Otec na materskej, matka doma
Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!
@e3v3a3 Ahoj, muž si chce tiež vybaviť materské a pracovať, čo by sa podarilo ale ja som vedená ako zamestnanec na RD a keď preruším rodičovský musím sa 1. vrátiť do práce alebo2. dať výpoveď alebo 3. neplatené voľno a odvody si platiť sama ale tuto možnosť môj zamestnávateľ neposkytuje. Niekde som tu čítala že prerušenie rodičovského príspevku zamestnávateľa nezaujíma, že ma stále vedie na RD ale asi to tak nie je.
To mi dneska povedali na personálnom.
@e3v3a3 Do akej poistovne?! Počas trvania RD je na RD len ak ide otec na MD na to iste dieta ako je matka na RD tak pozastaví sa vyplacanie RP. A matka si musi platit ZP. To je vsetko. Zamestnavatel matky s tym nic nemá u neho je matka nadalej na RD. Jeho nezaujima ci pobera RP. Skuste konecne pochopit tuto hlavnú vec.
ahojte, trošku odbočím, ale chcem sa opýtať, má niekto skúsenosť? Jeden otecko u nás si žiadal materské ešte v lete 2018, čiže pred 09/2018, keď začali tie zmeny. Všetko mal vyplnené ako bolo treba. V pohode schválili materskú oteckovi, na novú zmluvu nastúpil až s odstupom skoro po mesiaci. Teraz vo februári už mu aj končí materská a volali nám zo sociálnej poisťovne, že chcú zdokladovať jeho nový pracovný pomer-zmluvu. On vtedy dostal novú pracovnú zmluvu na inú pozíciu, aby mohol robiť aj z domu (pri dieťati) a nemusel byť celý čas u nás na firme - nechali sme vtedy aj rovnaký plat. Máte niekto podobnú skúsenosť, že takto spätne rieši SP tie materské? Ďakujem krásne
Ahojte tak prispejem aj ja skusenostou z pohladu zamestnavatela k tomu ako to je od 1.1.2019 s tou RD mamicky ked otecko ide poberat matersku a maju len 1 dieta. Teda nakolko sa neda nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na to iste dieta, mamicka ktora prestane na cas poberat RP udajne podla vyjadrenia ZP musi zamestnavatelovI dorucit papier o zastavani RP a nasledne teda zamestnavatel musi tuto zmenu nahlasit na ZP a dochadza k 3 moznostiam ktore spominali niektore damy vyssie a teda 1.bud sa vratit do prace 2.dat vypoved alebo po 3.poziadat o neplatene volno.Podla ZP je v tomto pripade totiz RD je len vtedy ked rodic pobera RP(podla konkretneho oaragrafu zakona o ZP) takze hoci si vsetci myslime a vsade nas presviedcaju ze RP a RD su 2 rozdielne veci z pohladu ZP to tak nie je.Totiz zena ktorej trva pracovny pomer a nebude poberat RP sa pojde nahlasit na ZP ako samoplatitel a kedze ma platitela poistneho teda zamestnavatela nemoze byt len tak ako samoplatitel cize sa to musi u zamestnavatela nejak upravit aby mohla to zdravotne platit.inak by jej zrejme prisiel neskor nedoplatok v rocnom zuctovani.Tiez tomu nerozumiem preco to takto musi byt preco sa teda neda do ZP jednoducho nahlasit nieco ako neplatena RD a tym automaticky bude samoplatitelka ale zjavne to zase nedomysleli.Vo firme sme toto riesili pretoze mamicka aj otecko pracuju obaja u nas takze sme vedeli ze mamicka nebude poberat RP a tak sme to pre istotu preverovali na ZP aby neskor nebol problem a toto je vysledok.Este dodam ze viaceri personalny poradcovia su toez nazoru ze u zamestnavatela je stale na RD ale to je len z pphlafu zakonnika prace.Kedze ide o zdravotne poistenie treba to skumat aj z pohladu zakona o zdr poisteni.Tolko odomna, budem len rada ked niekto pride s tym ako presvedcit ZP ze to tak nie je lebo povedzme si uprimne,v momente ako nieje zamestnavatel ochotny podpisat neplatene volno moze to byt pre mnohych problem....
@evittam no ďakujem za "uznanie", nemyslím si že píšem "sprostosti", v dobrom som len reagovala, lebo keď sme túto otázku riešili tiež sme nevedeli nájsť dostatok info a tak som reagovala s tým, že možno to niekomu pomôže keď sa stretne s rovnakým prístupom alebo že možno niekto poradí ako toto vyvrátiť ZP, nakoľko súhlasím a tiež mi to príde ako somarina, keďže poberanie RP sa zamestnávateľovi nenahlasuje a preto som sa aj vadila na ZP že prečo vlastne by sme mali mať info o jeho prerušení, ale aby sme zamestnankyni neuškodili riešili sme to postupom ktorý nám potvrdili v dvoch poisťovniach v ktorých máme zamestnancov.Písomne to zatiaľ nemám, ale už som písala e-maily aby sa mi k tomu vyjadrili aj z nejakého vedenia na poisťovni nie len pani na linke. Podľa nového zákona o zdravotnom poistení §11 písm. c) je za FO platiteľom poistného štát len v prípade že poberá RP alebo potom podľa písm j) ak ide o FO ktorá sa celodenne stará o dieťa do 6 rokov ak za inú osobu štát neplatí poistné na totožné dieťa (ale toto všetci vieme) a teda z tohto vyplýva, že keďže nepoberá žena RP , tým pádom nemá kto za ňu platiť poistné a mala by mať nejakého platiteľa, keď nijakého nemá je to ok, ide do ZP nahlási sa ako samoplatiteľka, ale keď je stále zamestnaná logicky tý že zanikol jeden platiteľ poistného vzniká zamestnávateľovi povinnosť platiť za ňu zdravotné, čo samozrejme nie je možné keď ju oficiálne mám na RD, preto ju zo ZP pošlú k zamestnávateľovi alebo mu musí sama oznámiť zmenu a on musí spraviť úkony aby za ňu platil poistné alebo aby jej umožnil nahlásením na ZP zmenu že sa stáva samoplatiteľom, pretože povedz mi ty ako sa má osoba nahlásiť ako samoplatiteľ keď v ZP evidujú platiteľa ZP len za ňu nič neodvádza?
@majusqa77 to je tiež možnosť len otázka je čo by to znamenalo pre zamestnávateľa keď by sa pri ročnom zúčtovaní došlo na to, že on si to nijak neporiešil a nenahlásil. Z istého pohľadu to dáva logiku že ako má byť samoplatiteľ keď mám evidovaného platiteľa poistného. Neviem no myslím že po nejakom roku sa na to príde ako to upraviť aby to bolo ok lebo je to celé nejasné.
a hlavne neviem či by nejakú mamičku potom potešil nedoplatok na zdravotke za 6 mesiacov naraz

@e3v3a3 nie, ale starostlivosť by mal podľa SP prebrať muž, teda nemôže robiť na plný úväzok a žena si musí platiť ZP