icon

Otec na materskej, matka doma

biraska
20. jan 2018

Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!

luliu
23. jan 2019

@e3v3a3 nie, ale starostlivosť by mal podľa SP prebrať muž, teda nemôže robiť na plný úväzok a žena si musí platiť ZP

e3v3a3
23. jan 2019

@luliu no ved to ze sa išla nahlásiť do poisťovne a pani jej povedala ze od januára už to nieje možné, že musí ísť do práce alebo dat vypoved

panda6
23. jan 2019

@e3v3a3 Ahoj, muž si chce tiež vybaviť materské a pracovať, čo by sa podarilo ale ja som vedená ako zamestnanec na RD a keď preruším rodičovský musím sa 1. vrátiť do práce alebo2. dať výpoveď alebo 3. neplatené voľno a odvody si platiť sama ale tuto možnosť môj zamestnávateľ neposkytuje. Niekde som tu čítala že prerušenie rodičovského príspevku zamestnávateľa nezaujíma, že ma stále vedie na RD ale asi to tak nie je.

panda6
23. jan 2019

To mi dneska povedali na personálnom.

e3v3a3
23. jan 2019

@panda6 no presne aj jej potom v práci povedali ze im prišla informácia že zrušila rodičovský, tak ze ma nastúpiť do prace

majusqa77
23. jan 2019

@e3v3a3 nie. Ale ak maju 1 dieta, musi si platit zdravotku

zuz0404
23. jan 2019

@e3v3a3 ja som sa bola min tyzden nahlasit lebo manzel ide na matersku ja som doma a zamestnama, na zp som ako samoplatca

evittam
23. jan 2019

@e3v3a3 Do akej poistovne?! Počas trvania RD je na RD len ak ide otec na MD na to iste dieta ako je matka na RD tak pozastaví sa vyplacanie RP. A matka si musi platit ZP. To je vsetko. Zamestnavatel matky s tym nic nemá u neho je matka nadalej na RD. Jeho nezaujima ci pobera RP. Skuste konecne pochopit tuto hlavnú vec.

evittam
23. jan 2019

@panda6 Ano je to tak. Ty nerusis RD. Pozastavis poberanie RP!!!! Boze, ženy čítajte co tu dookola piseme.

evittam
23. jan 2019

@panda6 A na co si riesila materskú otca na personálnom u tvojho zamestnavatela? Co s tym ma?!

panda6
23. jan 2019

@evittam neriesila som matersku muza, pytala som sa na prerusenie prispevku, nie zrusenie. Ona mi to tak povedala. A ako som tu citala u niekoho dostal zamestnavatel info ze dotycna prerusila rodicovsky a ma sa vratit do prace.

evittam
23. jan 2019

@panda6 A odkial tak mohol dostať info?! To je sprostost. Ty si sa nemala pýtať v zamestnaní na nic,nakolko si na RD. Plati co uz som napisala. Skus sa zamyslieť a čítať s porozumením. 😉
A kto je "ona"? Nech uvedie zákon podla ktorého to tvrdi čo píšeš.

laurika26
25. jan 2019

ahojte, trošku odbočím, ale chcem sa opýtať, má niekto skúsenosť? Jeden otecko u nás si žiadal materské ešte v lete 2018, čiže pred 09/2018, keď začali tie zmeny. Všetko mal vyplnené ako bolo treba. V pohode schválili materskú oteckovi, na novú zmluvu nastúpil až s odstupom skoro po mesiaci. Teraz vo februári už mu aj končí materská a volali nám zo sociálnej poisťovne, že chcú zdokladovať jeho nový pracovný pomer-zmluvu. On vtedy dostal novú pracovnú zmluvu na inú pozíciu, aby mohol robiť aj z domu (pri dieťati) a nemusel byť celý čas u nás na firme - nechali sme vtedy aj rovnaký plat. Máte niekto podobnú skúsenosť, že takto spätne rieši SP tie materské? Ďakujem krásne

majusqa77
25. jan 2019

@laurika26 tak toto pocujem prvykrat..

laurika26
25. jan 2019

@majusqa77 veď to, že aj ja a teraz neviem o čo ide, neradi by sme zle urobili oteckovi, či firme ... musím skúsiť prezistiť ešte cez jednu známu, ale som také nečakala

majusqa77
25. jan 2019

@evittam kukaj.. ja som ti hovorila, ze u nas je mozne vsetko. ..este zacnu odnimat spatne a zahraju to na neopravnene vyplatene davky...

laurika26
25. jan 2019

@majusqa77 ach, ... to najlepšie nič nerobiť, nič nedávať ... a teraz spätne sa môžu oteckovia a firmy "tešiť" koľko 5 - 10 rokov? To je už trochu za vlasy pritiahnuté. Nedosť, že o tom rozhodujú aj 2-3 mesiace, ale ešte aj môžu zmeniť rozhodnutie, to je choré ...

jana005
28. jan 2019

@laurika26 ahoj,prosim ta,vies nieco nove? Davali ste soc.poistovni zmluvy? Dakujem

laurika26
28. jan 2019

@jana005 áno, dávali sme pracovnú zmluvu, že vraj dostali nariadenie do všetkých žiadostí podokladovať pracovné zmluvy do spisov... či s tým bude niekto niečo robiť to ešte nevie nikto 😂 ach plač cez slzy ... to fakt zamestnávateľom sa neoplatí si tak komplikovať život ...

jana005
28. jan 2019

@laurika26 ďakujem. Môj manžel išiel na matersku v septembri,menil zamestnávateľa,tak som zvedava,ci aj od nich budú ziadat zmluvy

laurika26
28. jan 2019

@jana005 žiadať majú od všetkých...

daster333
21. mar 2019

Ahojte tak prispejem aj ja skusenostou z pohladu zamestnavatela k tomu ako to je od 1.1.2019 s tou RD mamicky ked otecko ide poberat matersku a maju len 1 dieta. Teda nakolko sa neda nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na to iste dieta, mamicka ktora prestane na cas poberat RP udajne podla vyjadrenia ZP musi zamestnavatelovI dorucit papier o zastavani RP a nasledne teda zamestnavatel musi tuto zmenu nahlasit na ZP a dochadza k 3 moznostiam ktore spominali niektore damy vyssie a teda 1.bud sa vratit do prace 2.dat vypoved alebo po 3.poziadat o neplatene volno.Podla ZP je v tomto pripade totiz RD je len vtedy ked rodic pobera RP(podla konkretneho oaragrafu zakona o ZP) takze hoci si vsetci myslime a vsade nas presviedcaju ze RP a RD su 2 rozdielne veci z pohladu ZP to tak nie je.Totiz zena ktorej trva pracovny pomer a nebude poberat RP sa pojde nahlasit na ZP ako samoplatitel a kedze ma platitela poistneho teda zamestnavatela nemoze byt len tak ako samoplatitel cize sa to musi u zamestnavatela nejak upravit aby mohla to zdravotne platit.inak by jej zrejme prisiel neskor nedoplatok v rocnom zuctovani.Tiez tomu nerozumiem preco to takto musi byt preco sa teda neda do ZP jednoducho nahlasit nieco ako neplatena RD a tym automaticky bude samoplatitelka ale zjavne to zase nedomysleli.Vo firme sme toto riesili pretoze mamicka aj otecko pracuju obaja u nas takze sme vedeli ze mamicka nebude poberat RP a tak sme to pre istotu preverovali na ZP aby neskor nebol problem a toto je vysledok.Este dodam ze viaceri personalny poradcovia su toez nazoru ze u zamestnavatela je stale na RD ale to je len z pphlafu zakonnika prace.Kedze ide o zdravotne poistenie treba to skumat aj z pohladu zakona o zdr poisteni.Tolko odomna, budem len rada ked niekto pride s tym ako presvedcit ZP ze to tak nie je lebo povedzme si uprimne,v momente ako nieje zamestnavatel ochotny podpisat neplatene volno moze to byt pre mnohych problem....

evittam
21. mar 2019

@daster333 Mas to od ZP písomne? Ci len zase nejaké mudre reci múdrej tetusky? Poprosim zákon a paragraf.
Btw.a co zena na neplatenej RD?! Pises sprostosti. Ak nie uved zakon a paragraf. Ďakujem.

evittam
21. mar 2019

@daster333 RD nie je podmienená poberanim RP! Ak ano vyvrat to zákonom. Ty mozes byt na RD a muz poberat RP a nikto to nerieši.😉
Ako mozes poberat RP a nemusíš byt na RD.

majusqa77
21. mar 2019

@daster333 ak to stavaju takto by som sa nanich vyflakla, sak nech to douctuju v rzzp

evittam
21. mar 2019

@majusqa77 Asi tak. Neviem preco by som mala oznamovať zamestnavatelovi,ze nepoberam RP pocas RD.

daster333
21. mar 2019

@evittam no ďakujem za "uznanie", nemyslím si že píšem "sprostosti", v dobrom som len reagovala, lebo keď sme túto otázku riešili tiež sme nevedeli nájsť dostatok info a tak som reagovala s tým, že možno to niekomu pomôže keď sa stretne s rovnakým prístupom alebo že možno niekto poradí ako toto vyvrátiť ZP, nakoľko súhlasím a tiež mi to príde ako somarina, keďže poberanie RP sa zamestnávateľovi nenahlasuje a preto som sa aj vadila na ZP že prečo vlastne by sme mali mať info o jeho prerušení, ale aby sme zamestnankyni neuškodili riešili sme to postupom ktorý nám potvrdili v dvoch poisťovniach v ktorých máme zamestnancov.Písomne to zatiaľ nemám, ale už som písala e-maily aby sa mi k tomu vyjadrili aj z nejakého vedenia na poisťovni nie len pani na linke. Podľa nového zákona o zdravotnom poistení §11 písm. c) je za FO platiteľom poistného štát len v prípade že poberá RP alebo potom podľa písm j) ak ide o FO ktorá sa celodenne stará o dieťa do 6 rokov ak za inú osobu štát neplatí poistné na totožné dieťa (ale toto všetci vieme) a teda z tohto vyplýva, že keďže nepoberá žena RP , tým pádom nemá kto za ňu platiť poistné a mala by mať nejakého platiteľa, keď nijakého nemá je to ok, ide do ZP nahlási sa ako samoplatiteľka, ale keď je stále zamestnaná logicky tý že zanikol jeden platiteľ poistného vzniká zamestnávateľovi povinnosť platiť za ňu zdravotné, čo samozrejme nie je možné keď ju oficiálne mám na RD, preto ju zo ZP pošlú k zamestnávateľovi alebo mu musí sama oznámiť zmenu a on musí spraviť úkony aby za ňu platil poistné alebo aby jej umožnil nahlásením na ZP zmenu že sa stáva samoplatiteľom, pretože povedz mi ty ako sa má osoba nahlásiť ako samoplatiteľ keď v ZP evidujú platiteľa ZP len za ňu nič neodvádza?

daster333
21. mar 2019

@majusqa77 to je tiež možnosť len otázka je čo by to znamenalo pre zamestnávateľa keď by sa pri ročnom zúčtovaní došlo na to, že on si to nijak neporiešil a nenahlásil. Z istého pohľadu to dáva logiku že ako má byť samoplatiteľ keď mám evidovaného platiteľa poistného. Neviem no myslím že po nejakom roku sa na to príde ako to upraviť aby to bolo ok lebo je to celé nejasné.

daster333
21. mar 2019

a hlavne neviem či by nejakú mamičku potom potešil nedoplatok na zdravotke za 6 mesiacov naraz

evittam
21. mar 2019

@daster333 Je zaujímavé,ze niekde ma ZP problém -ci skor dana pracovníčka a niekde nie. Poznám zopar zien v situacii o ktorej pises a su na RD a platia ZP. Vysvetlis mi ako je to možné...😉