastupuje 3.2. na MD.Socialku mame ist vybavovat az ked pride papier z UP o odnati rodicovskeho.A teraz...ked prideme na socialku az v marci(ked pride ten papier)tak uznaju MD od toho 3.2.? 😱

martuska2
9. feb 2018

Vie mi niekto napisať kolko vjde materska z minimalnych odvodov?
Prave mi prislo rozhodnutie o odobrati rodicaku od 1.3, muž nastupuje na MD od 5.2 cize uz je, len musim este odniest to rozhonutie...Kolko ca možme čakať z jeho minimalnyh odvodov SZCO?

grilazka
9. feb 2018

@martuska2 Nam povedali okolo 330€

grilazka
9. feb 2018

.

zuzicka777
9. feb 2018

@grilazka a aké dátumy si napísala do žiadosti na UPSvaR?

zuzicka777
9. feb 2018

a čo všetko si potrebovala k tej žiadosti? Vďaka 🙂

grilazka
9. feb 2018

@zuzicka777 2.2. prerusenie vyplacania rodicovskeho a manzel na MD od 3.2.A vybavovala som to na UP 2.2.

zuzicka777
9. feb 2018

@grilazka takže najskôr bol manžel v SP a potom ty na UP? A aké všetky doklady ste potrebovali? A novú zmluvu už má podpísanú? A tam dal aký termín?

grilazka
9. feb 2018

@zuzicka777 Manzel je SZCO.Najskor som bola na UP a na Socialnu mame prist az vtedy,ked nam pride rozhodnutie z UP.

slniecko87
9. feb 2018

@grilazka my tak isto az na to ze my mame rovnaky den prerušenia RP aj nastupu na MD (2.2.2018 )

grilazka
9. feb 2018

@slniecko87 To asi zle mate,nie?😦Ci my??A uz ste vybavovali nejake papiere na socialke,zdravotke?Ci tiez az potom vam kazali?

slniecko87
10. feb 2018

@grilazka nemusíte to mať zle...mne to takto poradili tu v skupine tak som dala rovnaky datum. Ja som bola najprv na UPSVaR a teraz mi prišlo rozhodnutie a to manžel odniesol na socialku, ale ziadost tam mal odkedy ja tu moju na UPSVaR

nivea777
10. feb 2018

@slniecko87 ako on môže nastúpiť na MD 2.2 keď ty si ešte bola 2.2 na rodicaku...To sa neda

nivea777
10. feb 2018

@grilazka my mame 4.2 odňatie a 5.2 nástup na MD.. všetky ženy to tak robia , nemôže by v jeden deň aj aj

grilazka
10. feb 2018

@nivea777 Tak super.Len som sa zlakla,ked mi @slniecko87 napisalo inak.Ale tak im to asi uznali,ked im uz prislo rozhodnutie a boli papiere zaniest na socialke.

nivea777
11. feb 2018

@grilazka to že jej prišlo rozhodnutie o odňatí z upsvar neznamená že jej to na SP schvália.. Pravdepodobne ani neschvália

martuska2
11. feb 2018

@nivea777 a rozhodnutie ti ako orislo? Mame to rovnako ziadaka som ukoncenie 4.2 lebo muz nastupuje 5.w a v rozhodnuti mam ze odnimaju od 1.3 lebo ze sa musi k prvemu nasledujuceho mesiaca