icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
3. apr 2018

@veronikaveron na zdravotke

veronikaveron
3. apr 2018

@majusqa77 prosim ťa, a musí mať teda muž novú pracovnú zmluvu, že? On mi tvrdí, že netreba
Ďakujem

kaja01
3. apr 2018

@veronikaveron Ak bude doma a bude len na materskej nemusí mať, ale ak chce popri materskej aj pracovať, tak musí pracovať na novú zmluvu prípadne dohodu.

veronikaveron
3. apr 2018

@majusqa77 prosim ťa, ešte som sa chcela opýtať, od pondelka 9.4.bude 34 týždňov do dovŕšenia synych 3 rokov. Ja keď sa odhlásim napr.4.4. z rodicaku, tak dostaneme obaja (muž matersku a ja rodicaku za apríl?) Či ja uz za apríl rodicak nedostanem? Ďakujem pekne

majusqa77
3. apr 2018

@veronikaveron dostanes

veronikaveron
3. apr 2018

@majusqa77 ešte raz ďakujem. Si poklad

jajagaja
4. apr 2018

Baby unas v To , vraj rozhodnutie o ukoncenom rodicaku posielaju az ked vyplatia davku cize az po 12.4. Cakam na to uz mesiac . 5.3 som podala ukoncenie a pani na upsvar ma odbila s tym ze to budu riesit az potom. Nechce sa mi verit ze to tak dlho trva. Cakam uz mesiac a este asi mesiac budem, kym dostanem rozhodnutie. Takze muzova materska vnedohladne 😭😭😭

majusqa77
4. apr 2018

@jajagaja aj ja som tak cakala

kvikina087
4. apr 2018

Som s druhym synom na materskej dovolenke, ktora mi pomaly konci. Uvazujeme s priatelom, ze by poberal matersku on ale doma by som zostala ja s detmi.
Ma narok na matersku, ked teraz otvoril zivnost, predtym 3roky vkuse pracoval, bol klasicky zamestnany na tpp?
Z akeho obdobia by sa mu materska vypocitavala?
Moze si zivnost nechat otvorenu? Ja nebudem dostavat nic nic ani na prve dieta okrem pridavkov? Ďakujem

lindana
4. apr 2018

Baby, teraz ma tak napadlo. Ked muz nastupil na matersku, ja som sa len prehlasila v zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Ale ako je to s mojim socialnym poistenim? Dochodok za mna plati stat? A co nemocenske, nezamestnanecke? Je prerusene alebo “prerusene z dovodu rodicovskej dovolenky”? Mam narok na napriklad prispevok z uradu prace , ak by ma nevzali naspat do prace? Moj pracovny pomer trva, zmluva na dobu neurcitu.. dakujem

evittam
5. apr 2018

@lindana Vsetko trva, pokial trva PP. Ty si nadalej na RD. A aky príspevok z UPSVaR?

evittam
5. apr 2018

@kvikina087 Nie nema. Pravdepodobne neplatí odvody do SP, ci sa mylim?

martuska2
5. apr 2018

@lindana ked si nastupovala na matersku a vyplnila si formular prihlasku do soc.poistovne tak od materskej za teba socialne plati stat a to trva nadalej..je to ok. Aj zdravotka ok ako si pidala

martuska2
5. apr 2018

Baby my mame vsetko vybavene uz nabehla aj prva muzova materska. Ale poradte mi..som tehu a chcem ist na Pn takze som poziadala zam.onavrat do prace od 14.4 a od 16.4 bude pn az po matersku. Mam ist na socialku sa odhlasit zo soc.poistenia ci vsetko urobi zamestnavatel?
Kym muz pobera matersku do 8/12 nedostavame ci dostavame pridavok na dieta aj ked budem akoze v robote ako zamestnanec len na Pn.

kvikina087
5. apr 2018

@evittam momentalne nie, neplati... ale nerata sa to nejako spätne? Ked bol este na tpp?

lindana
5. apr 2018

@evittam myslim ten, ked dostanes vypoved a si na urade prace.

evittam
5. apr 2018

@lindana Asi myslíš podporu v nezamestnanosti. Na tu musíš mat narok a nevypláca ju UPSVaR ale SP.

evittam
5. apr 2018
kvikina087
5. apr 2018

@evittam ohhhhh doprcic. A to co je za hlupost. Vsetko sa vzdy rata spätne a toto nie, to je naprd. Skoda. A vies to isto?

nivea777
5. apr 2018

@kvikina087 nie je ani v ochrannej lehote ktora je 7dni a nema ani aktivne NP takze evittam ti pise pravdu,o nej nepochybuj ..

@evittam nepomohlo by mu ani keby sa na jeden den zamestna?

evittam
5. apr 2018

@kvikina087 Ake "spatne"?! Tvoj muz neplatí žiadne odvody ako SZCO cize z coho chce MD?! Keby sa znovu zamestnal tak mu vznikne narok. Su to dva odlisne typy poistenia.

kvikina087
5. apr 2018

@evittam tak som myslela ze mne sa materska tiez vyratavala za predchadzajuci rok nez sasom dieta narodilo.... som myslela ze aj jemu. Tak doteraz bol niekolko rokov na tpp a az teraz si zalozil zivnost.

evittam
5. apr 2018

@kvikina087 Lenze ty pochop,ze si bola stále zamestnanec. Keby je on momentálne zamestnanec tak by mu narok vznikol.Poriadne čítaj co pisem.

evittam
5. apr 2018

@kvikina087 Je SZCO-odvody neplatí-narok teda nema na MD,PN, OCR,...Ako zamestnanec už nemá nárok na MD nakolko jeho poistenie nie je aktívne.

nivea777
7. apr 2018

Ahojte,mala by som otázky..
1. Moj muz je na materskej ako SZČO od februara.. od polky apríla nastupuje do práce ako zamestnanec,prácu na zivnost vykonavat nebude ale nechava si ju otvorenu aspon do skoncenia skusobnej doby kedze nevie ako to bude v novej praci .. Viem ze do SP platit nebude,jedine(garancne a urazove ale to plati zamestnavatel,ak som to dobre pochopila),ako to je s danou?? Zaklad dane = hruba mzda-odvody-319,17.. povedzme z HM 1000€ je to 1000-134-319,17 a z toho 19% co je 103,89€ .. ked ale nebude platit odvody do SP tak dan budu ratat ako 1000-319,17 a z toho 19%?? t.j.129,36€ dan

2. Musí oznamit novemu zamestnavatelovi ze je na materskej alebo to nie je povinnost? Ked neoznami,vie si uctovnicka/mzdarka pri robení pásky zistit ze je na materskej= ze mu nema stiahnut odvody? Oznami to zamestnavatelovi urcite,len ma zaujima ci je to niekde dane ze to musi oznamit

3. Ked uctovnicka bude tvrdit,ze mu odvody do SP stahovat musi,tak cim argumentovat? Neplanoval ist na TPP kedze ako szco mohol dalej robit,naskytla sa mu prilezitost takze sme si dopredu nezistovali zakony.. Dakujem za odpovede

majusqa77
7. apr 2018

@nivea777 no musi, inak nebude vediet, ze nema platit odvody

nivea777
7. apr 2018

@majusqa77 a stou danou nevies ako to je?

majusqa77
7. apr 2018

@nivea777 jo. Hm - odvody - nczd = zaklad dane

nivea777
7. apr 2018

@majusqa77 cize ked neplati odvody tak bude väčšia dan,ze?

majusqa77
7. apr 2018

@nivea777 samozrejme