Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@miake nám síce tiež vraveli, ze malo by sa to odovzdávať podľa sídla zamestnávateľa, ale že však nie je problém, ak to dáme aj inde, že oni si to medzi sebou pošlú, a tak aj bolo, odovzdali sme bez problémov v PB aj keď firmu ma muž v ZA.
ako dlho má UPSVaR čas na vystavenie rozhodnutia o zrušení RP? 60 dní?
@hobrlovakatka to by zaujimalo aj mna uz cakam 3 tyzdne a tym padom manzel este nemohol odniest ziadost o materske do socialnej lebo vraj to musi k tomu dolozit bez toho mu to nevzali
@srnka1122 ja čakám vyše mesiaca. Už som aj dotyčnej pani volala. Hrôza.
@zalka, prosim ta viem ze to sem nepatri ale mam k tebe este prosbu. Manzel je od 12.3 na MD ja mam ukonceny rp od 5.3. A od 6.3 do 9.3 som bola v praci od 12.3 som na pn. Co zo sobotou a nedelou? Bojim sa ze som si tymto iba pokazila vymer na podporu v nezamestnanosti. Nemala som sa ist prihlasit na Upsvar ako nezamestnana a potom na pn? Alebo vobec neriesit pn?
Baby ako má vyzerať tá dohoda medzi manželmi čo tam mám napísať????
@nela4 nam dali na to tlacivo v socialke, tak prikladam foto😊
@19katarina 😌tak to je super nám pani tvrdila že také tlačivo neexistuje 🙉😄 ďakujem za info
Žienky, môj muž dnes nastupuje na materskú. Bude pracovať v starej práci, ale len na dohody. Zo Sociálnej poisťovne samozrejme ešte rozhodnutie nemáme. Tak treba im odniesť tu dohodu teraz alebo až budeme mať rozhodnutie o priznaní materskej? A je treba s dohodou odovzdať aj nejaké vyhlásenie, že o malého sa budem v Tom čase starať ja...?

@miake spravuje to pobocka podla zamestnavatela. Ale je fakt, ze zbytok dokladov sme davali kde prislo....