icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
24. feb 2018

@candies Ja som nič tak nespravila a o nic som nikoho nepripravila. Akoze nebude subeh-poziada o odnatie RP k 1.4.- cize RP bude mat od do 31.3., muz nemôže nastúpit na MD 2.3., žena ma RP.

candies
24. feb 2018

@evittam odnat rodicak sa dá len k 1. Dnu v mesiaci...

candies
24. feb 2018

@evittam Ok to je hrách o stenu hádzať :D robte ako chcete ....

evittam
24. feb 2018

@candies To je blbost. To tvrdia niektore tetusky na UPSVaR ale nie je to tak. Len sa netreba dat odbit. Kamarat bol nedavno vybavovať-RP zastavený k 5.3., na MD nastupuje 6.3.

evittam
24. feb 2018

@candies Tak,tak aspon teraz máš pravdu.😉

candies
24. feb 2018

@evittam mám pravdu cely čas keby to nemám z vlastnej skusenosti tak som ticho ...

evittam
24. feb 2018

@candies Ok. Cize ty si ziadala o zrusenie RP neskorsim dátumom ako muz nastupil na MD?! A poberali ste dve dávky.....

candies
24. feb 2018

@evittam nepoberali sme dve dávky ja som dostala rodicak za ten týždeň vo februári a muž materskú od 9.2. ... veď toto pochopí aj malé dieta čo sa ti tu snažím vysvetlit
Ty si poziadas o zrušenie k 1. Dnu ďalšieho mesiaca preto že máš narok na rodicak aj z predchádzajúci mesiac chapes ?

evittam
24. feb 2018

@candies Takze ty tu este aj zavadzas, že stačí ziadost k 1.3. a sama si dala ziadost skor. Pekny dokaz to tvoje rozhodnutie o tom čo píšem.😉

majusqa77
24. feb 2018

@candies nemozes poziadat o zrusenie k 1. Ak by si nemala v odovodneni, ze koli tomu, ze muz nastupuje od 9.2.na md, tak mu materske nepriznaju

evittam
24. feb 2018

@candies Odpisala som ti v IP. Proste tu zavadzas. Plati co pisem. To,ze v rozhodnutí je odnatie od 1.3.je v poriadku-je to uradna formalita lebo RP sa vyplaca za cely mesiac preto je to tak. Už chápeš? Konecne?

evittam
24. feb 2018

@candies Nehnevaj sa ale jediná čo nepochopila si ty - tak ty tu dávaš rady aby žiadala o pozastavenie až 1.4. ak muž nastupuje na MD 2.3. a ty sama si dávala žiadosť 5.2. lebo muž nastupoval na MD 9.2. A potom že kto klame.......

evittam
24. feb 2018

@candies Jasne tam máš napísané - žiadosť o odňatie RP bola doručená dňa 5.2. - či nevieš čítať? Alebo nevieš kedy si podávala žiadosť. A áno RP bol odňatý k 1.3. nakoľko za február ti ešte patril lebo RP je štátna sociálna dávka vyplácaná mesačne a nie alikvotne. Už chápeš?!

candies
24. feb 2018

@evittam ku dnu 1.4. Ty Mongol nie aby vtedy tu žiadosť zaniesla sa nauč citat a potom tu dávaj rady

candies
24. feb 2018

Takúto žiadosť som dávala na upsvar !!!!

evittam
24. feb 2018

@candies Kto ti tu je Mongol?! Ja ti niekde nadávam?! Nemôžeš dať žiadosť 1.4. ak muž nastupuje na MD 2.3.. Ja neviem ako ti to už napísať. Ty keby si dala žiadosť 15.2., tiež nemôže nastúpiť na MD 9.2. o to ide. A tiež ti odnímu RP k 1.3. - papierovo. A ten dátum 1.3. je tam preto lebo RP je ŠTÁTNA SOCIÁLNA DÁVKA VYPLÁCANÁ MESAČNE a inak to napísať nemôžu. A naozaj ma už neotravuj. Dokazuj to na ploche. Mňa to nezaujíma. Platí to čo celý čas píšem. Hotovo.
Ešte raz a pomaly čítaj - len pre teba - žiadala si 5.2. nakoľko muž išiel na MD od 9.2. ale nežiadala si to 1.3. "Blik"?! K 1.3. RP odňali preto čo už som tu napísala asi 3x.

evittam
24. feb 2018

@candies A ja som Mongol...Krásne. Si prečítaj o čom celý čas píšem. Ty ´"Mongol". Viac ma neoslovuj. Husi som s tebou nepásla.

candies
24. feb 2018

@evittam si mimo... nevies citat

evittam
24. feb 2018

@candies Ja čítať viem veľmi dobre. Jediná kto tu je mimo si ty. Nájdi si na urážky niekoho iného. Pekný deň.

majusqa77
24. feb 2018

@candies ved to tam mas dopisane... ..ze z dovodu nastupu na md od 9.2. Keby ostala tvoja ziadost povodna, materske by mu priznali az od 1.3.

candies
24. feb 2018

@majusqa77 veď ale išlo o to že k akému dnu si majú dať odnat rodicak.... nie kedy tu žiadosť majú dať ... to sú dve rozdielneveci...

majusqa77
24. feb 2018

@evittam dalsi priklad radenia bez pochopenia suvislosti....

evittam
24. feb 2018

A posledné - áno ty si žiadala odňatie k 1.3. (lebo sa to tak píše, nakoľko RP je mesačná štátna sociálna dávka nevyplácaná alikvotne) ale spravila si tak žiadosťou 5.2. a muž nastúpil na MD 9.2. čiže je to v poriadku. Ale nemôže žena žiadať odňatie RP 1.4. k 1.4. keď muž nastúpi na MD 2.3.
Môže spraviť jedine tak, že požiada o odňatie RP napr. 1.3. ku dňu 1.4.

evittam
24. feb 2018

@majusqa77 Asi tak a ja som "Mongol" .....Sa sama sebe divím, že ma to baví dookola vysvetľovať.....Kto chcel pochopil.

majusqa77
24. feb 2018

@candies ale tu nejde o datum ziadosti. Ale o to, ze tam mas napisane, ze z dovodu nastupu na md od....... neviem, kto ti poradil dat do ziadosti ze k 1vemu. Znovu opakujem, ze keby si tam nedopisala datum nastupu na md 9.2. a ziadost by ostala povodna, matersku by mu schvalili az od 1.3.

evittam
24. feb 2018

@majusqa77 To máš zbytočné.....Bohužiaľ. Ako si môžeš prečítať....

mytraja3
24. feb 2018

@evittam moze ist jeden mesiac subesne ved ak sa dieta narodilo k 15 mv mesiaci a mas prelom materksej a rodicovskej v jeden mesiac dostanes za 15 dni mat3rsku ale uz aj cely rodicak

candies
24. feb 2018

@majusqa77
@evittam
.... veru je to zbytocne :D asi neviete načo sa
@mytraja3 pytala že ?

Pekný slnečný deň Vám každopádne zelam

evittam
24. feb 2018

@mytraja3 Ďalšia čo nepochopila o čom celý čas píšeme. Btw. to že sa dieťa narodí 15.teho v mesiaci neznamená, že ti MD tiež skončí 15.teho v mesiaci. A toto je úplne niečo iné. V tvojom príklade MD skončí teda 15.teho v mesiaci - dostaneš dávku od 1.-15. myslím MD. Od 16.teho požiadaš o RP, nakoľko je RP štátna sociálna dávka vyplácaná mesačne a nie alikvotne dostaneš RP za celý mesiac ale na MD si do 15.teho a na RD od 16.teho.:wink:

evittam
24. feb 2018

@candies Ešteže ty vieš.