Otec na materskej dovolenke
Pekný deň mamičky, idem sa opýtať, nájde sa tu nejaká žienka, čo má otca dieťaťa na materskej a popritom pracuje?
@oskvarka do socialnej su aj do zdravotnej nemusi manzel platit ale podla danoveho priznania mu moze potom vyjst nedoplatok na zdravotnej poistovni a bude musiet doplatit potom naraz takze tam by som asi platila dalej normalne pokial ma manzel prijem aky mal a neklesne mu rapidne.
Mamičky, keď otec je otec na MD do troch rokov. Dieťa má narodeniny 11.8. dostane materskú ešte aj za 11.8 alebo len do 10.8.? Aké máte skúsenosti?
@lucya89 no prave ze klesne rapidne uz klesol od aprila... vlastne uz aj predtym to nebolo nic moc za to som ja sla do prace.. no ved oni mu to teoreticky potom vratia ale este mu maju vracat danovy bonus za minuli rok lebo bol na nule takze bz mu ho mali dat ale kolegzna vravela ze to robia tak ze dalsi rok ti ho odrataju z toho co mas platit ale ak zase mu nevzde nic platit tak ako ze neviem...
@evittam no neviem veru.. ja som mzslela ze ked je zivnostnik je to inak ja ako zamestnanec som to tiez tak mala a zlatka74 praveye mysli MD... ja by som kukla ako je v zakone nemam kedz hladat ale zvykne bzt napisane ze do a za tym v ratane.. ak to tam nieje tak asi len do 10.8 podla mna...
@lucya89 Ako som už napísala vyššie. Na to aby bol nárok na DB musí byť hrubý príjem fyzickej osoby - či už zamestnanca alebo SZČO minimálne polovica minim.mzdy za daný rok - t.j. za r.2014 to bolo 2112,- Eur, za r.2015 to bude 2280,-Eur.
Áno mýliš sa - prepáč, ale ak niečomu nerozumiem, tak sa k tomu nevyjadrujem a nepíšem zavádzajúce informácie. S nárok na DB nemá nič spoločné ani ZD a už vôbec nie čiastkový ZD.
@zlatka74
zdroj: http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
§ 51
(1) Ak dieťa prevzala do starostlivosti iná fyzická osoba alebo právnická osoba z dôvodu, že sa poistenec podľa lekárskeho posudku nemôže alebo nesmie starať o dieťa pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, nárok na materské tomuto poistencovi zaniká dňom prevzatia dieťaťa do tejto starostlivosti a opätovne vzniká odo dňa prevzatia dieťaťa zo starostlivosti inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby. Nárok na materské trvá do uplynutia celkového obdobia trvania nároku na materské, najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa.
- tj. vyzerá, že aj v den dovršenia, ak tomu dobre rozumiem, ak poberá materské počas čerpania RD podla § 166 ods.1 ZP
inak baby moj najnovsi vybavovaci dnesnz zazitok.. MD otca v Cadci... poculi prvy krat.. ale teda netvarili sa ze to neide.. len na socialke nam povedali ze ziadost mame doniest az ked budeme mat vybavene zrusenie RP... na UPSVAare teta ze doneste kopiu ziadosti o materske a na zaklade toho vam zrusime RP no pobavili sme sa 😀 ale nakoniec sme ich teda nejako presvedcili... dali sme to pre istotu k dnesnemu datumu aby nepovedali ze cosi spekulujeme.. mm mi sice pili usi ze sme sa ofajcili o 100 ecok ze keby to dame od 2.8 tak mame aj cely RP a aj skoro celu MD za august nehovoriac o tom ze spekuloval ze sme to kludne mohli dat od 2.7 a ze to co mi uz vyplatili za siedmi mesiac by sa bralo ako ze je to za ten jeden den :D... no ako hlavne ze keby to ja nenajdem tak ani neriesi... no ale vsak ak by nam to neschavlili tiez by to nebolo prijemne... tak teraz uvidime ako dopadneme a ze ci vobec dostanem este Rp za august ja dufam ze hej inak sa mi to moc neoplatilo...
@evittam http://www.investujeme.sk/danove-priznanie-2015...
Avšak, daňový bonus si môže uplatniť len daňovník, ktorý dosahuje tzv. aktívne príjmy, t.j. príjmy zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, pričom tieto príjmy musia byť aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, čo pre rok 2014 predstavuje sumu 2 112 eur. Ako upozorňuje Jana Klčová, daňová poradkyňa spoločnosti Accace, „pri príjmoch z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti zákon okrem výšky týchto príjmov stanovuje ešte druhú podmienku, ktorú je potrebné splniť na to, aby bolo možné uplatniť daňový bonus, a to, že z týchto činností daňovník musí vykázať kladný základ dane, t.j. nesmie dosiahnuť daňovú stratu.“
a ako je myslene potom toto? sorry za otazky ale nie kazdy je expert na vsetko a nemusis hned po mne skocit ja sa len pytam ?
@oskvarka nepoznám presne tvoje okolnosti, ale ak si to uplatnil od 18.8. a nie od 2.8., tak ono sa to bude rátať 28 týždňov. Nedostal teraz, dostane na konci. Ale ako hovorím, nepoznám okolnosti, možno dovtedy už pôjdeš na druhú MD a nevyčerpá tých 28 tt. Ale nemusí čerpať celých 28 tt. Ak vám to lepšie vyjde kratšie a dostane posledný mesiac aj RP aj materské, môže ukončiť aj predčasne.
@havana_frost no mi sme to dnes sili horucov ihlov ja som na to vcera narazila a dnes hned vyhnala mm po uradoch lebo yajtra odchadzame na dovcu tak som to dnes chcela poriesit a nestihla som to poriadne preluskat zajtra uz by som bola mudrejsia a dala si to od 2.8 ... mm spekuluje este ye ich popytame to zmenit ze mile tety lebo 31.8 to ideme doplnit tu ziadost vsetkymi ostatnymi prilohami dnes uz sme to nestihli... ale uz sa mi do toho nechce presviedcaj jednu aj druhu to mi pride komplikovane.. ... lebo situacia je presne taka ze ja nastupujem 22.10 na novu matersku... takze na dlho to mat nebude,... ale este si mi dala chrobaka ze ci to 20 teho predcasne nezrusit a mozem mat v oktobri este aj RP.. ale to uz by bol riadny odrb....
ja som sa dnes hlavne bala toho ze ak si to podam spetne aby tam nahodou nebol nejaky hacik a ze nam to neschvalia... ale co som dnes kukala po nete aj priklady tak ocividne nebol... no co uz tak sme sa pripravili o 16 dni materskeho no... nabuduce budeme mudrejsi... 🙂 😉
@oskvarka Nie je to žiadny odrb. Čo zákon nezakazuje, to je dovolené. Štát si tiež vždy všetko vypýta do posledného centu, čo kde môže. Vy máte to staršie dieťa dosť maličké, teoreticky by to stihol aj po tvojej druhej materskej, žiadať najprv materské na staršie a potom na mladšie. Treba si spísať dni na papier, čo kde ako lepšie vyjde 😉
@havana_frost
@majusqa77 no ved qaako mm sa hned chitil ze isto to tak zrobime... len povodne chcvel este nemit tie datumi ze to tam zajdeme zmenit od toho 2.8 ..
preratane to uz mam po MD uz stiha do jeho narodenin len 2 mesiace a 4 dni takze teraz ma tolko isto alebo viac... ak by sme boli isli menit tie cisla este na 2.8 co asi nebudeme uz lebo som tam davala oficialnu ziadost ze od 18.8 tak mi to pride blbe prist o 2 tzydne z dovolenky ze to chcem zmenit...
@majusqa77 boli sme na urade prace vcera ci nam nezmeniia ten datum z 18. na 2. nech mame tu matersku aj rodicak skoro zacely mesiac... nasa pracovnicka co v tom mala gulas ale spravila vsetko ako sme chceli mala dovcu zastupovala ju ina a ta sa na mna kukala ako by som ju sla okradnut ze to sa neda naraz v jednom mesiaci aj to aj to ze co by som chcela.. ako by mi to mala dat zo svojho a ze je to hlupot lebo rodicak sa vyplaca za cely mesiac a bla bla... a ze ziadne take potvrdenie neexistuje ze od hocktoreho dna v mesiaci kedy si poziada... aj ked som jej to nase ukazovala ze ho mame.. ona ze to je zleee:D... v pondelok ma byt zase nasa tak este skocime za nou a ak nie tak budeme od 18. teho teda...lebo nechcem preskocit tu lehot u kedy uz uvolnuju peniaze za rodicak... ale v pondelok je este len 8.9 tak snad to este pojde k tomu 2.8. napisat... este sa chcem opytat ja som zanestnana takze mne vsetky veci funguju aj dochodkove aj socialne aj zdravotne ak to spravne chapem.. a mm ak bude teraz oslobodeny od platenia ked je zivnostnik tak ma povinnost to niekam hlasit.. napr na ZP ... ?.. a este som nieco citala ze sa ma prihlasit v SP na dochodkove?.. len neviem ci nechaosim....
a este otazka moji svagrovci su na tom rovnako ako mi .. len niesu tehotny a zena je tiez zivnostnicka... takze a aj jej mm... maju tiez 2 rocne dieta.. ak by toto chceli vyuzit tak vsetko rovnako vybavuju len s tym ze teda co manzelka... zrusi zivnost a prihlasit sa na urade prace lebo inak by musela platit zdravotne odvody?... chapem spravne ze ak by zrusila a bola na urade tak nemusi ?... a ona co s nahlasovanim sa do ZP a na dochodkove poistenie v SP... ma nieco z toho spravit.. alebo povinnost?... prepac za vela otazok ale vcera sme boli na navsteve tak ma zasypali otazkami ako vzdy ... dufam ze to dobre dopadne lebo oni su motaci naposledy sa zabudli odhlasit z DNP a spravili si dlh 1000 eur :(.. no ale tak mozem za o ked su hlupy... .
@oskvarka rodicak dostanes vzdy za cely mesiac 🙂 a na dochodkove sa vtedy, ked je na RD, nie na md. aj ked - pri zivnosti si niesom ista týmito vecami :( a na zdravotku nech urcite nahlasi, ze ide na materske.. takze ti neporadim ani ohladne svagrovcov, v zivnosti a odvodoch som stratena :(
@majusqa77 no ocividne aj oni a to maju obaja ekonomicku skolu a furt si nieco zle poplatia a potom maju nedoplatky.. ja viem ze dostanem za cely mesiac aj som citala ze s tym na UPSVAre zvyknu strasit ze rozhodnutei vydavaju len ku koncu mesiaca .. pre otca a tak.. ale ze na SP im staci od nich to "potvrdenie.." len keby to cerpal uz od 2.8 a nie od 18.8 tak by dostal on viac materskeho o to ide lebo on uz 28 tyzdnou nestihne.... a teta sa tvarila ako by zo svojho vrecka mala davat.....
s tym dochodkovim len to ze ja som niekde citala ze prakticky podla zakona je teraz mm ako by na rodicovskej dovolenke (sa na neho vztahuju pava ci co )ale dostava po dobu 28 tyzdnou materske tak za to som rozmyslala nad tym dochodkovim.. niekde v inej teme som to citala.... asi sa tam zajdeme opytat a bude
a inak mm este rozmyslal ze by som mohla ostat dlhsie v praci a on by dlhsie potiahol matersku kedze roboty ma on teraz zalostne malo.. ako viem ze sa mozem ukratit o nejake tyzdne svojej MD potom ale zase ja by som za ten cas mala este vyplatu takze to by bolo fain (teda za predpokladu ze sa budem citit este dobre tak ze by som sla tak az 3 tyzdne pred porodom) s tym ze neviem ci to mozem este aj potom tak spravit ze mm si ukonci potom materske na svju ziadost a sla by som este ja (pripadne on) v case ked uz ja budem viac ako 6 tyzdnou pred oficialnym porodom na rodicovsky prispevok.. na ten jeden den :D.. a potom az ja na matersku... ze ci by nam este ten rodicak vedeli priznat.. mozno by to bolo lepsie keby je na oca uz...
@oskvarka no.. ..ja sa chystam spravit to, ze 29.6. mi skonci materska s mensou, za 30.6. a 1.7. si poziadam o 2 mesiace príspevok na starostlivost na starsieho a od 2.7. nastupi na MD s malinkou muz :P.
a ja byt na tvojom mieste, tak si matersku neskracujem, tak ci tak by si potom o nu prisla. ked, tak si dohodni v praci, ze ti na ten cas ked uz budes na materskej daju dohodu o vykonani prace
@majusqa77 jeeej ved mas skoro rovnaky termin ako ja 🙂 co je to prispevok na starostlivost.. som myslela ze sa vsetko vzdy moze cerpat automaticky len na starsie dieta.. jedine co viem ze je ten prispevok do 6 tyzdnou pladsieho aj starsie nema 3 roky a toje nejakych 40 eur mesacne a da sa to do pol roka dietata mladsieho poziadat tak to si chcem dat ale toto som este necula.. a ja to chcem z druhym spravit uz riadne tak ze do 1,5 roka budem s nim doma a potom zase do prace a mm na matersku a hned nie az ked sa spametame ako teraz takto neskoro.. nech ju stihne ak by sme mali este 3.tie babo co ja by som rada kedze uz niesom najmladsia nechce sa mi to odkladat... ale pekne ti to vychadza aj keby si tie "dva dni" mala rodicovsky len :D

@lucya89 len neviem ci su potom oslobodeny od platenia do soc. poistovne,... ale ako aj tak sa to oplati aj keby nie