icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
9. mar 2018

@nivea777 ale ved vsetky platia 🙂 to o RP sa tyka do 6 rokov

evittam
9. mar 2018

@nivea777 Plati co píše
@majusqa77 . Ide o neplatenu RD do 6rokov.

evittam
9. mar 2018

@jankkas Pokial nebudes mat pocas RD ziadny zdanitelny príjem tak po skončení RD dohoda o skončení PP tak,ze vycerpes jeden den dovolenky a ostatnu ti preplatia=max.podpora. Teda ak si si nevycerpala dovolenku po MD. A ak sa nezmenia zakony.

jankkas
9. mar 2018

@evittam dakujem za radu.

petul13
9. mar 2018

Ahojte baby,tak dnes nam prislo rozhodnutie zo SP,matersku schvalili..dakujem Vam za rady a pomoc😉👍rozhodnutie prislo po dvoch tyzdnoch

gabka76
9. mar 2018

@evittam tuto istu situaciu budem v oktobri riešiť aj ja. Len 12.10.mi konči RD a je piatok. To ako ten jeden den budem čerpat v sobotu ci az pondelok? Toto neviem.A pocas MD prípadne RD mi nevzniká narok na dovolenku, dajakú krátenú?

evittam
9. mar 2018

@gabka76 Dohoda o skončení PP k 15.10. Narok na dovolenku vznika pocas MD, pocas RD nie.

gabka76
9. mar 2018

@evittam Ďakujem😉

nicolkae
Autor odpoveď zmazal
nicolkae
9. mar 2018

Dievčatá aj vy ste mali toto v rozhodnutí? To ružovým vyznačené, známa mi tvrdí že rodičovský nedostanem už za ten mesiac podľa tohto. Diiik

januskazv
9. mar 2018

@nicolkae ja som to nemala, aleto bolo pol roka dozadu

nicolkae
9. mar 2018

@januskazv no zaujímavé to som zvedava😯 žeby to takto už zmenili

sasesoe
9. mar 2018

@nicolkae odnaty mas od 1.4. Cize za marec dostanes. K akemu datumu ti prestal vznikat narok na rp? Rozmyslam, ci to ruzove sa netyka pripadov,ked vznikne narok na md v sume nizsej ako je rp - vtedy upsvar doplaca rozdiel tych sum aby bol min vo vyske rp

sasesoe
9. mar 2018

Jaj vidim ze od 5.3. Isiel na MD. Kazdopadne mas tam napusane ze odnimaju od 1.4. Za marec dostanes

petul13
9. mar 2018

Baby,este predsa len otazka..za muza sa z novej zmluvy plati urazove,garancne a zdravotka?dakujem

martuska2
11. mar 2018

Dievcata prepacte nepatri to sem, muz je od 5.2 na materskej to uz viete. ja som dnes zistila ze som tehu som na rodic.dovolenke..ale chcela by som zas byt cle tehu vypisana na rizikovom tehu, lebo som mala 2 potraty a jednak mi vychadza maximalna PNka.
Staci mi poziadat zamestnavatela ze sa chcem vratit hoc na 1 den, ci odrobit ci vybrat dovolenky a budem mat narok na plnu PNku ktora mi vychdzala z platu??? Nevylucuje sa muz na materskej a ja na PNke?

zalka
11. mar 2018

@martuska2 nie nevylučuje sa to, a ak chceš PN tak áno treba sa vrátiť do práce , niečo odrobiť a tak ísť na PN... tj. ukončiť rodičovskú dovolenku.

martuska2
11. mar 2018

@zalka a staci podla teba cerpat par dni dovolenky ci odrobit jeden den? Ci je limit kolko treba odrobit aby mi ratali z celeho platu pnku?

zalka
11. mar 2018

@martuska2 no asi by som trošku dlhšie ostala v práci. To či robíš alebo nerobíš ti neovplyvní Pn ani MD tento rok, lebo rozhodujúce je obdobie rok 2017 ak si vtedy nerobila tak bude PN aj MD z predpokladaného príjmu.

martuska2
11. mar 2018

@zalka no dlhsie nemozem robit, kdze musim byt s malou doma 🙂 nie cely rok 201 som bola doma na materskej a rodicaku. Preto musim zistit ci je rozdiel odrobit 1 den, 1 tyzden, 1 mesiac ci treba viac...

zalka
11. mar 2018

@martuska2 netreba stačí ak pár dní budeš čerpať dovolenku

martuska2
11. mar 2018

@zalka dakujem, hned zajtra idem zavolat sefovi a dohodneme sa 🙂 a keby som nahodou zas tehu nedoviedla do konca a skoncilo by sa to zle, mozem si obnovit rodicovsku dovolenku?

zalka
11. mar 2018

@martuska2 áno môžeš ...

jajagaja
11. mar 2018

@zalka, prosim ta o radu. Manzel ide na Md 12.3 ja som si ukoncila rodicak 5.3 a od 6.3 som nastupila akoze do prace a vypoved som dostala 9.3. Plat som mala 1200, mohla by som ist na PN? Ako ist na podporu? Ovplivni to neako potom podporu?

zalka
11. mar 2018

@jajagaja no ak ti PP skončil 9.3. tak si mala odpracovaných 4 dní takže máš 4 dni OL .. takže áno môžeš ísť na PN , ale musíš to stihnúť do 4 dní .. lebo potom nárok mať nebudeš ... podporu PN neovplyvní

jajagaja
11. mar 2018

@zalka a mozem tahat pn aj 1 - 2 mesiace? Kto to teraz hradi zamestnavatel alebo socialka

jajagaja
11. mar 2018

@jajagaja a este z coho mi vyrataju pn , z tych 4 dni?

jajagaja
11. mar 2018
jajagaja
11. mar 2018

@zalk, a papiere od lekara dam potom kam na SP?

miake
Autor odpoveď zmazal