icon

Otec na materskej, matka doma

biraska
20. jan 2018

Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!

luliu
27. sep 2018

@boba245 lenže tvoj manžel nie len žiadal RP, ale ho aj poberal. To si im napísala?

boba245
27. sep 2018

@majusqa77
@jana005
Bral potom RP a aj sme to v tom formulari uviedli, tak bud to prehliadli, alebo to nevadi, sama som zvedava. Ale zase na druhej strane i tak neviem preco by nemal mat narok, ak prevezme dieta do starostlivosti teraz....a prave na to som sa pytala, ze kde v zakone je to uvedene, ze by nemal mat preto narok, ked vsetky podmienky vzniku naroku splna. Trvalo im 10 dni kym odpisali, este muzovi pisali, ze to moze trvat aj 30 dni, kym poslu odpoved, pritom odpovedaju behom 1-2 dni zvycajne, co mam skusenost, tak zrejme to nieje az take jednoznacne, ked to niekomu zamietli. Kazdopadne podame ziadost a uvidime.

jana005
27. sep 2018

@boba245 žiadosť podajte a uvidíte. Môžte len získať 🙂

boba245
Autor odpoveď zmazal
boba245
27. sep 2018

Inac tak ma napada, ze ak aj uvedie do ziadosti o materske, ze zaciatkom roka 2018 neprebral REALNE dieta do starostlivosti, hoc v dohode s matkou k ziadosti o rodicak sme sa dohodli ze prebera starostlivost....ze i tak by to namala byt prekazka, kedze zase na stranke upsvar v podmienkach naroku je bod:
"Na rodičovský príspevok má nárok oprávnená osoba, ak:
- zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa (osobne alebo inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou) "

je tam to OSOBNE, ALEBO INOU ...osobou.....cize ak to spravne chapem, tak kludne som sa mohla starat o dieta ja a nemal by to byt problem.

boba245
27. sep 2018

@luliu ano napisali sme to a okrem toho na stranke ministerstva prace.....https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
sa pise , ze
"Na rodičovský príspevok má nárok oprávnená osoba, ak:
- zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa (osobne alebo inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou) " .....tak aj ked poda ziadost podla mna by to nemalo mat vplyv, ale samozrejme nemam istotu, je to len moj nazor.
Okrem toho Socialna poistovna a UPSVaR SU 2 rozdielne institucie a materske a rodicak 2 rozdielne davky....tym chcem povedat, ze socialnu poistovnu by nemalo zaujimat co, kto , kde poberal ak rozhoduje o nemocenskom poisteni....samozrejme je jasne , ze podmienku ci niekto pobera rodicak skumaju, kedze sa vylucuje subeh poberania oboch davok.

boba245
27. sep 2018

@luliu okrem toho este mi napadlo, ze v odpovedi tej pravnicky je: "V prípade, ak poistenec po tom, čo mu nebol priznaný nárok na materské, následne predloží ďalšiu žiadosť o materské spolu s dohodou s matkou dieťaťa o prevzatí dieťaťa do svojej starostlivosti od iného dňa, ako bol uvedený v pôvodnej žiadosti o materské, príslušná pobočka Sociálna poisťovňa začne ďalšie konanie o nároku poistenca na materské. " .... V novej ziadosti bude "iny den" ako bol uvedeny v povodnej ziadosti o materske .... a prave to mi nedalo, ze preco by nemali schvalit novu ziadost posudzovanu s inym datumom prevzatia dietata do starostlivosti....ved je to predsa nova ziadost, nova okolnost s inym datumom prevzatia dietata do starostlivosti a neodpisali mi zakon a paragraf podla ktoreho by to z toho dovodu mohli zamietnut materske. O co sme ich tiez ziadali, nech uvedu zak. a paragraf, ak to pripadne zamietnutie ma oporu v zakone.

luliu
27. sep 2018

@boba245 napíš potom ako ste dopadli. Držím palce

boba245
30. sep 2018

@luliu jasne, dam vediet ako sme dopadli. mozno to pomoze aj niekomu inemu ak to dopadne pozitivne.

nikuskatvoja
2. okt 2018

@evittam noooo musí to hlásiť zamestnávateľovi, on je tiež povinny hlásiť zmenu v ZP

sash37
2. okt 2018

Ahojte, snad.to.tu nezaznelo, necitala.som uplne vsetko..ale zaujima ma.ta novela.zakona od januara 2019, ze matka aj otec mozu byt subezne na dvoch materskych s dvoma.detmi. nam sa ma.v.maji narodit babatko a starsi bude mat dva roky cize by nam.to vyslo, ale.ak nebudem mat.narok na materske, neviete, moze byt otec na.materskej so starsim a.subezne matka.poberat rp na babatko?

evittam
3. okt 2018

@nikuskatvoja Co musíš hlasit zamestnavatelovi? Ze zostavas na RD?!

evittam
3. okt 2018

@sash37 Nie je nič schválené.

peppita
3. okt 2018

@sash37 čo viem,tak ten zakon este nepresiel

evittam
3. okt 2018

@nikuskatvoja Ziadnu zmenu zamestnavatel nikam nehlasi,nakolko matka naďalej zostáva na RD bez nároku na RP. Zamestnávateľa nezaujima ci matka pobera RP. Cize odporucam najskor naštudovať problematiku a az potom rozdávat rady a informácie.😉

sash37
3. okt 2018

@peppita
@evittam ano.aj mne sa.zdalo a potom som vcera.vsade o tom.citala ako o hotovej veci...hm tak uvidime.ci.to.prejde

nikuskatvoja
3. okt 2018

@evittam danú tému mám dostatočne nastudovanu, keďže sa na aktuálne týka....toto mi odpísali z dôvery na otázku, či je potrebné, aby bol zamestnávateľ oboznámený a či si túto zmenu neviem len sama urobiť na pobočke:
dovoľujeme si Vás informovať, že je povinnosťou zamestnávateľa oznámiť nám zmenu ak by nám zmenu oznámila i samotná Vaša zamestnankyňa. Ukončenie poberania rodičovského príspevku nám oznámite s kódom 1C - koniec K + dátum konca. Ak opäť nastúpi na rodičovskú dovolenku prihlásite ju s kódom 1C - začiatok Z+ dátum začiatku.
A vám by som radila byť tiez trochu prívetivejsia pri rozdávaní informácií, lebo okolností sa menia a nikto nie je dokonalý...😉

majusqa77
3. okt 2018

@nikuskatvoja neviem, kto ti to odpisal, ale evidentne tiez neroznava pojmy rp a rd.. ..do poberania rp zamestnavatela nic nieje a na rd predsa ostavas dalej

evittam
3. okt 2018

@nikuskatvoja Evidentne ta co ti odpisala nevie o com pise a nerozozna rozdiel medzi RP a RD. Ako píše
@majusqa77
A plati co som uz napisala. Nic sa nezmenilo. Ty nerušis RD. Tam je rozdiel. Ak by si ju rusila a napr.nastupila do práce tak plati,ze zamestnavatel meni tvoj status na ZP aj SP. Ja odpovedam k veci a stručne. Nič neprivetive na mojej odpovedi nevidím. Upozornila som ta na mylnu informaciu.

nikuskatvoja
3. okt 2018

@evittam nooo ja som to tiež tak vnímala a nemala som v pláne to oznamovať zamestnávateľovi, ale zamestnávateľ poznal moju situáciu a informoval sa v dôvere a tiež mu bolo povedané, že určite mu musím dať dokonca "žiadosť" a v podstate tú istú info, čo poslali aj mne ...a ešte im povedali, že kto to tak neurobí, bude to musieť spätne opravovať....

ivu80
3. okt 2018

@majusqa77 prosím môžem otázku? MM plánuje ísť na MD.. treba zmeniť zamestnávateľa kvôli tým 90 dňom, alebo stačí iná zmluva u toho istého?? ( MM je zároveň konateľ firmy v ktorej je zamestnaný) ďakujem za odpoveď

katka1981
3. okt 2018

@evittam, ahoj, prosim ta, pises ze Nie, nemusi sa vracat do práce. Matka je stále na RD, zamestnavatela nezaujima či pobera RP. Na ZP sa nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Mas to podlozene nejakym zakonom, odkial si to cerpala? Nejdem spochybnovat to co pises, ale aj my to zvazujeme, tak by som si to rada niekde este mrkla. Ale uprimne, nevladzem to hladat, som chora a malinky zubuje, cize aj nevyspata jak ..... dakujem pekne z pomoc.

majusqa77
3. okt 2018

@ivu80 istota je inde

ivu80
3. okt 2018

@majusqa77 ďakujem 😊

evittam
3. okt 2018

@nikuskatvoja Blbost. Viac nemám co dodat.

evittam
3. okt 2018

@katka1981 Nie nemám paragraf. A tiez to nemám cas hľadať. Urobilo to tak xy ludi.
@majusqa77 - ty vies o niečom?

majusqa77
3. okt 2018

@evittam zakonnik prace. Ziadas o rd, max.do 3 rokov veku. Zdravotku treba hladat v zakone o zdravotnom poisteni.

evittam
3. okt 2018

@majusqa77 Ved to je jasne. Ja len ci nemáš v hlave paragraf-pre mladú pani.😉

majusqa77
3. okt 2018

@evittam ftipalek

mimik3
11. okt 2018

Zienky, poradte mi, prosim...
Muz ide od novembra na matersku, subezne bude pracovat. Ja uz mam doma vyplnene papiere na ZP, budem sa nadalej starat o dcerku. ALE: kazdy rok potrebujem vzdy pred danovym zdokladovat co som robila minuly rok, kde som bola, kde ma evidovali,... Takze do konca oktobra som evidovana na urade (nezamestnana na RD) a kto a kde mi da potvrdenie o tom polroku, co bude muz na materskej? ZP alebo urad prace?