Otec na materskej - zamietnuté prípady
na odvodoch zaplati viac, ako za pol roka dostame
@majusqa77 prečo 1900€. To je maximum?
@majusqa77 A odvody nie sú maximálne? Koľko sa vlastne platí?
Muž na materskej matka nemocensky
prosím vas, vedel by mi niekto z vas odpovedať pripadne, ci s tym ma niekto osobnu skusenost. zaujima ma, ci sa počíta materska u otca tiez z predchadzajuceho roka, t. j. 2018, ak nastupi na matersku v ochrannej lehote.
@tinka.binka max.vz pre nemoc.davky je aktualne 1915 eue
@majusqa77 normalne pracoval predošlých 5 rokov vkuse pre jednu firmu, ale ku koncu roka 2018 dostal vypoved, a ted mu plynie dvojmesacna výpovedná lehota do 28.2., v marci chceme, aby siel s dcerou na matersku, nakolko to uz v predošlej praci avizoval a moc z toho neboli nadseni, tak sa ho radsej zbavili si myslim
@majusqa77 ďakujem. Teda správne to chápem, že ak by dostal 1915e alebo 5000e, to bude to isté?
@meizynqa na materskú musí nastúpiť do 7 dní od skončenia pracovného pomeru a počítať sa mu bude z príjmu za rok 2018.
@lavender21 to viem ze do 7 dni, ale citala som aj v zakone o socialnom poisteni §54, ze: "(8) Ak nárok na nemocenskú dávku vznikol v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisťuje ku dňu zániku nemocenskéhopoistenia." a to neviem co znamena, ze ku dnu zaniku, to budu brat do uvahy posledny mesiac? problém je totiz v tom ze manzel je 2 mesiac vo vypovednej lehote a pobera len 75% hrubej mzdy, lebo je doma s dcerou
@tinka.binka Ano
Moj manzel tiez nastupil na matersku v ochrannej lehote.. Ako povedal v praci, ze chce ist na materaku dali mu vypoved a hned bezal na socialnu poistovnu...v tej praci bol 7 mesiacov a predtym pracoval inde 6 rokov, no matersku mu vypocitali z posledneho zamestnania ..staci ak tam bol nemocensky poisteni najmenej 90 dni a davku budu pocitat z prace odkial si narokuje matersku.
@maatuulka to je na tom najhorsie ze otcom daju zamestnavatelia radsej vypoved akoby mali vziat niekoho ineho na ich miesto a aj drzat im to miesto, pre mna je podstatne ci sa ta mzda vypicita z roku pred, kedy mal super plat alebo za posledny mesiac kedy cerpa len 75% lebo je doma ako prekazka v praci na strane zamestnavatela, vraj zrusili jeho poziciu ale vzali niekoho ineho na inu, a robi to iste 😅, proste take slovenske 😉
baby, mozem sa opytat pls.....ja som si dala odo dna 3.3.19 odnat RP a manzel od 3.3.19 nastupuje na matersku (ak mu ju schvalia) a ja ostavam na RD. Neviete kedy najneskor sa musim nahlasit v ZP ako samoplatca? A ked sa nahlasim v ZP ako samoplatca, zaplatim si zdravotne a pride nam oznamenie ze muzovi neschvalili matersku, potom co? Rodicak mi myslim doplatia aj spatne, ale zdravotne mi asi nevratia? Viete niekto prosim?

viete, prosim, niekto o pripade, ze by neschvalili matersku, ak otec pracuje na dohodu (40h mesacne) u toho isteho zamestnavatela?