icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

veronikaveron
19. apr 2018

@majusqa77 prosím ťa, mám už rozhodnutie ,že mi odňali rodicak, teraz mám ísť na zdravotku sa zapísať ako os.star.sa o dieťa do 6 r. Mám ešte niečo riešiť? Napr.dochodkove? Ja som z toho jeleň. Ďakujem

rudkocam
19. apr 2018

@sasesoe môžem vedieť, že koľkého ste písomne požiadali o odnatie rod.príspevku?

majusqa77
19. apr 2018

@veronikaveron ja netusim, ako to teraz na socialke funguje. kazda tetusa si tvrdi svoje, oficialne info svoje...

katleen66
19. apr 2018

@veruska934 Nevies nieco blizsie, uz teraz pomaly pozastavuju? Muz dosiel z prace s tym, ze je prijaty zakon a stopuju to az od 1.1.2019...tak snad to je len kacica, aj ked v nasom state clovek nikdy nevie...

majusqa77
19. apr 2018

@katleen66 praveze je navrh zakona, ze bude povoleny subeh RP a md od 1.1. 🙂)))))

katleen66
19. apr 2018

@majusqa77 Fiiha fakt? Tak to vies lepsie, dikes za info 🙂 Cize o stopovani tychto prispevkov zatial nic? 🙊

baska1
19. apr 2018

@katleen66 tiež viem len,že obaja rodičia budú môcť byť zároveň na MD

sasesoe
19. apr 2018

@rudkocam v stredu 28.2.tusim som bola na uradoch to vybavovat. MD mi koncila 24.2. Dala som sa na rd a potom hned aj odnat k 28.2.potom v piatok 2.3. Bol manzel obehat svoje urady. Ked prislo rozhidnutie tak sme ho posielali do SP. A vcera som bola zase na upsvar aj v zp. Na urade som si poziadala o rp za 1.3.a na zp ma nahlasili ako oso u starajucu sa o dieta do 6r na zaklade manzelovej md.

veruska934
20. apr 2018

@katleen66 neviem,len co mi kamoska hovorila,ale akoby sa to tykalo len toho,ze muz nemoze popri MD pracovat,tak uvidime

janina2389
21. apr 2018

Muz si podal o matersku od 1.4.na maleho ja som zaevidovana na zdravotke so starsou dcerkou.chceli sme to vyuzit lebo skoncil v robote a zamestnal sa do druhej firmy..na SP nam povedali ze vsetko je v poriadku vsetky papiere sme tam doniesli a minuly tyzden sme dostali vyrozumenie ze na matersku nema muz narok ze sme porusili ochrannu lehotu..viete mi poradit co dalej?

majusqa77
21. apr 2018

@janina2389 pp mu koncil 31.3. a novy zacal 1.4.?

janina2389
21. apr 2018
nadula01
21. apr 2018

@janina2389 tak to preto, nemôže mať jeden deň nástup na MD aj do prace

majusqa77
21. apr 2018

@janina2389 ved to je presne to, na co upozornujeme, ze je viac ako pravdepodobne, ze to tak vyhodnotia.... ...1.4.nastup na md, ine aktivne poistenie, ziadost zamietli. Nespravis s tym nic :(

casperka1980
22. apr 2018

Žienky poraďte..
19.6. končím MD.. od 20.6 mam nárok na RD.. kedy si mám podať žiadosť? A môžem v1 deň podať aj žiadosť o odňatie k 30.6?
Manžel pracuje na zmluvu.. pre problémy v práci skočí PP k 30.6.. a 1.7 pôjde na MD.. v práci začne pracovať na živnosť pár dní po nástupe na MD..
Čo všetko a kedy máme začať vybavovať?
Ďakujem všetkým za rady..
v ZP budem vedená ako osoba ktorá sa stará o dieťa do 6 veku.. tam musím nahlásiť aj začiatok aj koniec RD? U môjho ZĽ nahlasim nástup na RD..

sasesoe
23. apr 2018

@casperka1980 ahoj.mozes aj v jeden den, tiez som tak bola. Len ak by manzel isiel na md az od 2.7tak mate este aj cely rp za jul.nedalo by sa mu 1 den lekara alevo nejako vykryt? Neviem ale ake su tam potom podmienky, aby splnal narok na md aby ste si viac neposkodili.kazdopadne mi odporycali najskor poziadat o odnatie do konca jedneho mesiaca a poton nasledne poziadat este za ten jeden den nasledujuceho mesiaca. Ked pozries moje prispevky tu, som pisala aj detailnejsie postupy co ako sme robili. P.s. uz mam aj rozhodnutie o tom jednom dni

jajagaja
23. apr 2018

Dnes mi doslo rozhodnutie o priznani md, tak som stastna 🙌🙌🙌🙌🙌. Zienky @evittam, @zalka , @majusqa77, dakujem Vam za cenne rady

casperka1980
23. apr 2018

@sasesoe a není problém keď podám žiadosť o odňatie k (či) 1.7? Manžel si bude vybavovať živnost 6.7...

sasesoe
23. apr 2018

@casperka1980 oni ti RP odnimu vzdy ku koncu mesiaca. Potvrdenie o tom ze nepoberas rp ty ani manzel je potrebne dolozit k jeho ziadosti o md. Nemozes mat subeh dvoch davok. Cize mne na upsvar kazala ziadost o odnatie k 28.2. Nasledne manzel mal md od 2.3. A potom som bola zase poziadat o rp od 1.3.a dali mi - odnali od 31.3.

nivea777
23. apr 2018

@casperka1980 kludne chod na upsvar a povedz ze chces odnat od 2.7 .. za 1.7 este dostanes rodicak a od 2.7 moza chlap nastupit na md

mathik84
24. apr 2018

my sme už boli na upsvr podať žiadosť o odnatie rp, na sociálke po papiere k materskej mužovi, čo vyplní aj zamestnávatel a máme čakať kým príde rozhodnutie z upsvr a až potom ísť znovu na sociálku s papiermi.tam sa vraj aj na dochodkové prehlásim, vraj od januára je nejaký zákon...no a potom na zdravotku ešte....len ma dnes jedna baba zneistila, že aj ona toto rieši a vraj jej na sociálke povedali, že si musí ak je na tpp zobrat neplatené volno...a to som nechcela nič oznamovať v zamestnaní, tak čo teraz, nebude z toho problém, ked nič v zamestnaní nenahlásim? mne na sociálke nič nepovedali ....

mathik84
24. apr 2018

a ešte nám na sociálke povedali, aby nová zmluva v práci vznikla dosť neskor od nástupu na matersku....a čo má potom robiť dovtedy....na starú predsa pracovať nemôže....ako 2.5. nastupi na matersku a 3.5. vznikne nová zmluva, je to problém podla vás?

majusqa77
24. apr 2018

@mathik84 ziadne neplatene volno. ty si predsa na rd

mathik84
24. apr 2018

@majusqa77 neviem, čo jej natrepali...

majusqa77
24. apr 2018

@mathik84 to ani ja :P

veveronika333
24. apr 2018

Ahojte chcem sa opýtať ci som to všetko správne pochopila manžel je zamestnaný chce ísť na md od júla. ja mam zrušiť rodicak k 1.7.on 2.7. Môže ist na md .a mne este dajú rodicak? A novú pracovnú zmluvu mu majú dat s akým dátumom? 3.7.?

mathik84
24. apr 2018

@veveronika333 my sme takto riešili tiež, že som dala odnať k 1.5. rp a potom mi volala pani z upsvr, že ak chcem ešte za máj príspevok, tak že tam uvedie k 2.5. že chcem odňať a manžel nastupuje od 2.5. na materskú a zmluvu asi tiež od 3.5. mu daju novu....tak snád to bude ok, ešte neprišlo vyrozumenie....ale vravela, že to bude ok, tak jej verím....

veveronika333
24. apr 2018

@mathik84 ďakujem

veveronika333
24. apr 2018

@mathik84 a máme to začať vybavovať aj mesiac pre tym ako chce ist muž na md?

mathik84
24. apr 2018

@veveronika333 ja si myslím, že áno, bo kým všetky rozhodnutia poprichádzajú to trvá, na všetko maju lehotu....čiže ja by som začala určite vybavovať už teraz.....