Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@petuska311 ale ty nemozes mat aj rodicak,aj matersku.... inak fajn napad,dovolenka,lazo plazo😂🤣😃 cim dalej tym.viac sa mi paci nasa slovenska mentalita,ale pome vsetci nadavat ako sa nam tu na h.... zije🤣
@petuska311 ale ty si vlastne nepoberala rodicak v tom case ked by muz bol na MD..
@maciatkolulu ved to dobre viem ze nemozem ale kazda jedna to tu tak robi aby mala aj rodicak aj matersku v tom mesiaci ze im muzovia nastupuju od 2. V mesiaci az ma matersku..tak neviem co utocis ze lazo plazo keby zo zdravotnych dovodov nasej malej nemame odporucene ist k moru tak toto absolutne neriesim.A bohuzial inak sa muz z roboty neuvolni lebo dovolenku musi cerpat v auguste zatial co ja uz budem uz v robote.Nie kazdy totiz to ma kam dat dieta v lete ked mu ho prijmu do skolky az od septembra. A o financiach uz teda uplne pomlcim lebo take nieco napise len niekto kto o ne nudzu v zivote nemal a nemusi prepocitavat kazde €.Odchadzam radsej z diskusie lebo zase sa len potvrdzuje ake tu vedia byt neprijemne zeny..Vdaka zeny za odpovede skusim vymysliet nieco ine este aby sme mali nasho tatina v lete ked bude treba doma.
@nivea777 nám práve mnoho ľudí poradilo tú knihu a zatiaľ aj nám pomohla, aj keď my sme ešte iba v štádiu riešenia, tak uvidíme 🙂
@doriancorvo on radi ze zena moze poberať rodicak na jedno dieta a muz moze poberat materskú na druhe,co ale nie je možné
Ahojte chceme aby manzel isiel na matersku v aprili ako mame postupovat a ako s datumami aby nam bolo vyplatene aj a
Takze...dnes som bola na upsvar ze si zrusim rodicak. Vraj si mam doma napisat nejake vyhlasenie ze dieta zverujem manzelovi..ok ale my sme planovali ze manzel nastupi na matersku 4.3. a teda ze ja si k 3.3 zrusim rodicak a pani za okienkom ze to sa tak neda ze mam prist az v marci teda az v ten mesiac ktory nastupuje na md. Tak som odtial nasrata odisla ze som sa tam trepala zbytocne a potom mi cestou domov napadlo ze tam pojdemv pondelok a posuniem teda mesiace ze chcem zrusit rodicak k 3.2. A manzel ze chce md k 4.2....Myslite ze takto sa to bude dat??
Ahojte, neviem ci to tu uz niekto riesil: Je potrebne zamestnavatelovi nahlasit mesiac vopred, ze manzel nastupuje na matersku? Napr. keby mu hrozila vypoved a on by rychlo nastupil na matersku bez toho, aby zamestnavatela upozornil vopred.
@19katarina zakonnik prace pise, ze ano.
@majusqa77 viem, prave preto sa pytam. Ze ci sas tym niekto nestretol v praxi. Potrebuje manzel nejake potvrdenie od zamestnavatela na nejaky formular, ktory sa dava na SP alebo UPSVaR pri vybavovani jeho materskej?
@19katarina ano. Ziadost o materske ide cez zamestnavatela (ak pp trva)
@majusqa77 aha 😕, takze zamestnavatel by teoreticky mohol ziadost odmietnut, kvoli tomu, ze mu to nedal vediet skor
Ahojte, citam citam, ale jednu vec som sa nedozvedela. Mate niektora skusenost s tym, ze zena je doma na rd bez naroku na prispevok a manzel ide na matersku, pricom robi dalej u toho isteho zamestnavatela, ale ma novu zmluvu na dobu urcitu? Ze zo starej ide na matersku a daju mu dalsiu, kde ma napisanu inu poziciu a je to na dobu urcitu. Manzel je teraz sous chef a dali by mu zmluvu na demichef. S inym platom a na dobu urcitu... Lebo zatial som vzdy videla iba take, ze u ineho zamestnavatela robi alebo ze na dohodu... .Mate niektora takuto skusenost? dakujem
@kaja01 písala si že socialka do toho vrta. Moj manzel tiez chce ist na MM s tym, ze ostane pracovat u toho isteho zamestnavatela ale s inou zmluvou. Lenze, on je teraz zástupca šéfkuchára (sous chef) a dali by mu teda novú zmluvu ako chef departie, s inym platom a na dobu urcitu. Stále však bude robit v kuchyni.. To je problém?
Ďakujem.
@januskazv No zákon sa v tomto nemenil, len sociálke to zjavne vadí, lebo mne výhraže odpísali na moju otázku, že môžu, ale že to budú prešetrovať... Zjavne to už viacej ľudí využíva a oni sa do toho nemajú ako obuť, tak sa rovno vyhrážajú... :D Predpokladám, že čoskoro ten zákon zmenia. Ale kým je to takto, tak holt smola.. sú ľudia, ktorí na to prídu a využijú to. Veď sú to naše peniaze, čo sme si odviedli..
Ahojte v prvom rade velka vdaka za vasu ochotu a rady. Uz som vela vycitala, ale predsa nie som si uplne ista... mame 2 deti. Starsia bude mat 3r 26.7.17, s mladsim koncim md 24.2.18. Manzel je zamestnany - isiel by na novu zmluvu (maju vo firme viac takychto tak verim ze bude to ok, ustny suhlas uz ma).
Cize: 26.2.18 mozem ziadat zo SP potvrdenie o ukonceni MD (24.2 je sobota). Potom UPSVaR sa prihlasim na RD a tieto potvdrenia dam aj mojmu zamestnavatelovi (som na TP). Cize budem na Rodicovskej dovolenke -
OTazka1 - s mladsim?
Od marca by siel muz na MD so starsou. Dajme tomu od 2.3. Cize zase najskor na UPSVaR ziadost o odnatie rod.prispevku + papier o prebrati starostlivosti + RL odniest do SP -
OTazka2: musi to odniest 2.3.2018 alebo moze aj neskor? - kedze nebudeme mat potvrddnie o odnati rp len tu ziadost. (A kazdy mame este TP v inom kraji.)
Potom 2dni pauza, cize od 5.3.2018 moze podpisat novu zmluvu na inu poziciu u toho isteho zamestnavatela (manzel). (V praci mu spominali ze mozno aj 2tyzdne nechat pauzu pre istotu...)
OTazka 3 - su tam nejake obmedzenia v prijme al pocte hodin al v niecom?
OT.4. Ja sa potom musim ist nahlasit do ZP?
OT.5. Musim este nieco hlasit ja mojmu zamestnavatelovi o tom, ze uz nepoberam rp a manzel je na md? (Predpokladam, ze nie, iba prechod z MD na RD,ci?)
A potom co dalej? Tu uz mam same otazky...
26.7.2018 bude mat starsia 3r cize mu skonci MD pre starsiu, isiel by "hned" aj s mladsim, alebo si moze urobit tyzden "prestavku" vybrat napr dovolenku ja sa nahlasim na RD a on potom zase na MD od 2.8. 2018?
Toto uz vobec netusim, ze ako. Mozem byt ja potom so starsou ako osoba starajuca sa o dieta do 6r a mozeme ju dat do skolky na max 4hodiny? (Pripadne radsej do skolky az po skonceni manzelovej md ked ja budem zase na RD?) Alebo starsiu uz do toho nekomplikovat a budeme obaja s mladsim - on na RD poberajuc MD a ja ako osoba starajuca sa o dieta do 6r? (Skolku chcem hlavne kvoli nej, potrebuje kolektiv..)
A co ak by som pocas tohto obdobia al az zase na RD zase otehotnela - budem mat narok na MD? (Uz tu pisali ze vraj ano, ale pre istotu chcem vediet dalsi nazor).
Dakujem velmi pekne

@majusqa77 myslis ze sa nemoze stat nieco take ze budeme musiet vraciat matersku?Kedze by som vlastne poberala rodicak v case ked bude muz brat matersku aj ked vsetko samozrejme prerusim ako sa ma a potom nanovo poziadam