icon

Otec na materskej a matka na rodičovskej

zdena12345
30. sep 2016

myslím, že už som tu raz dávala podobnú tému, príp. že tu aj také diskusie sú, ale nedá mi... dnes som sa dozvedela, ža by malo byť možné aby išiel manžel na materskú so starším synom(2 roky) a ja bola doma na rodičovskom s mladším (5mesiacov). Je to naozaj možné??? Lebo zdá sa mi, že predtým, tu bola taká možnosť ohodnotená ako nereálna.
ďakujem

Strana
z2
majusqa77
23. nov 2016

@zuzi1211 v prvom rade musis zamestnavatelovi oznamit, ze ta prehlasit v poistovniach, lebo uz nebudes osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. vypoved dat nemusis od socialky oslobodeny bude. zdravotka ma rocne zuctovanie, co nezaplatis na preddavkoch, doplatis v rzzp

stevvvka
23. nov 2016

@nivea777 dakujem za odpoved. je to trocha nefer inak, ked chce zena deti kratko po sebe a nastupit potom do prace..o tych 200 eur niekolko mesiacov ju stat akoby okrada...nezda sa ti?

majusqa77
23. nov 2016

@stevvvka ak mas narok na matersku, do 6 tyzdnov veku dietata si mozes poziadat o prispevok na starostlivost

stevvvka
23. nov 2016

a to je aky prispevok? plati, aj ked mam jedno dieta?
@majusqa77

evittam
23. nov 2016

@stevvvka Je to príspevok na staršie dieťa do 3 rokov ak si na MD a narodí sa ti druhé dieťa.

stevvvka
23. nov 2016

dakujem 🙂

@evittam

zuzi1211
23. nov 2016

@majusqa77 dakujem za info, no neviem ako sa k tomu postavi moj zamestnavatel. Ja si budem platit len zdravotnu a soc. Sa neplati? Nevies nahodou ako si vyratam tieto odvody? Dik

zuzi1211
23. nov 2016

@zdena12345 nevadi, dik

havana_frost
24. nov 2016

@stevvvka Pokiaľ poberáš materské, tak na obdobie 6 týždňov po narodení mladšieho môžeš žiadať o príspevok na starostlivosť na staršieho (41 euro mesačne - alebo viac ak vieš preukázať náklady na jasle/škôlku). Lehota na požiadane je až 3 mesiace spätne (ako normálny rodičák).

Strana
z2