Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@zalka oni to myslia akoze v dobrom, ze aby sme z toho nemali v socialke problem a materske vracat .... tak neviem ci sa musim evidovat na upsvar alebo netreba ...
@candies ano v zdravotke problem nemaju ... muzova personalistka sa boji ze v socialke by s tym mohol byt problem ked ja prehlasim ze som dala dieta do starostlivosti muzovi a budem doma bez evidencie na upsvar a ako osoba starajuca sa o dieta v zdravotke ... teda je zrejme ze sa o to dieta staram nadalej ja ... vraj socialka si vie zistit co potrebuje z upsvar aj zp a vraj tento rok sprisnili na toto kontroly ... tak ja mam z toho hlavu ako melon, neviem co s tym
@majusqa77 nevies nahodou prosim ta mi poradit? Dakujem!
Baby moze byt zmena na zmluve (aby mohol muz poberat matersku le choit do prace) aj zmena z doby urcitej na dobu neurcitu?
Caute,tak ja len info..ze 12.2 som podavala ziadost o zrusenie rodicaku a dnes uz aj prislo rozhodnutie
ahojte, dnes prišlo kladné vyrozumenie zo SP, v Marci čakám prvú "otcovskú". Žiadal som 24.1. pričom to ešte posielali do inej pobočky... ďakujem za všetky rady
@petul13 super a kedy sa chystáš do sociálky, ja som dnes podala žiadosť o odňatie, potom som volala do sociálky ci im môžme doniesť podklady s kópiou žiadosti a pani sa veľmi čudovala prečo to tak skoro riešim ze to je zavčasu, ze ako to ze mi vôbec prijali žiadosť na zrušenie rodičaku...... No zaskočila ma............. manžel inak nastupuje od 5.3 a tvoj?
Ahojte, vybojovala som si odnatie rod.prispevku od 2.3, takze dostanem RP aj za marec 🙂 kedy teraz ma manzel poziadat o matersku, tiez od 2.3 ? Stara zmluva na ktoru teraz pracuje mu bude koncit 28.2, alebo moze aj 1.3 a novu mu ten isty zamestnavatel vystavi na novu prac.poziciu a pod inou jeho firmou napr.s datumom 3.3, bude to tak ok? Chceme vyuzit poziadat o md otca v ochrannej lehote, aj ked si budeme musiet den, ci dva dni doplatit odvody do ZP. Poradte prosim najlepsie, aky datum dat na ziadost a kedy datovat novu zmluvu
Prosim idem sa na zdravotke prehlasiť s osoby starajucej sa o dieťa do 6 r. na osobu poberajucu RP čo k tomu potrebujem ? Na info linku sa mi nepodarilo dovolať. Dakujem
@majusqa77 prepač, neuvedomila som si to že tu otazku nevidiš tak pisem ti to ešte raz .... muz chcel ist na md vo februari ale dokedy nebudem vediet co so mnou tak to odkladame ... plan bol že on si požiada o materske, a o par dni uzavrie novu pracovnu zmluvu na novu inu poziciu, ja by som sa len v zdravotke prihlasla že som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, na upsvar by som registrovana nebola, len by som si dala zastavit rodičak, ale okrem toho by som tam nič neriešila ... v zdravotke problem nerobia, len sa obavam (a aj muža na to v jeho praci upozornili) že ked nam socialka prizna materske a nasledne zisti že ja nie som na upsvar evidovana ako nezamestnana a na zdravotke som ako osoba starajuca sa o dieta tak to vyhodnotia ako porušenie podmienok poberania materskeho, kedže som prehlasila že o naše jedine dieta sa stara muž ale evidentne to tak v skutočnosti nie je ... no hadam som to vysvetlila dobre, ... vieš mi prosim poradit? dakujem
@jannybond a ty si zamestnana ,myslim tym,ze si na rodicovskej ale mas zamestnavatela?u neho si vedena na rodicovskej dovolenke..a to,ze nechces poberat rodicovsky prispevok je tvoja vec,ty sa ho dobrovolne vlastne vzdavas,lebo ved nikde nie je pisane ze ho poberat musis..a s tym staranim dieta,ja som citala toho pana Mihala a tam pisu,ze nikde v zakone nieje napisane,ze o dieta sa nemozu starat obaja rodicia
@petul13 nie nemam zamestnavatela, ... no sice v zakone to nikde nie je, lenže so žiadostou o materske davame cestne prehlasenie že davam dieta do starostlivosti mužovi ... a kedže ja na upsvar sa nebudem evidovat ako nezamestnana a na zdravotke sa nahlasim ako osoba starajuca sa o dieta tak sa to začina nejako vzajomne vylučovat .. a ešte do toho aj muž bude popri md pracovat ... tak ja mam pocit že každemu v tej socialke bude jasne že o dieta sa staram ja a nie muž, a nakoniec bude treba vratit prijate materske, ... teda naozaj sa nemaju o aky zakon opriet aby to materske v takomto pripade odňali?
@majusqa77

@jannybond a ešte jedna vec manzel nech ide na materskú k inému dnu v mesiaci ako k 1. Tým pádom budeš mat narok na cely rodicovsky za daný mesiac 🙂