icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

martuska2
13. feb 2018

@nivea777
Mohli by nejake ine mamicky napisat ako im to spravili na zdravotke 🙂 lebo sme tu viacere s tym istym datumom a 2rozne pristupy

silvia1201
13. feb 2018

@majusqa77
@evittam

Ahojte, chcem sa spytat a zaroven poradit, kedze ako tak luskam stranku po stranke (este stale nie som na konci 😂 ) , ze ste dost v tejto problematike zbehle 😉 ostatnych zbehlych nevynimajuc
Muz ide na matersku s tym ze bude nadalej pracovat u povodneho zamestnavatela.
Zatial sa dohodli ze uzatvoria novu PZ. Avsak nebolo by vyhodnejsie napr. ponechat povodnu PZ, z ktorej bude manzel poberat matersku a uzatvorit novu PZ na dobu urcitu po dobu poberania materskej a po skonceni materskej sa vratit k povodnej PZ? Dohodu nechceme.

Co sa casoveho hladiska tyka - od 2.3. nastupuje manzel na matersku s tym, ze nova PZ bude uzatvorena od 5.3. To znamena, ze by mali povodnu PZ ukoncit k 1.1. a uzatvorit novu k 5.3.? Alebo len jednoducho uzatvoria novu PZ k 5.3.? Kedze sa pise, ze pocas poberania materskej dovolenky nemoze mat prijem, kt. je zaroven vymeriavacim zakladom na materske.
Co dni 2.3. - 4.3. (okrem toho ze od 2.3. muz uz bude na materskej), ako to co najlepsie datumovo a zmluvne poriesit?
Chcela by som mat jasno aj z tohto hladiska (co, ako a kedy), ostatne kroky su mi jasne.

Dakujem velmi pekne za vase rady a tipy 🙂

kaja01
13. feb 2018

@silvia1201 Ak sa so zamestnávateľom dá dohodnúť, tak výhodnejšie je pôvodnú zmluvu nechať, nastúpiť na MD, po tých 3 dňoch spraviť novú pracovnú zmluvu na dobu určitú. Dni 2-4.3 by bol na materskej a nebol by v práci, snáď firma zatiaľ nepadne na hubu.

majusqa77
14. feb 2018

@silvia1201 kde si vzala, ze treba povodnu zmluvu ukoncit? Jasne, ze je najlepsie ak trva a nastupuje sa z nej riadne na md

nivea777
14. feb 2018

@martuska2 mne to dáva takto logiku keďže keď muž je na MD za mňa nikto neplatí .. keby ti aj prišiel nedoplatok,tých 54 nie je až taká hrozná suma

lummis
14. feb 2018

@gabi24 ak vam zamietli prvy pokus, tak vam pravdepodobne zamietnu aj tento - budu argumentovat tym ze k prebratiu dietata do starostlivosti otca doslo uz od toho prveho pokusu a teda ziadost posudzuju vzdy k tomu prvemu terminu. Prajem pevne nervy so sk uradnikmi

gabi24
14. feb 2018

@lummis to fakt, no skusit to skusime, ked sa naskytla prilezitost

nivea777
14. feb 2018

@gabi24 tiez si myslim ze mu to zamietnu keďže na to isté dieťa mu uz raz zamietli materskú.. to máš tak aj pri ženách..ale vyskusajte

limetka713
14. feb 2018

@martuska2 ahoj.ja mam doveru.zrusila som RP k 2.1. s tym ze od 3.1. muz nastupuje na MD. Nasledne som bola na zdravotke.tam mi povedali ze mam prist az ked budem mat rozhodnutie.to som dostala okolo 28.1. A sla som s nim do dovery tam si to okopcili a zapisali do systemu ze som od 3.1. na RD do 6 rokov dietata. Oni ked som tam bola prvykrat tak mi povedali ze to zaeviduju spatne. Na rozhodnuti z upsvar mam ze od 1.3. ukoncuju vyplacanie lebo oni to rataju za cely mesiac.

martuska2
14. feb 2018

@limetka713 vyborne, co pobocka to inak robia?

jaya47
14. feb 2018

@martuska2 U nas manzel nastupil na matersku 10.2. Ja som na upsvare ziadala o odnatie RP, pretoze manzel nastupuje na matersku 10.2. (takto to bolo na tlacive). Rozhodnutie neprichadzalo, tak som dnes bola na upsvar, dali mi papier, ze do 28.2. poberam matersku a s tym som bola v zdravotke, kde ma prihlasuju k 1.3. . S tym, ze povodne som bola v zdravotke iba s tou ziadostou z upsvaru a poslali ma domov, ze potrebuju az rozhodnutie, aby vedeli spravny datum.

Takze teda u nas zdravotka az 1.3., teda od nasledujuceho mesiaca.

silvia1201
14. feb 2018

@majusqa77 - ano, mas veru pravdu, ved ta moze kludne bezat, z tej bude poberat matersku 🙂 som si to akosi neuvedomila 🙈 az moc nad tym premyslam 😂

@kaja01 - dakujem velmi pekne 🙂 nakoniec to spravia tak, ze povodna PZ, z ktorej pojde muz na matersku ostava a uzatvori sa nova PZ - kedze aj tak ma menit poziciu.

chcem sa este spytat dievcata ohladom mojho dochodkoveho poistenia v SP. Ako som citala a vyrozumela, tak len jeden z nas moze byt poistencom statu v case manzelovho poberania materskej (ak spravne rozumiem vacsinou ostava ten kto sa ako prvy prihlasil). Ja som sa po skonceni materskej a pri nastupe na rodicovsku dovolenku prihlasovala do socialky ako poistenec statu. Cize sa mozem/by som sa mohla odhlasit v manzelov prospech. Ale mozem sa pripadne poistit ako dobrovolny platca? Ze by som si platila nemocenske, dochodkove, prip. urazove (aspon minimalne) po dobu kym muz bude poberat materske?

Dakujem velmi pekne 🙂

majusqa77
14. feb 2018

@silvia1201 on bude poisteny ako zamestnanec na md. ty mozes byt poistenec statu. az v pripade, ze by poberal rp a ty si doma moze byt iba jeden z vas

silvia1201
14. feb 2018

@majusqa77 super Majusqa, dakujem velmi pekne 🙂 takze socialku nemusim riesit. Toto mi totiz tiez trosku vrtalo v hlave.

nivea777
15. feb 2018

Manzel bol zaniest rozhodnutie z upsvar a povedali mu,že hento mu nevezmú a potrebujú z upsvar nejaký ústrižok kde je napísané odkedy dokedy som poberala rodicovsky prispevok..vraj to maju takto po novom

petul13
15. feb 2018

@nivea777 to aby sa ludia nenudili nahodou,ked uz konecne mas vsetky podklady,tak treba nejake nove..ale nam napisala pani zo soc.,ze potrebuju potvrdenie o zruseni rodicaku,tak hadam sa to nezmeni za mesiac..teda aspon tu v Ba

nivea777
15. feb 2018

@petul13 to bude asi tiez to iste co chce od nas.. lebo tiez to tak nejak nazvala

petul13
15. feb 2018

@nivea777 takze to rozhodnutie na co sa caka mesiac im netreba?staci iba potvrdenie,ze ho zrusili?

nivea777
15. feb 2018

@petul13 muzovi povedali ze oni hento nechcu..ale mozno u vas maju ine poziadavky.. ja som bola 2.2 poziadat a 13.2 som to uz mala doma takze ani nie 2 tyzdne

petul13
15. feb 2018

@nivea777 tak sa nechame prekvapit..od nas este chcu potvrdenie,ze muz nepobera rodicak,tak si asi aj ja rovno vypytam potvrdenie teda

nivea777
15. feb 2018

@petul13 to nechceli len sme spisovali cestne prehlasenie ze nic nepoberame

lenkafirka1
15. feb 2018

Dakujem babeny este raz za pomoc 😉 dnes prisla prva materska 👍

niki415
16. feb 2018

@daniela89 zo zákona minimálne mesiac pred nastupom

daniela89
16. feb 2018

Prosím vás nevie niekto ale mal skúsenosť keď orec ide na matersku ci môže dieta nastúpiť do skolky?

evittam
17. feb 2018
martuska2
17. feb 2018

Tak mam odpoved z dovery..manzel je na md od 5.2 a mne odnali rodicak ku 1.3 a na zdrzvitke zapisali od 1.3 nie odkecy je muz na materskej. Uff odlahlo mi

po preverení Vašej požiadavky Vás informujeme, že ako poberateľku rodičovského príspevku sme Vás evidujeme do 28.02.2018. Od 1.3.2018 za Vás poistné bude rovnako platiť štátu - ako za osobu, ktorá sa celodenne stará o dieťa do 6 rokov.

Nakoľko máte všetky obdobia pokryté platiteľmi poistného, nemáme Vám ako účtovať nedoplatok na poistnom.

grilazka
17. feb 2018

@martuska2 Supeeer🙌 Takze to mame v poriadku.Dakujem,ze si dala vediet.Ahoj.

jannybond
19. feb 2018

Prosim Vas o radu, uz som zufala ... muzovi v praci stale vravia ze ja pocas jeho md musim byt evidovana ako nezamestnana alebo ako dobrovolne nezamestnana si platit zdravotku. (Na tych par tyzdnov sa ja nemam kde zamestnat a muz chce popri md robit na novu zmluvu a poziciu u rovnakeho zamestnavatela). Vraj prihlasit sa v zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov sa nemozem lebo mame len jedno dieta a na to bude muz poberat materske a cestne obaja v sp prehlasime ze o dieta sa stara otec, teda ja nemozem byt v zdravotke evidovana ze sa staram o dieta ked som prehlasila ze sa o to nase dieta stara muz. Vraj to v sp kontroluju a davaju za to postih ze treba materske vratit. Neviem im argumentovat, neviem ci maju pravdu oni ci ja, toho ze materske budeme musiet vratit sa bojim .... muz chcel ist na md vo februari ale dokedy nebudem vediet co so mnou tak to odkladame .... prosiiiiiiim poradte ... dakujem velmi 😉

candies
19. feb 2018

@jannybond nemusíš!!! V zdravotnej poisťovni sa nedaj odbiť je medzera v zákone... povedz im že podľa paragrafu 11 zákonníka práce si v očiach zákona matka ktorá sa spolu s otcom bude starať o dieta! Máš narok na to aby ti platili zdravotné poistia ta ako ženu ktorá sa stará o dieta do 6 rokov ... mna takto v unione chceli odbiť nedala som sa! Vezmi si rodný list 🙂 mame tiež len jedno dieta tiež mi vraveli že má tak nepoistia ale poistia 🙂) musia!!!!! Len sa nenechaj odbiť naozaj

zalka
19. feb 2018

@jannybond prečo trápi v mužovej práci čo bude s tebou? oni tvoju zmluvu vidieť nemusia, ty s nimi nič nemáš ... nech sa starajú do seba