Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam nepoberali sme dve dávky ja som dostala rodicak za ten týždeň vo februári a muž materskú od 9.2. ... veď toto pochopí aj malé dieta čo sa ti tu snažím vysvetlit
Ty si poziadas o zrušenie k 1. Dnu ďalšieho mesiaca preto že máš narok na rodicak aj z predchádzajúci mesiac chapes ?
@candies Kto ti tu je Mongol?! Ja ti niekde nadávam?! Nemôžeš dať žiadosť 1.4. ak muž nastupuje na MD 2.3.. Ja neviem ako ti to už napísať. Ty keby si dala žiadosť 15.2., tiež nemôže nastúpiť na MD 9.2. o to ide. A tiež ti odnímu RP k 1.3. - papierovo. A ten dátum 1.3. je tam preto lebo RP je ŠTÁTNA SOCIÁLNA DÁVKA VYPLÁCANÁ MESAČNE a inak to napísať nemôžu. A naozaj ma už neotravuj. Dokazuj to na ploche. Mňa to nezaujíma. Platí to čo celý čas píšem. Hotovo.
Ešte raz a pomaly čítaj - len pre teba - žiadala si 5.2. nakoľko muž išiel na MD od 9.2. ale nežiadala si to 1.3. "Blik"?! K 1.3. RP odňali preto čo už som tu napísala asi 3x.
A posledné - áno ty si žiadala odňatie k 1.3. (lebo sa to tak píše, nakoľko RP je mesačná štátna sociálna dávka nevyplácaná alikvotne) ale spravila si tak žiadosťou 5.2. a muž nastúpil na MD 9.2. čiže je to v poriadku. Ale nemôže žena žiadať odňatie RP 1.4. k 1.4. keď muž nastúpi na MD 2.3.
Môže spraviť jedine tak, že požiada o odňatie RP napr. 1.3. ku dňu 1.4.
@candies ale tu nejde o datum ziadosti. Ale o to, ze tam mas napisane, ze z dovodu nastupu na md od....... neviem, kto ti poradil dat do ziadosti ze k 1vemu. Znovu opakujem, ze keby si tam nedopisala datum nastupu na md 9.2. a ziadost by ostala povodna, matersku by mu schvalili az od 1.3.
@mytraja3 Ďalšia čo nepochopila o čom celý čas píšeme. Btw. to že sa dieťa narodí 15.teho v mesiaci neznamená, že ti MD tiež skončí 15.teho v mesiaci. A toto je úplne niečo iné. V tvojom príklade MD skončí teda 15.teho v mesiaci - dostaneš dávku od 1.-15. myslím MD. Od 16.teho požiadaš o RP, nakoľko je RP štátna sociálna dávka vyplácaná mesačne a nie alikvotne dostaneš RP za celý mesiac ale na MD si do 15.teho a na RD od 16.teho.:wink:

@candies Ja som nič tak nespravila a o nic som nikoho nepripravila. Akoze nebude subeh-poziada o odnatie RP k 1.4.- cize RP bude mat od do 31.3., muz nemôže nastúpit na MD 2.3., žena ma RP.