icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

mathik84
24. apr 2018

@veveronika333 my sme boli najskor na sociálke po papiere na matersku, odtial na upsvr požiadať od odnatie rp a až potom máme prísť, ked príde už rozhodnutie z upsvr znovu na sociálku podať tu matersku, už vyplnenú u zamestnávatela, potom chcem doriešiť aj zdravotku a dochodkové....

veronikaveron
24. apr 2018

@mathik84 prosim ťa, čo ideš riešiť s dôchodkovym?

mathik84
24. apr 2018

@veronikaveron no to mi na socialke povedala pani, že sa prehlásim na registračnom liste FO ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov, že od januára je dáky nový zákon, tak uvidím čo mi teda povedia, ked tam prídeme s tou mužovou materskou, ale takto mi to ona povedala....

veronikaveron
24. apr 2018

@mathik84 áno, to už som prihlásená, ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 r. Len neviem čo s dôchodkovym

mathik84
24. apr 2018

@veronikaveron nechápem, kde si prihlásená?

veronikaveron
24. apr 2018

@mathik84 na zdravotke som prihlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 r. A rodicak som si zastavila, že či mám ešte niečo z mojej strany riesit

mathik84
24. apr 2018

@veronikaveron proste na sociálke mi kázali sa ešte prehlásiť na registračnom liste FO ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov, ...no to by si sa mala spýtať na sociálke radšej, mne toto pani povedala, ale boh vie kto tam bude, ked tam znovu prídeme, a čo povie ....

veronikaveron
24. apr 2018

@mathik84 ok. Ďakujem. Keď som volala na sociálku, vravela, že s dôchodkovym nemusím nič riešiť, alebo neznela dva krát presvedčivo 🙂

mathik84
24. apr 2018

@veronikaveron ved ako ani mne sa to nezdá, bo sme už toto tlačivo tuším vyplnali pri prechode na rd, no uvidím, možno bola pani tiež neznalá a tam mi povedia, že nemusím nakoniec.....😉

mathik84
24. apr 2018

@veronikaveron a ešte čakate na rozhodnutie z upsvr a až potom idete zahlásit matersku na socialku so všetkými papiermi?

veronikaveron
24. apr 2018

@mathik84 uf, to neviem, muž si svoje vybavuje a ja svoje. Ale asi už rozhodnutie posielal

moniketa
25. apr 2018

Ahojte, možno mi budete vedieť poradiť, za každú radu budem vďačná 🙂 manžel nastupuje od 11.5. na rodičovskú dovolenku s naším synom, ja chcem dať výpoveď v práci, aby som mohla naďalej ostať s deťmi doma. zamestnaná som od roku 2010, zmluvu mám na dobu neurčitú. vznikne mi nárok na podporu? a mám ešte 17,5 dňa dovolenky. Je lepšie si ju vyčerpať, alebo nechať preplatiť?

nivea777
25. apr 2018

@moniketa nato aby si mohla byt doma nemusis davat vypoved.. ked ide len na rodicovsku tak preco si to prehadzujete? nechaj si rodicak a nemusis nic riesit.. ale na podporu narok mas,baby tu radili ze treba jeden den vycerpat dovolenku a na druhy den ukoncit pp dohodou.zvysok dovolenky nechat preplatit a podpora bude maximalna...

moniketa
25. apr 2018

@nivea777 takze mozem ostat na rodicovskej, len odhlasim tych 213 € co mi posielajú a manžel moze cerpat matersku? jeeeej, to fakt? po jednom dni ceprania dovolenky mozem dostat max.podporu? to neznie zle 🙂

nivea777
25. apr 2018

@moniketa ano,zrus RP a muz moze nastupit na MD...v zdravotke sa prehlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.. pomer ti bude trvat a este sa ti moze hodit po rodicovskej,pripadne keby sa podarilo tretie dieta tak by si mala aj matersku,keby si nezamestnana tak by si s velkou pravdepodobnostou matersku nemala.. ja by som vypoved nedavala

moniketa
25. apr 2018

@nivea777 to neznie zle, ďakujem krásne za odpoveď 🙂

mary159
25. apr 2018

@majusqa77 mozem sa ťa nieco opytat. Manzel ide na MD 17.6. dcera ma vtedy 2.5 roka. A ja by som mala nastupit do prace kedže mi skonci RD. Mozem dat nastup do prace az od 1.7. kedže mi až vtedy odnaju RD. Alebo sa musim vratit uz 16.6.A čo zdravotka.dakujem.

majusqa77
25. apr 2018

@mary159 ty si na rd do 3 rokov veku dietata. ak nastupis skor, je to na tebe, ze kedy

mary159
25. apr 2018

@majusqa77 a nie je to podmienené poberanim rodicaku. Lebo do prace som davala oznamenie ze od xxx nastupujem na rodicak.

majusqa77
25. apr 2018

@mary159 ty si v praci oznamovala nastup na rodicovsku dovolenku, nie poberanie rodicovskeho prispevku

mary159
25. apr 2018

@majusqa77 dakujem velmi pekne. 😀

kochanka
25. apr 2018

Baby prosim manzel by chcel nastupit na matersku od 1.8.2018 a bude robit na inu zmluvu. Musim sa prihlasit na urad prace ked nemam ziadny pracovny pomer alebo Staci ist Len na tu zdravotku. A dochodku email tiez treba nieco informovat?

veronikaveron
26. apr 2018

@majusqa77 prepáč, že zas otravujem, len ešte sa chcem opýtať, muž rieši niečo so zdravotkou
? Ďakujem pekne

majusqa77
26. apr 2018

@veronikaveron nie, co by mal?

veronikaveron
26. apr 2018

@majusqa77 neviem, včera s tým prišiel, že či nemá ísť na zdravotku. Ďakujem. Pekný deň

mathik84
26. apr 2018

baby bude to ok, ked mužovi v práci potvrdili do sociálky, že pracoval do 30.4.2018 a nástup na materskú od 2.5.2018? dátum novej zmluvy ešte dohodnu v pondelok.....

majusqa77
26. apr 2018

@mathik84 ano, pojde na md v ochrannej lehote. teda ak mu realne pp skoncil

mathik84
26. apr 2018

@majusqa77 ďakujem krásne....😉

franceskaga
27. apr 2018

Ahojte, viete mi prosim poradit? Od 2.5 by isiel partner na MD (s malou by som ostala ja doma,kedze on je SZCO).MD mu vychadza na 28 tyzdnov,to je do cca do decembra. ALE ...od septembra by som ju chcela dat do skolky ( bude mat 2,5 roka) bude to problem?vdaka za odpovede

petul13
27. apr 2018

@franceskaga moze na 4hodiny denne