icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
11. mar 2018

@miake spravuje to pobocka podla zamestnavatela. Ale je fakt, ze zbytok dokladov sme davali kde prislo....

nivea777
11. mar 2018

@miake ja som posielala poštou.. keďže moju Md riešila pobočka vzdialená 80km..ani som sa nebola pýtať u nás či mi to vezmú

frankie1212
12. mar 2018

@miake nám síce tiež vraveli, ze malo by sa to odovzdávať podľa sídla zamestnávateľa, ale že však nie je problém, ak to dáme aj inde, že oni si to medzi sebou pošlú, a tak aj bolo, odovzdali sme bez problémov v PB aj keď firmu ma muž v ZA.

zalka
12. mar 2018

@jajagaja papiere od lekára odnesieš priamo na SP, a od prvého dna PN hradí SP, zamestnávateľ s tým nič nemá si už nezamestnaná , a marodovať 52týždnov .

hobrlovakatka
12. mar 2018

ako dlho má UPSVaR čas na vystavenie rozhodnutia o zrušení RP? 60 dní?

jajagaja
12. mar 2018

@zalka A teda sa mam aj hlasit na Upsvar, ci to az potom ked ukoncim pn?

baska1
Autor odpoveď zmazal
nivea777
12. mar 2018

@baska1 ja 3dni pred nástupom na MD

moniika82
Odpoveď bola odstránená
majusqa77
12. mar 2018
moniika82
Odpoveď bola odstránená
nivea777
12. mar 2018

@moniika82 baby potom pisali,ze nemusíš ist na úrad takze aj pre mna nova info..kľudne teda zostan na neplatenej RD

srnka1122
13. mar 2018

@hobrlovakatka to by zaujimalo aj mna uz cakam 3 tyzdne a tym padom manzel este nemohol odniest ziadost o materske do socialnej lebo vraj to musi k tomu dolozit bez toho mu to nevzali

hobrlovakatka
13. mar 2018

@srnka1122 ja čakám vyše mesiaca. Už som aj dotyčnej pani volala. Hrôza.

jajagaja
13. mar 2018

@zalka, prosim ta viem ze to sem nepatri ale mam k tebe este prosbu. Manzel je od 12.3 na MD ja mam ukonceny rp od 5.3. A od 6.3 do 9.3 som bola v praci od 12.3 som na pn. Co zo sobotou a nedelou? Bojim sa ze som si tymto iba pokazila vymer na podporu v nezamestnanosti. Nemala som sa ist prihlasit na Upsvar ako nezamestnana a potom na pn? Alebo vobec neriesit pn?

zalka
13. mar 2018

@jajagaja sobotou nedelou si nič nepokazila neboj sa .. ved podpora sa ráta len z odpracovaných dní nie z dní kedy si dobrovolne nezamestnaná resp. sa staráš o dieťa do 6r

jajagaja
13. mar 2018

@zalka Dakujem ti velmi pekne 😺, to som si vydychla

nela4
14. mar 2018

Baby ako má vyzerať tá dohoda medzi manželmi čo tam mám napísať????

mariajoe
14. mar 2018

@nela4 ja som napisala: otec 'meno priezvisko, adresa a matka meno priezvisko, adresa' sa dohodli, ze odo dna... prebera starostlivost o dieta 'meno, priezvisko rodne cislo, adresa' otec.

mariajoe
14. mar 2018

@nela4 podpis otec a podpis matka

nela4
14. mar 2018

@mariajoe ďakujem pekne za odpoveď 😘

nadula01
14. mar 2018

Baby, keď môj muž bude po skončení PP v ochrannej 7 dňovej lehote, kt kolónu ma vyplniť? Normálne ako zamestnanec?ďakujem

majusqa77
14. mar 2018

@nadula01 otec vzdy vyplna c- iny poistenec

nadula01
14. mar 2018

@majusqa77 vidíš, ešteže som sa spýtala. By sme to dovrzali haha. Ďakujem

19katarina
14. mar 2018

@nela4 nam dali na to tlacivo v socialke, tak prikladam foto😊

nela4
15. mar 2018

@19katarina 😌tak to je super nám pani tvrdila že také tlačivo neexistuje 🙉😄 ďakujem za info

majusqa77
15. mar 2018

@nela4 to nieje oficialne tlacivo 🙂

szdan
15. mar 2018

Žienky, môj muž dnes nastupuje na materskú. Bude pracovať v starej práci, ale len na dohody. Zo Sociálnej poisťovne samozrejme ešte rozhodnutie nemáme. Tak treba im odniesť tu dohodu teraz alebo až budeme mať rozhodnutie o priznaní materskej? A je treba s dohodou odovzdať aj nejaké vyhlásenie, že o malého sa budem v Tom čase starať ja...?

evittam
15. mar 2018

@szdan Žiadnu dohodu ci zmluvu nikam nenosis. A podpisali ste predsa,ze dieta prevezme otec lebo je na MD, ci?

szdan
15. mar 2018

@evittam ano, to áno. Len či nie je potrebné nejakým papierom vykryť čas, keď on nebude s dieťaťom, ale v práci. Tak som to myslela