icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

srnka700
22. feb 2018

@sasesoe Super príspevok, z tohto som sa aj celkom dost dozvedela. a som zvedava veru na tie odpovede. Diky.

19katarina
22. feb 2018

Prosim vas o nazor na tento postup: manzel by siel pondelok do socialky a vzal Ziadost o materske (az som spravne pochopila, je to nezavazny formular) 1.3. by ho vzal zamestnavatelovi na potvrdenie s tym, ze na matersku nastupuje 5.3. Kedze zamestnavatel nevie, ze chce ist manzel na matersku, mohol by mat problem s potvrdenim. Manzel by mal v priebehu marca nastupit do noveho zamestnania. Idealne by bolo nastupit 12.3. To sa este maju presne dohodnut. V pripade, ak mu aktualny zamestnavatel nepotvrdi ziadost o materske tak by manzel dal ziadost o ukoncenie pp dohodou k 11.3. alebo ku dnu, kedy pojde na matersku 5.3., prip. 3xA. Platila by 7 dnova ochranna doba a mohol by aj tak ziadat o matersku?
Chceli by sme dosiahnut plynuly prechod od jedneho zamestnavatela k druhemu, a ak sa da s vyuzitim cerpania materskej.
Dakujem moc za vase rady.

nivea777
22. feb 2018

@19katarina bolo by to mozne len ci zamestnávateľ bude suhlasit s ukoncenim PP dohodou..

19katarina
22. feb 2018

@nivea777 ak nebude, tak zostane doma a 3 absencie a potom by mu dali hrube porusenie a vypoved.

nivea777
22. feb 2018

@19katarina lahko si to predstavujes..moze mu to viac uškodiť ako prilepšiť.. moze od neho vyžadovať kompenzaciu

kaja01
22. feb 2018

@19katarina Akonáhle Bude mať absencie tak to zamestnávateľ hlási sociálnej poisťovni a prerušuje sa mu poistenie.

evittam
22. feb 2018

@19katarina Myslíš, že je to také jednoduché?!

19katarina
22. feb 2018

To som teda netusila, takze zasa sa to komplikuje. Dakujem za info baby. Tak uz neviem, ako to plynulo urobit.

nadula01
22. feb 2018

@19katarina a ktorý deň konci v práci? Nechajte si tam par dni na materskú a do nového zamestnania nech nastúpi potom

19katarina
22. feb 2018

@nadula01 on este nekonci, keby mu akceptuju tu matersku, tak by ani neskoncil. Iba by zostal na materskej.

nadula01
22. feb 2018

@19katarina ved si písala ze 12.3 by mal nastúpiť do novej práce

mytraja3
22. feb 2018

Baby alp to urobit aby sme v jeden mesiac dostali aj rodicak aj matersku v aprili by muz mal nastupit

nadula01
22. feb 2018

@mytraja3 dat nejaký dátum aby nebol prvý alebo posledný deň v mesiaci

mytraja3
22. feb 2018

@nadula01 dakukem cize ked chcem aby nastupil k 3.4 ja si mam dat zrusenie rp k 2.4 chaoem dobre ci?

19katarina
22. feb 2018

@nadula01 ano, mal by nastupit v priebehu marca, preto sme to chceli spravit tak, aby to plynulo preslo, ze u stareho pojde na matersku a u noveho by nastupil. Tak sa to nejak snazime vymysliet.

nadula01
22. feb 2018

@19katarina akože bez toho, aby tak výpoved? A po skončení MD bude naspäť? To sa môže?

19katarina
22. feb 2018

@nadula01 moze sa to, potom bude zaujimave ako ukoncime po materskej toho stareho zamestnavatela. Dufam, ze po polroku nebudu chciet, aby sa vratil spat a dohodnu sa na ukonceni.

zuzu21061
22. feb 2018

môže zamestnávateľ odmietnúť pustiť otca na MD, ak áno dá sa to nejako ináč riešiť, aby išiel na MD?

lenkafirka1
22. feb 2018

@zuzu21061 odmietnut nemoze, ak da v stanovenej lehote 30dni pred nastupom vediet zamestnavatelovi.

frankie1212
23. feb 2018

@evittam keďže vidím, že sa v tejto téme slušne vyznás, prosím ťa o kontrolu či správne uvažujem. 8.2. mi skončila materská, manžela plánujem aby na MD nastúpil 3.3. a 5.3. uzavrie zmluvu u druhého zamestnávateľa (je to defacto u rovnakého majiteľa ako má súčasnú zmluvu, ale bude ho vykazovať pod druhou firmou, preto tie datumy-nastup md v sobotu a nová zmluva v pondelok aby v práci nevypadol ale zároveň mal aspoň minimálnu pauzu z pohľadu sp) . Mne skončila počas md zmluva, takže by som sa išla 1.3. zaevidovať na upsvar a požiadam o podporu ( ak mám správne info nemôžem dostať v jednom mesiaci aj rodičak aj podporu, preto upsvar už od 1.3.) za február si požiadam ešte o rodičak. Nemám tam nejaký zadrhel? Ďakujem pekne.

evittam
23. feb 2018
dasiacik
23. feb 2018

@frankie1212
@evittam
To sa moze nastupit na MD v sobotu?

evittam
23. feb 2018

@dasiacik Teoreticky ano, SP pocita kalendárne dni. Ale nestretla som sa s tym, cize lepsie 2.3.
@frankie1212

dasiacik
23. feb 2018

@srnka1122 Ahoj.Uz to mate vybavene?Tiez to ideme riesit od rovnakeho datumu.

dasiacik
23. feb 2018

@evittam Preto sa pytam.My ideme od toho 2.3.Cize,ja si zrusim RP k 1.3.,ak muz chce nastupit na MD 2.3.,vsak?

frankie1212
23. feb 2018

@evittam ok, diky moc.

grilazka
23. feb 2018

Ahoj baby!Dnes prislo zo socialnej,ze manzel moze nastupit na matersku. Tesim sa😁 Na Socialku sme boli papiere zaniest 13.2.Takze rychlovka.

Dakujem vsetkym co pomohli,poradili 👍

Chcem sa este opytat,ze ked manzel SZCO bude na MD,ale stale dalej pracovat,tak by nemal platit odvody.Ci to len vtedy neplati odvody,ked by nemal pocas MD ziaden prijem z podnikania?

nivea777
23. feb 2018

@grilazka zdravotku musí ak bude robiť aj naďalej, sociálku nie..

evittam
23. feb 2018

@nivea777 Nemusi platiť ani ZP ale bude mat nedoplatok pri RZ cize radšej platit nadalej.
@grilazka

nivea777
23. feb 2018

@evittam ja to beriem ako musi kedze tak ci tak si ho to pocka a bude to musiet zaplatiť