icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

diaem
27. feb 2018

@majusqa77 dakujem

elizabet100
27. feb 2018

@majusqa77 Ahoj. Prosím Ťa, ako je to s daňovým priznaním, ak bol manžel celý rok zamestnaný u jedného zamestnávateľa + poberal materskú a zároveň mal u toho istého zamestnávateľa zmluvu na inú pozíciu /nepožiadal o RZ/ takže si musí podať DP, tú výšku materskej nikde neuvádzať v DP?/je osobodená od dane?/Má nárok na celú odpočítateľnú položku? Ďakujem.

majusqa77
27. feb 2018

@elizabet100 mohol si dat ziadost o rzd. Materska sa do jeho prijmu nerata a ma narok na celu nczd

elizabet100
27. feb 2018

@majusqa77 ďakujem

petul13
28. feb 2018

BABY,som vo vszp,chcem sa zahlasit ako osoba do 6r a pani mi tvrdi,ze ked ide muz na md,ja musim ist do prace..co teraz???ze s takym sa este nestretli

majusqa77
28. feb 2018

@petul13 nedaj sa, nemusis. nech ta len pekne prihlasi ako osobu starajucu sa o dieta do 6rokov

petul13
28. feb 2018
petul13
28. feb 2018

@majusqa77 hej,to viem..nechala si tie moje papiere tam a ze mi poobede zavolaju,ze sa s takym niecim este nestretla

lenka0507
28. feb 2018

@majusqa77 mna v pohode prihlasila. Vzala rodny list aj rozhodnutie o odnati rodicaku.

petul13
28. feb 2018

@lenka0507 to len ja mozem mat proste taku smolu..ved tiez som mala aj rodny aj rozhodnutie a vraj musim ist bud do prace alebo na neplatene volno,ale som hovorila ze u zamestnavatela ostavam nadalej vedena na rodicovskej dovolenke

szdan
Autor odpoveď zmazal
szdan
28. feb 2018

@evittam prosím ťa, ak si dám odňať RP k 15.3. muž poziada o matersku od 15.3. či až od 16.3.? A od akého dátumu môže muž potom uzatvoriť novú pracovnú zmluvu? Dakujem

evittam
28. feb 2018

@szdan Od 16.3.

gabka76
28. feb 2018

Kočky, prosím o radu. 12.10. mi bude končiť rodičovská dovolenka. (teda malá sa ten datum nar. tak myslim ze to tak je). Je to piatok. Nakolko ma prepustia po 15. rokoch zo zamestnania, chcela som kvoli podpore este 1 den čerpať dovolenku a po dohode so zamestnávatelom ukončiť prac. pomer dohodou. Lenže tú dovolenku kedy by som mala čerpať 13. 10. ked je sobota alebo 15. 10. v pondelok?Dakujem za rady.☺

szdan
28. feb 2018

@slniecko87 prosím ťa, vy ste teda davalitaky istý dátum aj na žiadosť na odňatie rp aj na mužovi žiadosť o md? Bo baby tu píšu, že to dávajú deň po dni...tak teraz neviem

mytraja3
28. feb 2018

@szdan ja som bpla dnes na urade soc veci muz nastupuje 3.4 ja som si dala na ziadost o odnatie 2.4 a lani mi to vratila ze mam si dat k 1.5 takze je to tak

mytraja3
28. feb 2018

Ale baby poradte mi muz bude do 2.4 pracovat a od 3.4 nastupuje na matersku kedy mu moze zamestnávateľ potvrdit tu ziadost o materské

lenka0507
28. feb 2018

@petul13 vobec neriesila ci som zamestnana nic. Vraj sa to moze. A prihlasila ma od 1.3. Odkedy mi podla rozhodnutia odnimaju rodicak.

petul13
28. feb 2018

@lenka0507 tak som zvedava,ze co vyzisti,ved maju mi volat poobede..ved som jej aj hovorila,ze zaujimave ze vsade inde to ludia vybavuju a vy to neviete..som vedela ze nemam ist do tej dunajskej ale do ba

petul13
28. feb 2018

@lenka0507
@majusqa77 baby pomooc,ta zenska este volala aj do mojej roboty a riesila to s nimi,vraj ona ma nevie prihlasit na dieta sa starajuce,pomozte mi prosiiim,krava!!!take mam nervy

petul13
28. feb 2018

@lenka0507 teraz este kvoli nej budem musiet este nastupit do roboty alebo ja neviem co..@evittam

evittam
28. feb 2018

@petul13 Ja neviem na co si jej vešala na nos,ze muz ide na MD. No je zbytocne akcna. Nikam ist nemusis. Ked to nevie ona tak nech to spravi ina taka co to vie.😉

kaja01
28. feb 2018

@petul13 Povedz pani, že keď nevie, tak nech si zavolá na ústredie a tam jej povedia ako má spraviť.

petul13
28. feb 2018

@evittam no ona sa ma pytala,ze preco sa chcem nahlasit tak,tak som jej povedala,to som nevedela,ze sa to nema hovorit..ale volala som cez infolinku,tam mi povedala,ze to ide,prezistia..a pani na infolinke mi povedala,ze este moze byt chyba v tom,ze moj zamestnavatel ma nezmenil v systeme z md na rd
@kaja01

evittam
28. feb 2018

@petul13 No aj to je mozne-ale to by videli v systéme. A nie, ze sa to nemá hovorit ale zbytočna je tato informacia niektorým tetuskam -ako si sa mohla presvedcit.

petul13
28. feb 2018

@evittam ked som volala ale teraz na tu infolinku tak tam hned vedela,ze sa to da,ale na pobocke mi prve povedala,ze musim ist do prace alebo na neplatene volno..no som zvedava,dufam ze mi henta nenarobila zbytocne problemy a nebudem musiet ist do roboty alebo nedostanem vypoved

kaja01
28. feb 2018

@petul13 Ja už som niekoľko krát hovorila paniam na infolinke, že by bolo vhodné aby si zaškolili personál na pobočkách, lebo podávajú nepravdivé údaje a neovládajú zákon, tak mi pani hovorila, že treba na pobočke povedať nech si to konzultujú s ústredím.

evittam
28. feb 2018

@petul13 Nie, nemusíš ist ani do práce a ani ti nemozu dať výpoveď pocas RD.

petul13
28. feb 2018

@evittam este nam tu matersku skrz tuto kravu ani neschvalia..teraz mi volala pani z pobocky zase,ze aby som zajtra prisla za veducim,ze on mi to vysvetli..neviem co mi chcu tam vysvetlovat

evittam
28. feb 2018

@petul13 To co je za bordel?! Proste povedz panovi vedúcemu,ze nepotrebujes nic vysvetľovať len podať prihlášku ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.