Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@veronikaveron ja netusim, ako to teraz na socialke funguje. kazda tetusa si tvrdi svoje, oficialne info svoje...
@veruska934 Nevies nieco blizsie, uz teraz pomaly pozastavuju? Muz dosiel z prace s tym, ze je prijaty zakon a stopuju to az od 1.1.2019...tak snad to je len kacica, aj ked v nasom state clovek nikdy nevie...
@rudkocam v stredu 28.2.tusim som bola na uradoch to vybavovat. MD mi koncila 24.2. Dala som sa na rd a potom hned aj odnat k 28.2.potom v piatok 2.3. Bol manzel obehat svoje urady. Ked prislo rozhidnutie tak sme ho posielali do SP. A vcera som bola zase na upsvar aj v zp. Na urade som si poziadala o rp za 1.3.a na zp ma nahlasili ako oso u starajucu sa o dieta do 6r na zaklade manzelovej md.
@katleen66 neviem,len co mi kamoska hovorila,ale akoby sa to tykalo len toho,ze muz nemoze popri MD pracovat,tak uvidime
Muz si podal o matersku od 1.4.na maleho ja som zaevidovana na zdravotke so starsou dcerkou.chceli sme to vyuzit lebo skoncil v robote a zamestnal sa do druhej firmy..na SP nam povedali ze vsetko je v poriadku vsetky papiere sme tam doniesli a minuly tyzden sme dostali vyrozumenie ze na matersku nema muz narok ze sme porusili ochrannu lehotu..viete mi poradit co dalej?
@janina2389 pp mu koncil 31.3. a novy zacal 1.4.?
@majusqa77 ano
@janina2389 tak to preto, nemôže mať jeden deň nástup na MD aj do prace
@janina2389 ved to je presne to, na co upozornujeme, ze je viac ako pravdepodobne, ze to tak vyhodnotia.... ...1.4.nastup na md, ine aktivne poistenie, ziadost zamietli. Nespravis s tym nic :(
Žienky poraďte..
19.6. končím MD.. od 20.6 mam nárok na RD.. kedy si mám podať žiadosť? A môžem v1 deň podať aj žiadosť o odňatie k 30.6?
Manžel pracuje na zmluvu.. pre problémy v práci skočí PP k 30.6.. a 1.7 pôjde na MD.. v práci začne pracovať na živnosť pár dní po nástupe na MD..
Čo všetko a kedy máme začať vybavovať?
Ďakujem všetkým za rady..
v ZP budem vedená ako osoba ktorá sa stará o dieťa do 6 veku.. tam musím nahlásiť aj začiatok aj koniec RD? U môjho ZĽ nahlasim nástup na RD..
@casperka1980 ahoj.mozes aj v jeden den, tiez som tak bola. Len ak by manzel isiel na md az od 2.7tak mate este aj cely rp za jul.nedalo by sa mu 1 den lekara alevo nejako vykryt? Neviem ale ake su tam potom podmienky, aby splnal narok na md aby ste si viac neposkodili.kazdopadne mi odporycali najskor poziadat o odnatie do konca jedneho mesiaca a poton nasledne poziadat este za ten jeden den nasledujuceho mesiaca. Ked pozries moje prispevky tu, som pisala aj detailnejsie postupy co ako sme robili. P.s. uz mam aj rozhodnutie o tom jednom dni
@sasesoe a není problém keď podám žiadosť o odňatie k (či) 1.7? Manžel si bude vybavovať živnost 6.7...
@casperka1980 oni ti RP odnimu vzdy ku koncu mesiaca. Potvrdenie o tom ze nepoberas rp ty ani manzel je potrebne dolozit k jeho ziadosti o md. Nemozes mat subeh dvoch davok. Cize mne na upsvar kazala ziadost o odnatie k 28.2. Nasledne manzel mal md od 2.3. A potom som bola zase poziadat o rp od 1.3.a dali mi - odnali od 31.3.
@casperka1980 kludne chod na upsvar a povedz ze chces odnat od 2.7 .. za 1.7 este dostanes rodicak a od 2.7 moza chlap nastupit na md
my sme už boli na upsvr podať žiadosť o odnatie rp, na sociálke po papiere k materskej mužovi, čo vyplní aj zamestnávatel a máme čakať kým príde rozhodnutie z upsvr a až potom ísť znovu na sociálku s papiermi.tam sa vraj aj na dochodkové prehlásim, vraj od januára je nejaký zákon...no a potom na zdravotku ešte....len ma dnes jedna baba zneistila, že aj ona toto rieši a vraj jej na sociálke povedali, že si musí ak je na tpp zobrat neplatené volno...a to som nechcela nič oznamovať v zamestnaní, tak čo teraz, nebude z toho problém, ked nič v zamestnaní nenahlásim? mne na sociálke nič nepovedali ....
a ešte nám na sociálke povedali, aby nová zmluva v práci vznikla dosť neskor od nástupu na matersku....a čo má potom robiť dovtedy....na starú predsa pracovať nemôže....ako 2.5. nastupi na matersku a 3.5. vznikne nová zmluva, je to problém podla vás?
Ahojte chcem sa opýtať ci som to všetko správne pochopila manžel je zamestnaný chce ísť na md od júla. ja mam zrušiť rodicak k 1.7.on 2.7. Môže ist na md .a mne este dajú rodicak? A novú pracovnú zmluvu mu majú dat s akým dátumom? 3.7.?
@veveronika333 my sme takto riešili tiež, že som dala odnať k 1.5. rp a potom mi volala pani z upsvr, že ak chcem ešte za máj príspevok, tak že tam uvedie k 2.5. že chcem odňať a manžel nastupuje od 2.5. na materskú a zmluvu asi tiež od 3.5. mu daju novu....tak snád to bude ok, ešte neprišlo vyrozumenie....ale vravela, že to bude ok, tak jej verím....
@mathik84 ďakujem
@mathik84 a máme to začať vybavovať aj mesiac pre tym ako chce ist muž na md?
@veveronika333 ja si myslím, že áno, bo kým všetky rozhodnutia poprichádzajú to trvá, na všetko maju lehotu....čiže ja by som začala určite vybavovať už teraz.....

@majusqa77 prosím ťa, mám už rozhodnutie ,že mi odňali rodicak, teraz mám ísť na zdravotku sa zapísať ako os.star.sa o dieťa do 6 r. Mám ešte niečo riešiť? Napr.dochodkove? Ja som z toho jeleň. Ďakujem