icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

leralera
21. mar 2018

Ženy ja mám ešte poslednú otázku, na ktorú mi nikto neodpovedal. Manžel končí v práci ku koncu mesiaca tiež, Chceme aby išiel na materskú. On však výpovednu dobu mať nebude, nakoľko mu skončí TPP dohodou. Ak by šiel na materskú 2.4 ( v ochrannej lehote) ale už nezamestnany, ako sa mu bude počítať materská? Z posledného Tpp alebo súhrn za minulý rok? Dakujem

leralera
21. mar 2018

@sfera A on má výpovednú lehotu prosím ťa? Nevieš ako to je ak nema potom sa z čoho pocita materské?

nivea777
21. mar 2018

@leralera myslím že to je tak ako u žien..ak má z tohto 90dni bez PN a ocr tak z tohto posledného

nadula01
Autor odpoveď zmazal
nivea777
21. mar 2018

@leralera záleží či menil zamestnávateľa alebo nie..ak bol cely minulý rok zamestnaný u jedného zamestnávateľa tak z celého roka 2017..ak menil tak potom z toho nového PP

leralera
21. mar 2018

@nivea777 celý min rok bol zamestnaný avšak zmenil dva krát zamestnávateľa . V tomto poslednom TPP pracuje od októbra, čiže nepretržite 3 mesiace bez pn.

nivea777
21. mar 2018

@leralera tak z tohto posledného sa mu to bude rátať

evittam
21. mar 2018

@leralera VZ pre MD bude mať ten istý ako keby zostal zamestnany t.j. hrubý príjem od posledného zamestnávateľa kde odpracoval minimalne 90dni bez PN a OCR.

leralera
21. mar 2018

Ďakujem za odpovede ženy 🙂 pekný den

mytraja3
21. mar 2018

Baby prpsim vas taka otazka manzel ide od 3.4 na matersku v robote mu dali potvrdenie ze naposledy pracoval 30.3 a nastup sme chceli 3.4 kedze tam maju volno do toho 3.4 bude to tak ok?

lety17
21. mar 2018

Baby prosim poradtte.Ako je to so zdravotnym poistenim,resp. s prihlasenim sa ako osoba starajuca o dieta.Ked som sa informovala osobne na pobocke (este som len vybavovala rodicak),mi pani z pobocky povedala,ze pridem sama,kde nieco spisem a dolozim rozhodnutie o odnati rodicovskeho prispevku.Ked som dnes volala na linku,tak mi povedali,ze ked som zamestnana,musim to nahlasit svojmu zamestnavatelovi,ze nepoberam rodicovsky prispevok a on to ohlasi na zdravotnu poistovnu.Fakt to tak je? Co je do toho mojho zamestnavatela? Dakujem

nadula01
21. mar 2018

@lety17 ja som dnes bola na vzp, úplne bez problémov mi zmenila poistenie a nič neriešila, zamestnávateľ s tým nemá nič, však si stále na RD, akurát nepoberas prispevok

evittam
21. mar 2018

@lety17 Tak ako pise
@nadula01

nadula01
21. mar 2018

@evittam akurát na úrade práce sa ma pracovníčka pýtala, či sa idem evidovať.. Oni sa v tom vôbec nevyznaju zjavne 🤔

evittam
21. mar 2018

@nadula01 Zjavne. A ani nemajú dôvod sa v tom vyznat.

lety17
21. mar 2018

Baby,tak som tam zasla osobne a pracovnicka v lamaci mi povedala nieco ine ako v petrzalke a teda,ze tym,ze manzel je na materskej dovolenke ja sa nemozem prihlasit ako osoba starajucu sa o to iste dieta do 6 rokov,ze jedine ak by som mala druhe dieta.Ze mozem byt len samoplatca za 60 eur.A ze zamestnavatel s tym nic nema.Ako ja som z tohto uz jelen.

nadula01
21. mar 2018

@lety17 a ja môžem byt prihlásená na to isté dieťa? 🙃

lety17
21. mar 2018

No mne sa zda,ze tie zeny sa v tom vobec nevyznaju :(

evittam
21. mar 2018

@lety17 Tak klamala. Či skôr vôbec nevie o com hovorila. Ty mozes byt prihlásena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na to iste dieta ako bude muz na MD. Btw.je to tu pisane dookola.

moniika82
Odpoveď bola odstránená
lety17
21. mar 2018

pojdem sa opat opytat do petrzalky radsej 🙂

evittam
21. mar 2018

@lety17 No ale nech ti povedia čokoľvek pytaj si to "cierne na bielom".😉

baska1
21. mar 2018

A po skončení MD sa treba zase prehlásiť?

nivea777
22. mar 2018

@lety17 ja som bola vo vszp a nebol problem prihlasit ma... na nic sa nepytali ani

zafir01
22. mar 2018

ahojte, prosim vas je tu niekto, kto rozumie problematike otca na materskej do hlbky ? potrebujem sa opytat na jednu specifickejsiu situaciu.. IP. vdaka

nicolkae
22. mar 2018

Prosím idem doložiť akurát rozhodnutie do sociálky je to v poriadku keď píšu ze odnímaju od 1.4 z dôvodu že otec požiadal o materské od 5.3 bojim sa aby sa nebili tie dátumy.... Manžel nastúpil na MD od 5.3 a ja som oficiálne požiadala o ukoncenie RD k 4.3. Majú aj tu moju žiadosť ale nestačilo im to práve mi volali nech pošlem rozhodnutie

Baby aj vy ste to tak mali? Dik

majusqa77
22. mar 2018

@nicolkae ale ved to mas dobre, dolezite je to odovodnenie

nicolkae
22. mar 2018

@majusqa77 OK lebo manžel má zniestil

gabka76
23. mar 2018

Konečne mi prišlo rozhodnutie od odňatí rodičovského príspevku, ale to odovodnenie😯... ved ja som dôvod udala. To tam musím ísť znova však?

majusqa77
23. mar 2018

@gabka76 ak ti muz nastupuje na md v priebehu mesiaca, je to zle. Hore vyssie je dobre odovodnenie