Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@nivea777 môjmu mužovi v novej firme normálne strhávajú čo majú aj keď dal potvrdenie že poberá md. To je dobre či zle ?
@michalka91 no co ja viem tak nemaju strhavat..aj baby to tu pisali
@nivea777 len potom som citala ze by platil vyssie dane , tak tym padom bude na nule v podstate , ci zle som to pochopila ?
@michalka91 na nule urcite nie... pri hrubej mzde 1000e a normalnych odvodoch ma dan 104e cca ..v cistom to je 762..ked by neplatil odvody do sp tak to ma dan 122e cca a v cistom 838 e
@nivea777 aha dakujem za odpoved , skoda ze mu strhavaju plne odvody , ale nechce ist robit mudreho ,tak to ozelie :-/
@michalka91 tak je hlupy ked si to necha strhavat ked nemusi.. rodinu pripravuje o peniaze,aj ked to nie su miliony
baby prepáčte, viem že to tu píšete, ale viete mi to teda všetko zhrnuť, čo mi treba všetko vybaviť, ked manžel chce poberať matersku a ja chcem ostat doma pri malej na neplatenej RD, ked som zamestnaná na TPP? malá bude mať 3 roky v novembri, ae v septembri nastupuje do školky, aj tu sa niečo zmení?treba potom niečo nahlasovať?Ďakujem vám krásne!
Babky, este ja sa privtierknem, je to tu vselijako pisane...muz nastupuje na MD 17.4, ja som od 16.4 odhlasena z poberania RD..nemam este rozhodnutie z UP, staci na zdravotku zatial len ta ziadost a dodatocne poslem rozhodnutie? 🙄 ked budem nahlasovat starostlivost od dieta do 6 rokov, radsej sa nemam teda zmienovat o tom, ze muz ide na MD a bbude zaroven pracovat, ano? 😀 plus na socialku mi dufam netreba, citam tu daco o odhlaskach, ma klepne 🙏
Prosím a čo daňový bonus na deti?Muž jedna zmluva MD,na druhej pracuje, dakujem
Ahojte, asi sa budem opakovrat s otázkou, no neviem to poriadne nájsť. Moja otazka sa tykami, ake povinnosti mam po odobrati RP voci sociálnej poistovni a dochodkovemu poisteniu. Moje poistenie automaticky trva do veku 6rokov dietata aj ked otec bude poberat materske? Ci mam sa odhlasit, cize nahlasitto prerusenie poberania RP. Moj pracovny pomer bol ukonceny pocas MD. Dakujem
Baby aj vy ste tak dlho cakali na rozhodnutie? my sme podavali ziadost 5.3 s tym ze odvtedy aj nastupil muz na md a stale nemame rozhodnutie :(
@nicolkae my rovnako, tiež cca v rovnaký dátum sme dávali a zatiaľ nič neprislo
Dobry den, chcem s opytat, ako prinutil zamestnavatela, aby manzelovi zmenil pracovnu poziciu, aby mal teda narok na MD. Zamestnavatel argumentuje tym, ze oni su velky podnik, by sa to rozsirilo do medii, vela ludi by to "zneuzivalo". Proste nie su ochotny vyjst v, ustrety. Ja robim 10 rokov, muz 20 rokov, nie sme ziadny zneuzivaci systemu, riadne platime odvody roky....dik za odpoved
my sme tiez nakoniec dopadli tak, ze nic z materskej nebude :( muz tiez robi vo velkej firme a predstavenstvu sa nepaci aby isiel robit na inu zmluvu s inou poziciou..vraj by to potom chcelo minimalne dalsich 100 ludi a oni to nemaju zaujem riesit...a ked povedal potom, ze by chcel ist robit na zivnost, tak mu povedali, ze oni mu nebudu branit ist na MD, ale u nich ako zivnostnik pocas MD robit nemoze, nech si hlada pracu pocas MD inde :( takze asi taka ochota zamestanavatela :/
@lienkasta živnosť stačí mať 28t čo bude na MD,
a oplatí sa ... ušporí na odvodoch a viac mu ostane ...
maximálne zaplatí odvody do ZP a tie sú 63,84e mesačne, bajočkom všetko ostatné mu ostane, poprípade ešte zaplatí malinkú dan po podaní DP ... ťažko povedať ak neviem aký by bol mesačný príjem na živnosť

@majusqa77 dakujem a keby odmietala uctovnicka "nestrhavat" tak co jej ma na to muz povedat? je nejaky zakon o tom?