Otec na materskej 2krát za sebou - je možné čerpať z jedného zamestnania?

zuzkanr1
2. jan 2019

Dobry den,
moj manzel dvojrocneho dietata pobera mmomentalne materske do konca aprila/2019.
Moze po skonceni zacat poberat dalsiu matersku od maja/2019 (manzelka nema narok na materske) na dalsie dieta (momentalne 6 mesacne).
Pracovny pomer ukoncil 30.9.2018.
Je teda mozne cerpat dve materske z posledneho zamestnania?
Ak ano kedy mozem podat ziadost?
Az po skonceni materskej, alebo pri konci poberania.
Dakujem za odpoved

evittam
2. jan 2019

@zuzkanr1 Nie. Nakolko nema aktívne NP.

zuzkanr1
autor
2. jan 2019

toto mi odpisali dnes zo soc.poistovne: Ľutujeme, ak Vám pracovný pomer skončil 30.9.2018 a druhé dieťa chcete prevziať do starostlivosti v máji 2019, nárok na materské Vám nevznikne, nebude sa vzťahovať na Vás sedemdňová ochranná lehota.

evittam
2. jan 2019

@zuzkanr1 No ved som ti jasne odpisala, že nie nakolko uz nemá aktívne NP a ano nie je ani v OL-to su ďalšie podmienky nároku na MD. Nielen 270dni NP

zuzkanr1
autor
2. jan 2019

Dakujem za odpoved, tak teda jedina moznost sa nakratko zamestnat a az potom moze ist na dalsiu matersku.Bud rovno zo zamestnania alebo v ochranej dobe po skonceni pomeru.Ak sa nemylim.

evittam
2. jan 2019
zuzkanr1
autor
24. jan 2019

@evittam tak to podla SP nebude mozne, podla nich nemoze ist na druhu matersku skor ako o 26 tyzdnov po prvej materskej a to sa mu bude vyratavat z minima a nie ako sme si mysleli ze sa bude vypocitavat za rok 2018(to by mal narok na maximum)

''Želáme Vám dobrý deň.

Nárok na materské sa vždy posudzuje z toho poistného vzťahu, z ktorého nárok na materské vznikne. Ak nárok na materské vznikne z dobrovoľného nemocenské poistenia, výška materského sa určí z vymeriavacieho základu, z ktorého si poistenec platí poistné na dobrovoľné poistenie. Na príjmy z povinného nemocenského poistenia zamestnanca sa pri výpočte materského z dobrovoľného poistenia neprihliada.

Ak nemocenské poistenie dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo najmenej 26 týždňov a vzniklo

v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu (DVZ) je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka predchádzajúceho roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
Výška materského sa určí z minimálneho vymeriavacieho základu ak dobrovoľne nemocensky poistená osoba bola nepretržite dobrovoľne nemocensky poistená menej ako 26 týždňov do vzniku nároku na materské.

Vo Vašom podaní uvádzate rozhodujúce obdobie na určenie DVZ zamestnanca, ktorému pracovný pomer trvá nepretržite najmenej od 1.1.2018 do vzniku nároku na materské. Vám pracovný pomer skončil minulý rok v mesiaci september a ku dňu vzniku nároku na materské budete dobrovoľne nemocensky poistená fyzická osoba. To znamená, že na Vás sa tento spôsob rozhodujúceho obdobia nevzťahuje''