Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
trosku zmenim zase temu o com sa tu dbati v ramci otca na MD. Asi zo socialky volali muzovi do prace a pytali sa ze aku ma momentalnu prac napln a pod... a ze asi bude aj kontrola... asi uz to nenechavaju len tak, ked to vsetci robia len papierovo
@lucildo ja by som si to radsej zistila, mne sa to nezda, lebo manzel predsa prevzal dieta do starostlivosti ked je na MD, takze on sa celodenne ma starat o dieta... je pravda ze som toto neriesila, lebo manzel je teraz na MD, ale ja pracujem, len sa mi nezda, ze stat bude dobrovolne platit odvody za 2 rodicov, ktori sa staraju o to iste dieta... zavolaj si radsej do socialnej poistovne, pripadne aj na urad prace...
@zdena12345 Sociálka do toho vŕta skoro vždy, ale keď je tam nové poistenie, zmenená náplň práce, tak s tým aj tak nič nemôžu spraviť.
ahojte baby, chcem sa spýtať, aj ja, keďže čítam vašu diskusiu rozmýšľam aj ja o manželovej materskej, ale mohol by ísť manžel na materskú ale len na 5 mesiacov? lebo v auguste bude mať syn 3roky, a ja by som bola doma ešte s mladším, ktorý ma 1,5 roka a potom možno v novembri by nastúpil zase na materskú s druhým synom, dalo by sa aj tak? ďakujem pekne za vaše odpovede
Ženy ja nechápem, prečo chcete aby vám niekto poradil a keď niekto napíše presný postup ako kde čo vybaviť, prihlásiť, prehlásiť, tak sa začne ozývať, že sa Vám to nezdá a to tak určite nebude. Tak keď nechcete radu, tak sa nepýtajte a urobte si ako si myslíte, že by to mohlo byť.
Moje informácie nepochádzajú z kanálov, jedna pani povedala, to sú naštudované informácie zo zákonov a vykonzultované priamo so Sociálnou poisťovňou alebo zdravotnou poisťovňou.
@vladkamulova Nevidím v tom žiadny problém.
ďakujem
@lucildo Keď budeš mať zrušený rodičovský príspevok, tak pôjdeš na Dôveru a tam oznámiš, že sa chceš odhlásiť ako osoba poberajúca rodičovský príspevok (kód 1C) a zároveň sa prihlásiť ako osoba, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do 6 rokov (kód 1K). Ak by pani mala problém, napíš mi a ja zavolám do Dôvery. Teraz si to jedna pani ide vybavovať tiež v Dôvere, ale ešte nemám info. či jej robili problémy.
@majusqa77 áno, môže. Z titulu Zákonníka práce má nárok na rodičovskú dovolenku otec aj matka dieťaťa, nikde nie je napísané, že nemôžu čerpať rodičovskú dovolenku súčasne. Zákon o zdravotnom poistení hovorí, že platiteľom poistného je štát za osobu, ktorá sa riadne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov veku dieťaťa, zákon nepíše, že riadne a celodenne sa môže starať iba jeden z rodičov o to isté dieťa.
@evittam. Ahoj, ,chcela by som sa opytat, ci by mohol moj manzel nastupit na md , ak uz poberal rodicovsky? Totizto prvy polrok som bola na materskej, potom ja som isla na urad prace sa zaevidovat ako nezsmestnsna, kedze zamestnavatel so mnou ukoncil pracovny pomer a za ten cas moj manzel poberal rodicovsky prispevok. Ked mi skoncila davka v nezamestnanosti, rodicak sme prehodili na mna. A teraz neviem ci je este mozne, aby siel na matersku. Dufam, ze ano.
Popripade,ak niekto vie poradit, budem vdacna.
@meedulienka No pokial splna podmienky naroku tak ano. To, ze poberal RP nie je prekazkou.
Tak a idem si po radu ako postupovat.
Ja nemam narok na matersku. Priatel pracuje v AT ako sezonny zamestnanec. Prijam cca 1400€ , odpracovanych za 24 mesiacov aj na sk aj v AT viac ako 270 dni. Samozrejme na sk su to dohody.ale do odpracovanej doby sa pocitaju ze? kde si ma poziadat o matersku a existuje nejake tlacivo pre otca? Kolko mu vyjde cca materska? Neviem kde zacat a na UP a Soc.poist mi stale tvrdia ze ma ist na podporu. Poradite?
@zimovaivana Na Sk nárok na materskú mať nebude, nakoľko nie je poistený v tomto čase na SK. V AT neviem poradiť.
@zimovaivana A zalezi od toho ake dohody -ci na pravidelny alebo nepravidelny prijem

@lucildo áno, môžeš byť doma s tým menším dieťaťom, prehlásiš sa na ZP na osobu, ktorá sa riadne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov.