icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

petuska311
20. feb 2018

@majusqa77 myslis ze sa nemoze stat nieco take ze budeme musiet vraciat matersku?Kedze by som vlastne poberala rodicak v case ked bude muz brat matersku aj ked vsetko samozrejme prerusim ako sa ma a potom nanovo poziadam

maciatkolulu
20. feb 2018

@petuska311 ale ty nemozes mat aj rodicak,aj matersku.... inak fajn napad,dovolenka,lazo plazo😂🤣😃 cim dalej tym.viac sa mi paci nasa slovenska mentalita,ale pome vsetci nadavat ako sa nam tu na h.... zije🤣

nivea777
20. feb 2018

@petuska311 ale ty si vlastne nepoberala rodicak v tom case ked by muz bol na MD..

petuska311
20. feb 2018

@maciatkolulu ved to dobre viem ze nemozem ale kazda jedna to tu tak robi aby mala aj rodicak aj matersku v tom mesiaci ze im muzovia nastupuju od 2. V mesiaci az ma matersku..tak neviem co utocis ze lazo plazo keby zo zdravotnych dovodov nasej malej nemame odporucene ist k moru tak toto absolutne neriesim.A bohuzial inak sa muz z roboty neuvolni lebo dovolenku musi cerpat v auguste zatial co ja uz budem uz v robote.Nie kazdy totiz to ma kam dat dieta v lete ked mu ho prijmu do skolky az od septembra. A o financiach uz teda uplne pomlcim lebo take nieco napise len niekto kto o ne nudzu v zivote nemal a nemusi prepocitavat kazde €.Odchadzam radsej z diskusie lebo zase sa len potvrdzuje ake tu vedia byt neprijemne zeny..Vdaka zeny za odpovede skusim vymysliet nieco ine este aby sme mali nasho tatina v lete ked bude treba doma.

11lili11
20. feb 2018

Takze v skratke. Stačí ak sa zamestná niekde ( zo začiatku s malou sumou poistného a posledné 3 mes co najviac) a tým pádom vyjde mu pekná materská?
Fotly idu naopak. Od tretej k prvej . Čiže prvá je dole

nivea777
20. feb 2018

@11lili11 ak sa zamestna niekde za malu sumu a potom mu akoze zvysia mzdu tak sa mu to bude priemerovat..musí sa zamestnat za vysokú na 90dni bez pn a ocr.. predtym zrusit živnosť

nivea777
20. feb 2018

@11lili11 podla mna staci tak ako som pisala..kedze si plati odvody tak ma 270 dni NP a uz staci len sa zamestnat za MAX

11lili11
20. feb 2018

@nivea777 musí zrušiť živnosť? Potom tým pádom nemôže robiť v Nemecku.

doriancorvo
20. feb 2018

@nivea777 nám práve mnoho ľudí poradilo tú knihu a zatiaľ aj nám pomohla, aj keď my sme ešte iba v štádiu riešenia, tak uvidíme 🙂

nivea777
20. feb 2018

@11lili11 potom si ju moze otvorit znovu ked uz bude na MD.. alebo mozno by sa dalo ziskat 270dni ako zamestnanec a ziadat o MD zo zamestnania

nivea777
20. feb 2018

@11lili11 aj zo zivnosti

nivea777
20. feb 2018

@doriancorvo on radi ze zena moze poberať rodicak na jedno dieta a muz moze poberat materskú na druhe,co ale nie je možné

11lili11
20. feb 2018

@nivea777 Fuu. No najlepšie bude ak sa o tom poradíme s niekym bližšie. V týchto veciach ja sa vôbec nevyznám.

mytraja3
21. feb 2018

Ahojte chceme aby manzel isiel na matersku v aprili ako mame postupovat a ako s datumami aby nam bolo vyplatene aj a

srnka1122
21. feb 2018

Takze...dnes som bola na upsvar ze si zrusim rodicak. Vraj si mam doma napisat nejake vyhlasenie ze dieta zverujem manzelovi..ok ale my sme planovali ze manzel nastupi na matersku 4.3. a teda ze ja si k 3.3 zrusim rodicak a pani za okienkom ze to sa tak neda ze mam prist az v marci teda az v ten mesiac ktory nastupuje na md. Tak som odtial nasrata odisla ze som sa tam trepala zbytocne a potom mi cestou domov napadlo ze tam pojdemv pondelok a posuniem teda mesiace ze chcem zrusit rodicak k 3.2. A manzel ze chce md k 4.2....Myslite ze takto sa to bude dat??

19katarina
22. feb 2018

Ahojte, neviem ci to tu uz niekto riesil: Je potrebne zamestnavatelovi nahlasit mesiac vopred, ze manzel nastupuje na matersku? Napr. keby mu hrozila vypoved a on by rychlo nastupil na matersku bez toho, aby zamestnavatela upozornil vopred.

majusqa77
22. feb 2018

@19katarina zakonnik prace pise, ze ano.

19katarina
22. feb 2018

@majusqa77 viem, prave preto sa pytam. Ze ci sas tym niekto nestretol v praxi. Potrebuje manzel nejake potvrdenie od zamestnavatela na nejaky formular, ktory sa dava na SP alebo UPSVaR pri vybavovani jeho materskej?

majusqa77
22. feb 2018

@19katarina ano. Ziadost o materske ide cez zamestnavatela (ak pp trva)

19katarina
22. feb 2018

@majusqa77 aha 😕, takze zamestnavatel by teoreticky mohol ziadost odmietnut, kvoli tomu, ze mu to nedal vediet skor

srnka700
22. feb 2018

Ahojte, citam citam, ale jednu vec som sa nedozvedela. Mate niektora skusenost s tym, ze zena je doma na rd bez naroku na prispevok a manzel ide na matersku, pricom robi dalej u toho isteho zamestnavatela, ale ma novu zmluvu na dobu urcitu? Ze zo starej ide na matersku a daju mu dalsiu, kde ma napisanu inu poziciu a je to na dobu urcitu. Manzel je teraz sous chef a dali by mu zmluvu na demichef. S inym platom a na dobu urcitu... Lebo zatial som vzdy videla iba take, ze u ineho zamestnavatela robi alebo ze na dohodu... .Mate niektora takuto skusenost? dakujem

kaja01
22. feb 2018

@srnka700 áno dá sa to takto a je to v poriadku.

januskazv
22. feb 2018

@srnka700 môj muž to tak mal, mal u toho istého zamestnávateľa zmluvu na inú prac. pozíciu a len na obdobie trvania tej MD, potom sa vrátil na starú zmluvu..

srnka700
22. feb 2018

@kaja01 písala si že socialka do toho vrta. Moj manzel tiez chce ist na MM s tym, ze ostane pracovat u toho isteho zamestnavatela ale s inou zmluvou. Lenze, on je teraz zástupca šéfkuchára (sous chef) a dali by mu teda novú zmluvu ako chef departie, s inym platom a na dobu urcitu. Stále však bude robit v kuchyni.. To je problém?
Ďakujem.

srnka700
22. feb 2018

@januskazv Ďakujem. A mal iné pracovné zaradenie? Lebo ide o to, že manžel by síce mal inú pozíciu, ale stále je to v podstate kuchár. Čize tá náplň práce je plus mínus rovnaka...

srnka700
22. feb 2018

@kaja01 dakujem. A nevadí teda, že to bude v podstate rovnaká náplň práce? lebo stále je to kuchár. akurát v nejakých veciach sa to líši..

januskazv
22. feb 2018

@srnka700 v postate robil to isté, len tomu dali iný názov..a nikto novú zmluvu neriešil..ale to bolo ešte minulý rok, neviem čo teraz rieši sociálka aktuálne..

srnka700
22. feb 2018

@januskazv No zákon sa v tomto nemenil, len sociálke to zjavne vadí, lebo mne výhraže odpísali na moju otázku, že môžu, ale že to budú prešetrovať... Zjavne to už viacej ľudí využíva a oni sa do toho nemajú ako obuť, tak sa rovno vyhrážajú... :D Predpokladám, že čoskoro ten zákon zmenia. Ale kým je to takto, tak holt smola.. sú ľudia, ktorí na to prídu a využijú to. Veď sú to naše peniaze, čo sme si odviedli..

srnka700
22. feb 2018

@januskazv Presne to by bol aj náš prípad

sasesoe
22. feb 2018

@majusqa77
@evittam
@zalka

Ahojte v prvom rade velka vdaka za vasu ochotu a rady. Uz som vela vycitala, ale predsa nie som si uplne ista... mame 2 deti. Starsia bude mat 3r 26.7.17, s mladsim koncim md 24.2.18. Manzel je zamestnany - isiel by na novu zmluvu (maju vo firme viac takychto tak verim ze bude to ok, ustny suhlas uz ma).
Cize: 26.2.18 mozem ziadat zo SP potvrdenie o ukonceni MD (24.2 je sobota). Potom UPSVaR sa prihlasim na RD a tieto potvdrenia dam aj mojmu zamestnavatelovi (som na TP). Cize budem na Rodicovskej dovolenke -

OTazka1 - s mladsim?

Od marca by siel muz na MD so starsou. Dajme tomu od 2.3. Cize zase najskor na UPSVaR ziadost o odnatie rod.prispevku + papier o prebrati starostlivosti + RL odniest do SP -

OTazka2: musi to odniest 2.3.2018 alebo moze aj neskor? - kedze nebudeme mat potvrddnie o odnati rp len tu ziadost. (A kazdy mame este TP v inom kraji.)

Potom 2dni pauza, cize od 5.3.2018 moze podpisat novu zmluvu na inu poziciu u toho isteho zamestnavatela (manzel). (V praci mu spominali ze mozno aj 2tyzdne nechat pauzu pre istotu...)

OTazka 3 - su tam nejake obmedzenia v prijme al pocte hodin al v niecom?

OT.4. Ja sa potom musim ist nahlasit do ZP?

OT.5. Musim este nieco hlasit ja mojmu zamestnavatelovi o tom, ze uz nepoberam rp a manzel je na md? (Predpokladam, ze nie, iba prechod z MD na RD,ci?)

A potom co dalej? Tu uz mam same otazky...
26.7.2018 bude mat starsia 3r cize mu skonci MD pre starsiu, isiel by "hned" aj s mladsim, alebo si moze urobit tyzden "prestavku" vybrat napr dovolenku ja sa nahlasim na RD a on potom zase na MD od 2.8. 2018?

Toto uz vobec netusim, ze ako. Mozem byt ja potom so starsou ako osoba starajuca sa o dieta do 6r a mozeme ju dat do skolky na max 4hodiny? (Pripadne radsej do skolky az po skonceni manzelovej md ked ja budem zase na RD?) Alebo starsiu uz do toho nekomplikovat a budeme obaja s mladsim - on na RD poberajuc MD a ja ako osoba starajuca sa o dieta do 6r? (Skolku chcem hlavne kvoli nej, potrebuje kolektiv..)

A co ak by som pocas tohto obdobia al az zase na RD zase otehotnela - budem mat narok na MD? (Uz tu pisali ze vraj ano, ale pre istotu chcem vediet dalsi nazor).

Dakujem velmi pekne