icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

veronikaveron
13. apr 2018

Prosím vás, muž dnes odniesol moje potvrdenie o ukončení rodicaku a povedali mi, že do 60 dní rozhodnú. Lenže my sme potrebovali, aby bol muz už od apríla na md (lebo malý je oktobrovy). To mu potom vyplatia spätne za tie tri mesiace? Alebo budú platiť len od toho mesiaca, čo poslali rozhodnutie? Ďakujem

veronikaveron
13. apr 2018

@moniika82 prosim ťa, vyplatili mu spätné materskú zamarec? Ďakujem

sasesoe
13. apr 2018

@nicolkae ani my este nemame, davali sme 2.3

katleen66
13. apr 2018

@jajagaja
@nicolkae
@frankie1212
Aj to baby nejako riesite, volate tam? Lebo zacinam mat lepky, my mame este trochu casu, aj ked muz je nahlaseny na MD od 17.4...a tlacivo nikde ...ci to netreba nejako urgovat, zacinam mat lepky..este sodialka si bude brat 60 dni, cize sa to vsetko natahuje...

majusqa77
13. apr 2018

@veronikaveron ved na ziadosti mas datum nastupu

pacesinho17
13. apr 2018

Dobrý deň chcem sa spýtať ...máme 20 mesačného syna....manželka už poberá rodičovský príspevok....chcel by som využiť ako otec materskú.....len v júni čakáme druhé dieťa....ja budem na Materskej s prvým dieťaťom a keď mi skončí môže ísť žena na materskú s druhým dieťaťom?.....

lienkasta
13. apr 2018

@lienkasta a nemoze tu matersku poberat stary rodic, ktory je uz na starobnom dochodku?

jajagaja
13. apr 2018

@katleen66 nie, ja stále čakám. Uvidím, počkám ešte do 20-teho a pôjdem sa opäť opýtať ,kde to viazne

majusqa77
13. apr 2018
majusqa77
13. apr 2018

@pacesinho17 nie. Ona musi nastupit riadne. Ty mozes po nej najskor na starsie, potom na mensie dieta

nicolkae
14. apr 2018

Kočky tak mne tonapokon včera prišlo. DAKUJEM🌹❤😘😇 dievčatám z tejto skupiny a hlavne @majusqa77 a @evittam manžel ma schválenú materskú a ja maximalnú podporu, zažívame asi najvačší prijem v nasom zivote :D:D ale ideme to šetriť na splatenie hypoteky......

rohypnol1
14. apr 2018

Poprosim o radu skusene (@majusqa77 , @evittam a ostatne 😉 - manzelovi prisla posledna materska, ja si chcem ppziadat opat o poberanie rodicovskeho prispevku. Co vsetko treba vybavit? Manzel ppberal matersku z ukoncenej zmluvy (v ochrannej lehote), je klasicky zamestnany. Dakujem velmi pekne za radu 🙂

majusqa77
14. apr 2018

@rohypnol1 potvrdenie zo socialky o skonceni, ziadost o rp

rohypnol1
14. apr 2018

@majusqa77 dakujem pekne

pacesinho17
15. apr 2018

@majusqa77 😉

moniika82
Odpoveď bola odstránená
judita3
16. apr 2018

Ahojte. Muz isiel na matersku od 5.marca. V rozhodnuti je ze mi odnimaju rodicovsky od 1.aprila a dole je pisane ze mi rodicovsky prispevok vyplacali do 31.3.2018. Na ucet mi prisli iba pridavky, nemala som dostat este tento mesiac aj rodicovsky prispevok?

petul13
16. apr 2018

@judita3 no mala,moj je od 2.3,tiez mi odnali k k 1.4 a ja som mala aj v rozhodnuti napisane,ze posledny prispevok bude vyplateny v aprili 2018,dnes akurat prisiel

veronikaveron
16. apr 2018

@majusqa77 prosim ťa, muž chce ísť na md, len on mi stále tvrdí, že nepotrebuje novú prac.zmluvu (chce pracovať), keď nebude mať novú prac.zmluvu, tak mu tu materskú nedajú, že? Už neviem, ako ho presvedčiť, ide ma z neho poraziť, posielam články, screenshoty :'( Ďakujem

majusqa77
16. apr 2018

@veronikaveron nie, nedaju. tak isto ako nesmie na tu istu zmluvu pracovat ked je PN

veronikaveron
16. apr 2018

@majusqa77 super , tak všetko vybavovanie je zbytočne .

mathik84
16. apr 2018

baby prosím vás, manžel chce na md. preto ja dám k 1.5. pozastaviť RP a od 2.5. manžel na MD, a vraj na 2.5. mu pripravia novu zmluvu v práci....bude to ok? bo tu som čítala že je lepšie dať zmluvu od 3.5.?Ďakujem za rady....

majusqa77
16. apr 2018

@mathik84 nebude. musi to byt neskor ako nastup na md

mathik84
16. apr 2018

@majusqa77 dakujem, takže k 3.5. to bude už ok?

majusqa77
16. apr 2018

@mathik84 najskor 3.5. a ci to bude ok, ti ja nepoviem, zalezi ako sa k tomu postavi osoba na socialke, ktora bude rozhodovat

mathik84
16. apr 2018

@majusqa77 Ďakujem, ale nechápem aký by tam mohol byť potom iný problém....

judita3
16. apr 2018

Moj ma zmluvu od toho isteho datumu ako isiel na matersku (od 5.marca je na materskej a takisto od 5.marca ma zmluvu) a soc.urad poslal list do ich firmy ze aku ma napln prace a pracovnu poziciu a ked firma odpisala tak nam prisiel domov papier ze mu schvalia matersku

majusqa77
16. apr 2018

@mathik84 jedna z podmienok naroku je "absencia príjmu za vykonanú prácu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, vyplateného za obdobie poberania materského (rozhoduje, za aké obdobie je príjem vyplatený, nie v akom období a či ide o príjem za vykonanú prácu) ". uz som sa stretla aj so zamietnutim ziadosti s tymto odovodnenim

mathik84
16. apr 2018

@judita3 zaujímavé, tak sa to aj tak dá, k tomu dátumu? tak to už nechápem, ako to potom posudzujú.....

petul13
16. apr 2018

@mathik84 a musi mat tu zmluvu hned v ten den?tak nech ide od 4.5 to je piatok a od pondelka nech ma novu zmluvu,a ty chod tiez radsej od 3.5 aby ti dali aj rodicak este