Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam aha takže ak sme neplatili sociálne lebo sme boli oslobodený od júla takže nám ani ne uznajú materskú hej? Dobre som pochopila?
@veronika1037 No ved v tom pripade nesplna podmienky nároku na MD tak ako môže ist na MD?!
@elizabet100 No ved ti
@majusqa77 napisala - do 3rokov dieťaťa. Cize ako som písala do augusta.
@evittam tak potom neide
😂 😂 😂 😂 ja som sa na toto všetko chcela spýtať účtovníka, len som tu uvidela túto tému. Ďakujem za odpoveď 😊
@veronika1037 Za malo. No nema ist z coho na MD ked neplatí NP.😉
@evittam pohoda 😊
@elizabet100 8 mesiacov, keďže tvoja dcéra 11.8. dovršila 3 roky, tak tvoj manžel si môže uplatniť na teba nezdaniteľnú čiastku za 8 mesiacov
@elizabet100 ano, ako pisu baby - az do augusta
Prosím aké potvrdenie vystavia na upsvar matke,že nepoberá rodicak,keď v podstate ešte poberá,lebo len doručíme žiadosť o odňatie..aby to akceptovali na SP? dakujem
Dievcata chcem sa opytat 4.4.ide muz na Md ja budem rusit Rd k 3.4.mozem ist potat odnatie uz zajtra ?A kedy musi ist muz sa prihlasit na SP. Dakujem
@zabulka1 mozes v pohode..no muz sa moze ist prihlasit na Sp ale vraveli ze rozjodnu az ked budu mat papier o odnati rodicaks
Ze zbytocne dovtedy davame papoere len budu lezat na stole. Aj tak sme dali a neskor dolozili rozhodnutie z upsvar a az vtedy tetuska zacala riesit manzelovu ziadost
Ahojte..viem,že to tu už niekoľko krát bolo, potrebujem poradiť. Manželovi dnes oznámili že v práci v ktorej pracuje od 2.10.2017 konci reštaurácia a teda aj TPP 31.3.2018. Chceme aby išiel rýchlo na materskú , ako postupovať? Odhlásiť sa z RP ku 1.4? A ak si najde novu pracu, co ma v plane , ma sa zamestnať od 1.4 alebo 2.4 aby z tej starej čerpal materskú? Dakujem
Ahojte. Keď manžel pôjde na materskú teraz 2018/4 na pol roka, začiatkom budúceho roka ako to je s danami? Asi si nemôže uplatniť dane, že?
ake dane si chce uplatnit?
Ženy ako je to s tým rušením rodičovského? Al zrusim ku prvému dňu daného mesiaca nedostanem zaň nič a ak k druhému dostanem za ten jeden deň či ako? Lebo čo som čítala ste radili ak zrušiť tak nie v prvý deň v mesiaci. Ďakujem

@evittam prijem znizeny o zaplatene poistne. Nikdy neviem ci plus alebo minus :D