icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

kaja01
18. mar 2017

@lucildo áno, môžeš byť doma s tým menším dieťaťom, prehlásiš sa na ZP na osobu, ktorá sa riadne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov.

lucildo
19. mar 2017

@kaja01 takze manzel s nim bude na md a ja sa o neho budem sucasne starat. To fakt prejde?

zdena12345
autor
19. mar 2017

trosku zmenim zase temu o com sa tu dbati v ramci otca na MD. Asi zo socialky volali muzovi do prace a pytali sa ze aku ma momentalnu prac napln a pod... a ze asi bude aj kontrola... asi uz to nenechavaju len tak, ked to vsetci robia len papierovo

sandey
19. mar 2017

@lucildo ja by som si to radsej zistila, mne sa to nezda, lebo manzel predsa prevzal dieta do starostlivosti ked je na MD, takze on sa celodenne ma starat o dieta... je pravda ze som toto neriesila, lebo manzel je teraz na MD, ale ja pracujem, len sa mi nezda, ze stat bude dobrovolne platit odvody za 2 rodicov, ktori sa staraju o to iste dieta... zavolaj si radsej do socialnej poistovne, pripadne aj na urad prace...

majusqa77
19. mar 2017

@sandey socialka a up s tym nic nema. Jedna sa len o zdravotku

ayaska
19. mar 2017

@majusqa77 no mne sa to tez moc nepozdavaaby ja som sa staeala o to iste dieta ked je muz na md asi radsej si dobrovolne zaplatim odvody

kaja01
19. mar 2017

@lucildo áno, je to tak, z vlastných skúseností viem, môžeš si to overiť na ústredí VŠZP, ja som tam volala už niekoľkokrát.

kaja01
19. mar 2017

@zdena12345 Sociálka do toho vŕta skoro vždy, ale keď je tam nové poistenie, zmenená náplň práce, tak s tým aj tak nič nemôžu spraviť.

majusqa77
19. mar 2017

@ayaska ani mne, toto netusim ako je mozne 🙂

sandey
19. mar 2017

@majusqa77 akoze nema, ved ked zostanem sa starat o dieta do 6 rokov, tak odniekial musim do prace doniest papier, tak asi bud zo socialky alebo z uradu, asi zdravotna mi take potvrdenie neda....

kaja01
19. mar 2017

@sandey Do práce píšeš oznámenie, keď ukončuješ materskú, že pokračuješ v čerpaní rodičovskej dovolenky, žiadne potvrdenie nepredkladáš ani od Sociálnej poisťovne, ani zo zdravotnej poisťovne, jednoducho žiadne.

vladkamulova
19. mar 2017

ahojte baby, chcem sa spýtať, aj ja, keďže čítam vašu diskusiu rozmýšľam aj ja o manželovej materskej, ale mohol by ísť manžel na materskú ale len na 5 mesiacov? lebo v auguste bude mať syn 3roky, a ja by som bola doma ešte s mladším, ktorý ma 1,5 roka a potom možno v novembri by nastúpil zase na materskú s druhým synom, dalo by sa aj tak? ďakujem pekne za vaše odpovede

kaja01
19. mar 2017

Ženy ja nechápem, prečo chcete aby vám niekto poradil a keď niekto napíše presný postup ako kde čo vybaviť, prihlásiť, prehlásiť, tak sa začne ozývať, že sa Vám to nezdá a to tak určite nebude. Tak keď nechcete radu, tak sa nepýtajte a urobte si ako si myslíte, že by to mohlo byť.

Moje informácie nepochádzajú z kanálov, jedna pani povedala, to sú naštudované informácie zo zákonov a vykonzultované priamo so Sociálnou poisťovňou alebo zdravotnou poisťovňou.

kaja01
19. mar 2017

@vladkamulova Nevidím v tom žiadny problém.

vladkamulova
19. mar 2017

ďakujem

majusqa77
19. mar 2017

@sandey aky papier chces niest do prace? Ty si v praci ziadas o rodicovsku dovolenku, mozes az do 3 rokov veku dietata, nic viac ich nezaujima

lucildo
19. mar 2017

@kaja01 ďakujem. Ja som v dovere,takze tam mam zavolat a co im presne povedat?
A na socialke iba nahlasim ,ze sa vzdavam rodicaku ?

nivea777
20. mar 2017

@lucildo sociálka nemá nič s rodicakom.. to treba na upsvar požiadať o odňatie

kaja01
20. mar 2017

@lucildo Keď budeš mať zrušený rodičovský príspevok, tak pôjdeš na Dôveru a tam oznámiš, že sa chceš odhlásiť ako osoba poberajúca rodičovský príspevok (kód 1C) a zároveň sa prihlásiť ako osoba, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do 6 rokov (kód 1K). Ak by pani mala problém, napíš mi a ja zavolám do Dôvery. Teraz si to jedna pani ide vybavovať tiež v Dôvere, ale ešte nemám info. či jej robili problémy.

majusqa77
20. mar 2017

@kaja01 a moze sa naraz aj matka, aj otec starat celodenne o dieta? a este hlavne, ak na socialke da prehlasenie, ze otec prebera dieta do svojej starostlivosti??

kaja01
20. mar 2017

@majusqa77 áno, môže. Z titulu Zákonníka práce má nárok na rodičovskú dovolenku otec aj matka dieťaťa, nikde nie je napísané, že nemôžu čerpať rodičovskú dovolenku súčasne. Zákon o zdravotnom poistení hovorí, že platiteľom poistného je štát za osobu, ktorá sa riadne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov veku dieťaťa, zákon nepíše, že riadne a celodenne sa môže starať iba jeden z rodičov o to isté dieťa.

majusqa77
20. mar 2017

@kaja01 o RD viem, to je jasne.. ..ale ta zdravotka mi nejak nesedi 🙂))) ale ano, je fakt, ze nikde nieje napisane, ze sa nemozu dvaja starat o to iste dieta 🙂

ferdek29
20. mar 2017

@kaja01 ahoj a da sa to aj tak ze manzel by siel v jednej firme na matersku a v druhej by sa zamestnal na takom pracovnom mieste na akom robil v tej prvej firme?On je sofer a jeho sef ma dve firmy s toho jedna je jeho a druha je na manzelkinom mene.Dakujem

kaja01
20. mar 2017

@ferdek29 To sa dá, len nech si tam nechá jeden, dva dni voľno, t.z. že k 1.4 nastúpi na materskú a v druhej firme sa zamestná od 3.4.

meedulienka
20. mar 2017

@evittam. Ahoj, ,chcela by som sa opytat, ci by mohol moj manzel nastupit na md , ak uz poberal rodicovsky? Totizto prvy polrok som bola na materskej, potom ja som isla na urad prace sa zaevidovat ako nezsmestnsna, kedze zamestnavatel so mnou ukoncil pracovny pomer a za ten cas moj manzel poberal rodicovsky prispevok. Ked mi skoncila davka v nezamestnanosti, rodicak sme prehodili na mna. A teraz neviem ci je este mozne, aby siel na matersku. Dufam, ze ano.
Popripade,ak niekto vie poradit, budem vdacna.

evittam
20. mar 2017

@meedulienka No pokial splna podmienky naroku tak ano. To, ze poberal RP nie je prekazkou.

zimovaivana
20. mar 2017

Tak a idem si po radu ako postupovat.

Ja nemam narok na matersku. Priatel pracuje v AT ako sezonny zamestnanec. Prijam cca 1400€ , odpracovanych za 24 mesiacov aj na sk aj v AT viac ako 270 dni. Samozrejme na sk su to dohody.ale do odpracovanej doby sa pocitaju ze? kde si ma poziadat o matersku a existuje nejake tlacivo pre otca? Kolko mu vyjde cca materska? Neviem kde zacat a na UP a Soc.poist mi stale tvrdia ze ma ist na podporu. Poradite?

kaja01
20. mar 2017

@zimovaivana Na Sk nárok na materskú mať nebude, nakoľko nie je poistený v tomto čase na SK. V AT neviem poradiť.

evittam
20. mar 2017

@zimovaivana A zalezi od toho ake dohody -ci na pravidelny alebo nepravidelny prijem

evittam
20. mar 2017

@kaja01 Ako vies,ze nebol poisteny? Ak pracoval na dohodu na pravidelny prijem a mal z nej 270dni NP tak by mu narok mal vzniknut...ako je to s AT tiez neviem.