Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Baby, chcem sa opytat.. ako by to bolo v pripade s druhou materskou, z coho by sa mi ratala? ak by bola nasledovna situacia takato:
ja na prvej materksej od APR-18 do NOV-18, nasledne manzel na materskej od DEC-18 do JUL-19 ako SZCO a ja v tom case na neplatenej rodicovskej dovolenke.. a teda potom by som chcela ist na druhu matersku s druhym dietatom ( ak sa zadari 🙂 ) - teda otazka znie, z coho by sa mi pocitala materska za druhe dieta:
a) ak by som na nu nastupila hned po manzelovej materskej? bez poberania RP medzi nasimi materskymi, cca JUL-19,
b) ak by som na nu nastupila po manzelovej materskej a par mesiacoch poberania RP, ale este v roku 2019
c) ak by som na nu nastupila po manzelovej materskej a par mesiacoch poberania RP ale az v roku 2020.
Dakujem Vam krasne za kazdu radu! 🙂
Nám v piatok prišlo zo soc. poistovne schválenie manželovej MD. Ďakujeme za cenné rady
(Manžel je na MD od 2.2.2018 a ja som k tomuto istému dátumu žiadala o odňatie RP. Od 5.2.2018 ma novu zmluvu)
@slniecko87 prosim ta aku ziadost si davala na upsvar a aky si mala postup?
@jajagaja žiadosť som si stiahla v tejto skupine. Zmenila som iba adresu UPSVaR.
V januári manžel písomne oznámil zamestnávatelovi ze 2.2.2018 nastupuje na MD. Zamestnávatel mu vypísal a potvrdil ten papier pre sociálku. Spísali sme dohodu o prevzatí dietata do starostlivosti manzela a ziadost o odnatie RP (vsade sme mali rovnaky datum 2.2.2018). To sme zaniesli na UPSVaR. Tam ziadost potvrdili a prefotili. Kópiu a ziadost o MD odniesol manzel na UPSVaR. Mne prislo cca o dva tyzdne rozhodnutie ze mi odnimaju RD od 1.3.2018 a to manzel prefotil a zaniesol na socialku. V piatok 23.2.2018 mu prislo zo socialky rozhodnutie ze mu schvalili MD.
@slniecko87 dakujem 🙋 nas to caka o chvilu
@slniecko87 este mam otazku,kedy si sa isla prihlasit do zp?
@kika1919 to co planujes, cize mat jedno dieta za druhym, aj ked prve nebude mat 3 roky je rzv. retazovy porod. Ja som na tom prave teraz tak. 😊Myslim, ze na vypocet tvojej materskej nema vplyv to, ci bude na materskej manzel, ale to, ze si stale evidonana na UPSVaR ci uz poberas alebo nepoberas rodicovsky. V pripade, ak si stale zamestnana a nastane retazovy porod, tak sa materska pocita klasicky 75% z vymeriavaceho zakladu za predchadzajuci rok. Keby si isla na druhu matersku v roku 2019, tak by sa ti pocitala z prijmov 2018, lebo v tom roku si este prijmy mala.
Keby si isla na druhu matersku v roku 2020, tak by sa ti mala pocitat z prijmov za rok 2019, tam nebudes mat ziadne, lebo budes brat iba rodicovsky alebo ani ten. Tak soc. poistovna pouzije na vypocet tzv. Pravdepodobny vymeriavaci zaklad, co je vlastne tvoja hruba mzda a z nej 75%. To plati v pripade, ze si stale zamestnana.
@19katarina dakujem ti velmi pekne za odpoved, myslela som si, ze to tak je, ale google mi velmi neporadil (pripad ze medzitym bral matesku aj otec som nenasla)...aj som sa asi pred hodinkou (po cca 2hodinovom citani) preluskala na stranu 34 tejto temy, kde to je tiez spomenute 🙂 ale mam rada taketo info overene z viacerych zdrojov, aby som nahodou nieco neprehliadla 🙂 dakujem ti krasne 🙂
@petul13 ked mi prislo rozhodnutie z UPSVaR
@slniecko87 ahaa,sakra..tak to som tam mala teda uz ist..a oni tam potrebuju original toho rozhodnutia?ci staci im odfotene?
@kika1919 aj ja dufam, ze sa podari retazovy..a vyratava sa z patu aky sme mali v robote, teda ako pri prvej materskej. Len si davaj pozor na nejaku dohodu ci brigadu..kym neodvadzas nic do socialnej tak sa ti rata ako som pisala, ale akonahle pojdes na den na nejaku brigadu a odvedu sa odvody tak ti to pokazi..preto ja zostavam doma aj ked som chcela kusok porobit :(
@martuska2 moze sa vyratat aj z tzv. predpokladaneho prijmu. To je take tlacivko.od zamestnavatela kde pise ze keby si nastupila teraz do prace, tvoj prijem by bol tolko a tolko...... idealne vyssi ako predtym 😀
@marcelatje jasne jasne to viem..a ked sa nezvysuje je to tolko ako ked som robila🙂 mne je to zial jedno mam presiahnuty strop o dost a viac mi nedaju len strop :(
Ahojte,este otazocka..na zp ked sa idem prihlasit,tam mi staci ofotene to rozhodnutie??dakujem
Ahojte dievčatá, idem si po radu. mame 16mesačného syna a teraz sa nam narodila aj dcera. manzel by chcel ist na MD najskor so starsim synom, potom s mladsou dcerou. ak spravne chapem moze poziadat o md az po 6tyzdnoch od narodenia dcery vsak? druha otazka moze ist takto ,,tandemovo,, na md najskor s jednym a hned nato s druhou? ako sa to riesi potom buduci rok s danami v pripade, zeby ostal v tej istej praci s inou prac. zmluvou? mame trosku sstrach ist aj za personalnou, je to mala firma a toto urcite este neriesili, neviem ake ,,paky,, na nu pouzit, mmanzel je v tej praci potrebny a bojim sa ci ta stara pani bude chapapat co od nech chceme, aby mu spravila druhu zmluvu, pripadne co robit ak to odmietne..

@nicolkae nemusis pisat ziadny dovod, je to dohoda medzi tebou a zamestnavatelom vo vypovedi. A prosim ta ako si pisala ziadost na upsvar? Ake znenie?